Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Energyx - специалист
Що да се трие темата-нали е за това форумът-да се разглеждат казуси-след години пак да се прочетат. Темата хич не беше безинтересна.
Само да вметна за конденза-освен на температурни разлики, той най-вече е функция и на влажността в помещението. Всички наблягат на отопление и уплътнение, а се забравя, че трябва и вентилация. Човек отделя доста влага само като диша, отделно влагата при готвене и традиционно сушене на влажни прани дрехи по радиаторите зимата.
Температурната разлика при няколко дни не е показателна-да си спомним 2012 зимата с -20-30 С продължително задържали се. Тогава настъпва часът на истината :drinkers:
montoya - майстор
Сега виждам темата, но като гледам тия прозорци са по 3-4 от ляво и дясно на врата с ширина 40-50см. Аз бих си направил крив радиатор от алуминиеви глидери примерно по 5 глидера са 40см радиатор, свързан с Ф18 пекс ал тръба с другите 5 глидера, те свързани със следващите 5 по същия начин, така става радиатор 15 глидера на 30см височина мисля че е екстра за Ф16-18 тръба
Стиви - специалист
Вместо да се цупиш, вземи обърни внимание какво ти говорят хората, докато не е станало късно.
Може би въобще не си си направил труда да потърсиш за изпарители за хладилни витрини -
http://yanev-bg.com/?act=evaporators
ако го беше направил, щеше да попаднеш точно това което ти трябва и ти препоръчвахме http://yanev-bg.com/?act=radiators

Това са производители и съм сигурен че могат да ти произведат каквото си пожелаеш в каквито си искаш размери и радиус на закръгление, включително и челната ламарина, а за отгоре може да си поръчаш подпрозоречен перваз .

Сега ако пуснеш по серпентината вода с температурата за радиаторите, каквото и да замажеш ще се напука, а ако не я замажеш почти няма да има ефект от нея защото водата водата просто ще преминава през нея, без да може да отдаде мощността си.
Махай я докато можеш и сложи радиатори с достатъчна мощност за да успеят да стоплят помещението защото в момента няма да успеят. Не се заблуждавай по пролетта която е навън, а се води зима. Само от прозорците ще имаш доста повече топлозагуби, отколкото ти е цялата инсталирана мощност.
jj77 - специалист
Изходната точка на серпентината е на 3,5 метра от колектора, няма ли да може да се обезвъздушава през колектора?
Интериорно няма да я замазвам, а ще я скрия зад нещо декоративно като оставя прорез под прозоречния плот.
Повдигнах първото ниво на 4-5 см от пода. И тръбата не е в гофре, а такава за подово.

А защо смятате ще останалите радиатори 30 х 500мм и 6 х 1800мм няма да са достатъчни? Аз смятах евентуалните топлозагуби и стигнах до извода, че следва да са достатъчно. Стъклопакета е 6мм energy + 4mm бяло и залагам коефицент 1,1 W/m²K.

Имах и един въпрос относно цялостното равновесие на системата като котел и радиаторна мощност. Някой би ли дал мнение по въпроса?
Стиви - специалист
На каква температура ги смята тези радиатори ? А на каква температура ще работи котела ти и каква е минималната му мощност? А максималната?

Обезвъздушителя се слага на място, на което въздух попаднал в най-ниската част на отоплителното тяло, да може да отиде самостоятелно до обезвъздушителя докато се движи нагоре. Смяташ ли че това условие е изпълнено за твоята серпентина?
Christo - майстор
Монтоя, и аз си мислех да му предложа същото, много красиво ще стане но има "малък" проблем- няма фитинги с лява резба :? Глидерите от едната страна са с леви резби, от другата с десни.
jj77 - специалист
Стиви написа:
На каква температура ги смята тези радиатори ? А на каква температура ще работи котела ти и каква е минималната му мощност? А максималната?

Обезвъздушителя се слага на място, на което въздух попаднал в най-ниската част на отоплителното тяло, да може да отиде самостоятелно до обезвъздушителя докато се движи нагоре. Смяташ ли че това условие е изпълнено за твоята серпентина?
Котела е Viallant VUW 242/2-3, мощност 8-24 kW.
Радиаторите ги смятах 500мм х 120W и 1800мм х 280W при делта 50С на радиатора.
За обезвъздушителя, разбрах.
Последна промяна от jj77 на ср фев 25, 2015 9:50 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Christo написа:
Монтоя, и аз си мислех да му предложа същото, много красиво ще стане но има "малък" проблем- няма фитинги с лява резба :? Глидерите от едната страна са с леви резби, от другата с десни.
Има, що да няма - щепселите са си леви и десни.
jj77 - специалист
Благодаря на всички за препоръките дотук и коментарите за направеното. За мое съжаление нямаше много активност по темата, когато питах в началото как да реша отоплението покрай извитите прозорци.
Явно ще трябва да демонтирам въпросната "серпентина" и търся друго решение. Анализирайки всички препоръки за решение чрез подови конвектори, подово и т.н., стигам до дилемата между:

1) къси ниски радиатори. Според мястото Преценявам чеэтрябват 7 радиатора х 5-6 ребра х 200 мм. ( при 300 мм нямам достатъчно височина и за вентилация). Въпросът ми е как да се свържат ( долу- долу или), обезвъздушители на всеки радиатор ли да слагам? Може ли да използвам същата тръба (PE-xc 16mmx2mm,Sahna)? Всичките радиатори на един кръг ли (имам само 1 свободен изход на колектора)?

2) направата на хладилни изпарители от медна тръба 50мм (по 4 реда във височина), или общо около 20 л.метра, извити по стените? Стиви ми даде насока да търся такъв бутиков производител, и изглежда може и да се получи. Този вариант по груби сметки излиза по-скъпо, но предполагам ще постигна и по-голяма мощност. Но пак ми изглежда малко виртуално каква мощност и изпълнение ще се получи....ако се стигне до по-висока мощност, ще е по-добре и за цялата инсталация. При делта 50С изчислявам че имам инсталирани САМО радиатори в целия апартамент от 100м2 около 12 kw+ лира, конвенц котел вайлант 9-24 kw. Какво мислите?

Кой вариант ще ми препоръчате ако пренебрегнем фактора цена?
montoya - майстор
Колко е височината под прозореца!? На снимката ми се вижда поне 40см и ще има място за 300мм радиатори. Ако мислиш варианта който писах в предното мнение със сглабянето на радиаторите посредством пехал тръба си мисля че ще трябва да ги захраниш от двете страни на вратата по отделно, стандартна връзка на краст горе и долу. Ако колектора е на скрито място и няма да се вижда мисля че можеш единия свободен в момента отвор който имаш веднага на колектора да го разклониш с тетка и готово.
За котела не знам, не са ми по силите много

Тема "място на радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: