Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
skat написа:
А какво става, когато и най - долният поплавък остане на сухо?
Изключва помпите!
А диодите светят явно като н.о. контакт на контактор който шунтира контакта на крушите се затвори и така долу горе съм драснал ...Като интересното на работата е ,че има едно импулсно реле което спомага за това да включва друга помпа различна от последно работилата независимо коя е била.
Прикачен файл:
lampi.jpg
А между другото това е модела търсих в нета схемата ,но не намерих.Сигурно я има нейде ама...
Прикачен файл:
DSC_0760.jpg
Последна промяна от valentino76bs на ср окт 08, 2014 7:21 am, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
valentino76bs написа:
Бутоните са съответно контакти на поплавъците всички са н.о.,и съм ги свързал както е по снимката на skat.Обаче връща от някъде като тръгне помпа и светват.Спасение има ли...
Сега като се замислих няма спасение. Нали контакторите имат самозадръжка и тя шунтира поплавъка дето включва до момента на изключването на долния поплавък. За да си наясно какво се случва в ямата с лайната, варианта е с нивомера който ти казах. Само трябва да добавиш грец и по един транзистор и съпротивление към вече съществуващите светодиоди.
valentino76bs - майстор
Ясно разбрах те но никой не следи постоянно какво се случва там.Всичко е за по ЛЕСНА диагностика от някой който не разбира и не му е работа да ровичка.Просто случайно е минал и е видял ,че ямата е пълна с вода но не работи.И тогава по светлините се ориентира лесно -всички поплавъци във водата а пък вътре лампа на някой поплавък не свети .Ясно гледаш коя лампа е и натискаш бутона …и така…Има си и сигнални лампи на таблото за изключени защити и за работещи помпи.То така както съм го направил върши работа щото лампите ще светят при сигнал от поплавъка въпреки ,че може някоя помпа да не тръгне ..така ,че има щастие ама наполовина :-D
skat - специалист
Ами ако ти се занимава, може да добавиш по едно малко реленце към поплавъците, например така: лявата е сегашната ти схема, дясната е предложението ми

Прикачен файл

pompi.jpg
pompi.jpg (28.14 KиБ) Видяна 1859 пъти
skat - специалист
valentino76bs написа:
Добър вариант.Мерси!
За предния пост, който изтри, искам да споделя, че в моята работа слагат по едно реле за време: когато помпата работи повече от предполагаемото време, се включва аларма, подобна на сирена и смисълът и е "помпата работи прекалено дълго".
hidrazin - майстор
Ами доколкото разбрах на него не му е проблема изключването а включването на помпата.
Пък защитата на помпата от работа на сухо лесно се осъществява. Има си готови такива.
С реле за време като едното нищо е прегрял помпата.
:partyman:
valentino76bs - майстор
skat написа:
За предния пост, който изтри, искам да споделя, че в моята работа слагат по едно реле за време: когато помпата работи повече от предполагаемото време, се включва аларма, подобна на сирена и смисълът и е "помпата работи прекалено дълго".
:-D Изтрих го защото проблема беше ,че като го направих го тествах 100 пъти и най накрая ко ме бутна дявола единия бутон не ми хареса нещо и си казах чакай да го сменя ,и в бързината съм объркал двата края ,че и най горния и направо му дава сигнал ,че е потопен и няма изключване братче дамъни яко....еми ко да направя стават грешки...
Помпите имат добри защити,няма страшно! :)

И друго направих смених импулсното механично реле което върти помпите,с шнайдерско и допълнително малко реле на което ползвам контактите защото не можах да намеря като старото или подобно обаче тъй като оперативното му напрежение когато не работят помпите е постоянно подадено и ГРЕЕ като печка,на оригиналното управляващия импулс може да е ехееееееее а на новото има ограничение по време и ще се запали.Наложи се да му сложа едно реле за време което му ограничава импулса на 5 секунди и така.
Прикачен файл:
DSC_0797.jpg
Прикачен файл:
DSC_0809.jpg
Прикачен файл:
DSC_0810.jpg
Последна промяна от valentino76bs на чет окт 16, 2014 6:40 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
skat написа:
се включва аларма, подобна на сирена и смисълът и е "помпата работи прекалено дълго".
Няма кой да е чуе :)
skat - специалист
valentino76bs написа:
Няма кой да е чуе :)
Здраве да е, аз просто споделих идеи :)

Тема "Поплавъци за ниво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: