Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
- На КАБЕЛ 1 (най левия ) - се доставя - постоянна фаза от Таблото
Така го объркваш. Стария автомат е история. На новия фаза се подава на клема R. Ако на лампите е подадена постоянна нула от разклонителните кутии по етажите, то няма нужда да подава друга нула към автомата.
fikata - майстор
gogo7777 написа:
- На КАБЕЛ 1 (най левия ) - се доставя - постоянна фаза от Таблото
Така го объркваш. Стария автомат е история. На новия фаза се подава на клема R. Ако на лампите е подадена постоянна нула от разклонителните кутии по етажите, то няма нужда да подава друга нула към автомата.
ГРЕШИШ ! [-X
Новият електронен стълбищен автомат се нуждае от постоянно мрежово захранване фаза и нула.
Задействането му се получава чрез подаване на нулев потенциал от бутон.
От сградната инсталация той има само два проводника:
единият идва от бутоните
другият подава фаза към лампите когато автомата е задействал
третият проводник е захранване с фаза от предпазител в таблото и не е от сградната инсталация
необходим е и четвърти проводник/ от таблото/ за да захрани автомата с постоянна нула.
Последна промяна от fikata на съб мар 02, 2013 7:58 pm, променено общо 2 пъти.
gogo7777 - майстор
Е се тая е. Ако по един от кабелите на бутоните има постоянна нула (от кутиите), то тая нула отива и в автомата. Поне така е по схемата, която аз предложих. Ако няма нула от бутоните тогава трябва да се подаде такава директно на автомата.
fikata - майстор
gogo7777 написа:
Е се тая е. Ако по един от кабелите на бутоните има постоянна нула (от кутиите), то тая нула отива и в автомата. Поне така е по схемата, която аз предложих. Ако няма нула от бутоните тогава трябва да се подаде такава директно на автомата.
Е НЕ Е се тая.
Опитай пак :? :idea: /ако можеш/
Толкова ли не разбираш,че в неговата инсталация липсва средния проводник между бутоните и лампите до таблото по "твоята" схема.
gogo7777 - майстор
Еми ако липсва средния става още по-просто. това значи, че лампите взимат нулата от кутиите. Захранва си с постоянна нула автомата и е готов.
От ляво на дясно........кабел от лампите, фаза, нула, кабел от бутоните.
fikata - майстор
Май има надежда да зацепиш за какво става въпрос.
Има развитие в тебе след като плюсна този съвет:
Първо установи краищата на кабелите дето идват от бутоните и лампите (трябва да са 3 кабела).
Последна промяна от fikata на съб мар 02, 2013 6:14 pm, променено общо 1 път.
todortv - майстор
PCL82 написа:
....Включваш на оммметър на най-големия обхват или на пищялка....... А на проводника лампи трябва да показва някакво съпротивление на по-нисък обхват. ....
Би ли обяснил, това с обхватите, защото не ми стана ясно. :prost:
gogoto - помощник
Здравейте отново.
Такаааа:
Днес сложих новият автомат като спазих всичко.
Сега лампите светят постоянно.
С мултицет измерих проводника БУТОНИ и НУЛАТА по таблото.
Съответно свирна веднага.
По описаното по-горе значи има залепнал бутон.
Обходих всички бутони във входа, но не намерих нещо притеснително.
Сега ще се заема с тези по апартаментите да видя какво ще стане.
Но поне се разбра какво е (или така поне аз си мисля).
Много благодаря на всички Ви.
Ще пиша по-късно какво е станало със залепналият бутон.
PCL82 - майстор
todortv написа:
PCL82 написа:
....Включваш на оммметър на най-големия обхват или на пищялка....... А на проводника лампи трябва да показва някакво съпротивление на по-нисък обхват. ....
Би ли обяснил, това с обхватите, защото не ми стана ясно. :prost:
Масово цифровите мултицети имат най-голям обхват 2М Ома, а най малък 200 Ома. Ако мери лампите на 2МОма ще отчете показание 000, което само казва,че има верига, но действителното съпротивление е по-голямо от нула. Колко е точно може да се установи на по-нисък обхват. И така да разбере, че това е проводникът "лампи", а другият с почти нулево съпротивление при натиснат или блокирал бутон е "бутони".
Предимството на високия обхват е, че мери по-бързо, ако въпросът е просто има или няма верига, защото не на всички мултицети имат пищялка.
gogoto - помощник
Пак съм аз.
Ето до къде стигнах.
Намерих залепналият бутон (до вратата на мазето).
Свалих го и всичко се оправи.
Сега си гаснат на 2,5 минути и си светкат иделайно.

НО при опит да сменя старият залепнал бутон с нов такъв се оказа, че НЯМА фаза на нито една от жиците му независимо дали светят или не крушките?
Не трябва ли да има фаза там?
Над него има разпределителна кутия (не съм я отварял, че е тъмно вече).
Дали нещо не е станало там?
Сега с новият бутон НЕ се задейства системата!
Всички други бутони работят в блока без този.

Тема "Смяна на стар стълбищен автомат... МОЛБА за СЕПШНА ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: