Най - вълнуващия въпрос зимно време.
тонито68 - напреднал
gonev написа:
Е те това е много интересен въпрос vrangelov, има ли го пламъка. Както писах и преди малко отварям долната вратичка но не виждам нищо. Относно цвета на долната камера какво да ти кажа, освен че се цапа от пепелта за което знаеш по добре от мен цвета и е сивкав, какъвто е цвета на термо плочите, поне по спомен така беше. За помпата тук вече ме хвана неподготвен, сигурен съм че е на 3-та степен ама колко е мощна нямам и идея, по принцип знам, че хората които са изграждали тръбната инсталация са поставили и помпата, са се съмнявали дали ще качва до третия етаж, но качва. Температурата на връщащата вода си спомням че говорихме за около 45 градуса при 60 градуса на изходящата.

Имахме същите проблеми първата година! Спецовете тук ще се смеят, но ги решихме така: един байпас /тръба директно от изхода към входа на котела/ и един термостат, който настроихме да вкл. помпата на 80-90гр. и изключва на 60-70гр.
нямаме буфери и трипътни винтили! Ако е много топло просто изкл. някои от радиаторите! Котела работи като часовник и пиролизата е като газова горелка, но т-рата на водата над 70гр.-задължително Дървата ни отлежават една година!
filmatoplo - майстор
За котела добре , но не икономично :wink: , защо ще загрявате радиаторите на 80-90 гр .
gonev - помощник
Здравейте,

тонито68, благодаря ти за споделеният опит, но си мисля да използвам четирипътния смесител.

filmatoplo, предварително се извинявам за лошото качество на моята графика, но все пак съм администратор а не дизайнер ;)
Ще съм много благодарен от градивна критика, защото не ми е ясно:
- правилно ли е разположен четирипътния смесител?
- правилно ли е разположена помпата?
- бойлера така ли трябва да е свързан към системата?
- на колко градуса да пускам помпата с четирипътния смесител?
- при този начин на свързване, няма ли опасност от прегряване на котела при възникване на повреда в малкия кръг?
- какво още ще трябва да се добави за да се следи температурата на обратната вода?
Прикачен файл:
atmos-C40S.jpg
atmos-C40S.jpg (39.29 KиБ) Видяна 2743 пъти
За в бъдеще може би ще има задвижка с термостат, това го споменавам само ако е важно за архитектурата.
filmatoplo - майстор
Така ще гръмне инсталацията.
gonev - помощник
Не знам защо но и аз имах подобни подозрения ;)

Ще можеш ли да я пречартаеш схемата, или само ми обясни какво аз ще си я оправя.
gonev - помощник
Ще направя втори опит, дано този път съм по-близо до истината? ;)
Изображение
vrangelov - специалист
Здравей,
Отдалечаваш се от истината. Аз спрях да пиша, защото filmatoplo ти даде добри съвети, които дори и кратки бяха много изчерпателни. Ако бях на твое място щях да го послушам. :) Тази схема не е за коментар.
Поздрави!
Christo - майстор
Идеята на вентила е да се регулира топлата вода към радиаторите в зависимост от външната температура. Половината радиатори вързани през вентила, другата половина директно от котела. Нищо и половина! Буферът събира излишната топлина и я отдава, когато изгасне котелът. Така ще се топлиш десет и повече часа. Като го няма буферът, как ще се регулира мощността на котела? Като го притваряш. Кво прайм? Дървата на пушек. В чешките схеми навсякъде са два трипътни вентила и две помпи. Една на малкия кръг и една на големия. Отделно за бойлера трета. Аз си купих Ладдомат от един полски он лайн магазин. http://kotly.com/product_info.php?cPath ... anguage=en Дойде направо у нас. Перфектно работи вече трета година.
kalin72 - майстор
Christo написа:
Аз си купих Ладдомат от един полски он лайн магазин. http://kotly.com/product_info.php?cPath ... anguage=en Дойде направо у нас. Перфектно работи вече трета година.
Ха, ти си бил, значи :) От твое мнение съм попаднал на този сайт, и моя Ладомат го поръчах оттам. Системата ми работи без грешка вече 2ра зима :) Само проклетия буфер ми липсва...
gonev - помощник
Christo написа:
Половината радиатори вързани през вентила, другата половина директно от котела.
Здравей Christo, не твърдя, че съм голям специалист, тъй като си и личи, че не съм, но без да ме разбереш погрешно къде според теб половината радиатори са вързани през вентила а другата половина не?

vrangelov, къде се загуби като старите пари. Не си мисли, че не слушам filmatoplo, просто се опитвам да си го построя в главата но за момента се получава грешно. Я погледнете тази схемичка която я щипнах от темата "Схема за свързване на Atmos" и кажете това ли е истината.
Изображение

Тема "Питане за Atmos Kombi C40 S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: