Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bimbaeco - майстор
Значи викаш едвам смуче и не знаеш каква част от праха е отделил, ама иначе работи - гявол си ти :-D . Не се заяждам, стана ми смешно. Пусни снимки, като стане готов. :drinkers:
npelov - специалист
:) ами на мен това ми трябва. да работи горе-долу. Днес опитах без торбичка (има филтър). Не съм лъскал прахосмукачката, но няма видимо прах в прахосмукачката. Има само ... косми :). За коса това нещо не действа.
Има и друг дребен проблем. Прах се запречва между дървения капак отгоре и пластмасата на камерата.Ще трябва да уплътня, защото като отварям оттам се сипе прах и пада на земята.
Може би по-обстоен тест ще направя като сложа и кръглата преграда по средата ...

Това е от снощи - лепих капака :)
Прикачен файл:
20140817_223302.jpg
... и снадката за маркуча. Отдясно показва обратната страна. Там има голяма дупка. Чудя се дали мога да я запълня с поксипол и после да пробия поксипола и да хвана с винтове/болтове:
Прикачен файл:
20140818_111818a.jpg
Ето къде се събира прах:
Прикачен файл:
20140818_111945a.jpg
npelov - специалист
До тук с пластмасовата кофа:
Прикачен файл:
20150205_125356 copy.jpg
Взех си прахусмукачка Zanussi 1400 вата, циклон (от промоция в кауфланд). Циклона не е много лесен за почистване и я ползвам с моя циклон за двойно пречистване. Пък и кофата по-лесно се почиства. Обаче смуче 2-3 пъти по-силно от предишната и огъва кофата. Вчера рекох да изпрахусмуча покрай обувките и понеже има камъчета и пъст реших да ползвам циклона. Обаче като засмука балатума отведнъж и се спука :). Трябваше да потърся метална кофа. Сега купих една дето горе-долу пасва на капака, но не е като старата да мога да я вдигам без кофата да изпадне.Тоя циклон може да го направя за събиране на прах от въздуха и ще си направя метален за по-сериозни работи. На входа ще му сложа една голяма фуния от нещо и един вентилатор да духа срещу него.
jabata - специалист
Здравей Колега,

темата е малко старичка, но сега я видях. Като цяло трябва да работи, но ми се струва първо че сепаратора който си избрал е с много голям диаметър, тоест той ще работи добре за частици с голяма маса, като да кажем камъчета, буци пръст или нещо подобно. На този диаметър, центробежните сили ще са много малки, и масата на частиците ще трябва да ги компенсира.
Другото което е, че и сепаратора и съда трябва да са или от много здрав материал (здрава пластмаса или метал) или от еластичен но не чуплив материал.
Друго много важно нещо е, тръбата към прахосмукачката да е с по-голям или равен диаметър в сравнение с другата тръба която засмуква прахоляка. Т.е. ако на прахосмукачката ти е Ф30-Ф34 колкото са стандартно, засмукващата трябва да е макс 30 да кажем.
Защо не пробваш за сепаратор да използваш бутилка от кола (тука ти трябва усилване) или пластмасов пътен конус.
Ако още си на тази вълна, успех....
Аз в момента майсторя едно такова нещо, но незнам кога ще стане готово.
npelov - специалист
Големия диаметър не е проблем. 90% от финия прах от шкурене го обира. Останалото - прахосмукачката има хепа (н'ам кой точно номер) филтър. Изобщо не ми пречи да изтърсвам веднъж-два пъти на месец прахосмукачката. Чуквам филтъра и праха пада от него.
Но вече съм почнал версия две на циклона. За циклона ще ползвам цинкова кофа с малко по-малък диаметър и по-голям наклон. А за контейнер - 60 литра варел - метален. Стария циклон има два големи проблема:
1. не устоява на вакума - заобиколил съм го с дупка на входа, където смуче прахосмукачката. Но това намалява скоростта на частиците - по-малко ефективен.
2. наелектризира се за страх. Един път така ме шибна искрата, че подскочих. Новия ще е заземен отвсякъде. Дори металната пружина на маркуча ще заземя. Разбира се наелектризирането също пречи на ефективността. Но както казах ефективността вече не ми е приоритет. И най-добрия циклон не може да хване 100%, а разликата между 90% и 98% не е голяма. Пак ще дишаш прах ако няма добър филтър.
lecki - специалист
По въпроса с лепилата - бях купувал едно лепило
"МАМУТ" и съм лепил всичко с него без проблем
само дето е малко гъсто и иска як пистолет. :idea:
MamaMy - майстор
В момента и аз правя голям циклон. Конуса ми е от външна ламарина на бойлер. Реших, че ще е по-надеждно от пластмасата. За гюм ще ползвам метална бака от боя. Навсякъде ще уплътня с полиуретан. Целта ми е събиране на опилки от циркуляр и моторен трион. Имам доста опити с циклони, но за тонер. Много по-малки конуси и контейнери. Ще снимам до къде съм стигнал, но до тук нямах никаква възможност. Голяма мизерия. Ламарината ми стоеше от 2-3 години на открито. Отвън покритието е перфектно, но вътре падна яко търкане с телената четка на ъглошлайфа. После заминаха 50мл ръждопреобразувател на Вюрт, грундиране и много мами. Без подходящи инструменти трудно се режат дори дървените дискове. Цялата работа стана само с един прободен трион. Силно се надявам крайния резултат да е задоволителен. Иначе няколко дена работа на вятъра.
npelov - специалист
MamaMy написа:
...Без подходящи инструменти трудно се режат дори дървените дискове. Цялата работа стана само с един прободен трион...
Че той прободния трион е измислен точно за тая работа.Само имай търпение и мисли преди да направиш нещо, а не кат мен (виж снимките). Първо изрязах по-големия радиус и след това по-малкия. Кофата подскачаше и дрънчеше щото дъното беше освободено. Трябваше първо вътрешния кръг да изрежа ама ...

А за работата дето си хвърлил по тоя бойлер ... можело е да потърсиш нещо в по-добро състояние. Аз например взех варела за 10 лв. Отвътре маслото го е запазило, отвън почти нямаше ръжда. Директно го мацнах с 3 в 1. Само миенето ми отне около час - къпах се с него в банята :)

Сега съм се спрял на отвора за маркуча и ми е малко тегаво да почна. Трябва да влиза 100мм маркуч, трябва да е под лек ъгъл надолу и да е допирателна на кофата, която е конус и също е под ъгъл, трябва плавно да минават прашинките и да няма в какво да отскачат. Ама може би в неделя ще му отделя малко време.

Аз ще ползвам силикон за уплътняване на частите, които няма да са залепени - капаци разни.
Прикачен файл:
D70_6776a.jpg
Прикачен файл:
D70_6778a.jpg
npelov - специалист
lecki написа:
По въпроса с лепилата - бях купувал едно лепило
"МАМУТ" и съм лепил всичко с него без проблем
само дето е малко гъсто и иска як пистолет. :idea:
Залепи пластмасова чашка за чай - от прозрачните.
MamaMy - майстор
Готов съм с моя циклон. Ще го изпробвам другата седмица. Сега още лепнеше боята :)
Това с прободния трион само беше леко преувеличено. Имах предвид, че за рязане на дърво нямах друго. Циркуляра все още не ми е готов, а за фреза не си и мечтая. Иначе имам дрелки, ъглошлайф, винтоверт, ножици за ламарина и други удобства.

Изображение

Тема "лепило за пластмаса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: