Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chapara - майстор
Никакви найлони, още повече че стареят :!: Изчистваш всичко до здраво. Полагаш две ръце без прекъсване хидроизолация. В/у нея, "Мапеластик" имам предвид, хваща всичко що е на циментова основа. Измазваш (изправяш) стените само с циментово-пясъчна мазилка. Правиш си замазката,холкера. И после полагаш безшевно (без прекъсване) две, та дори три ръце хидроизолация, като в първата ръка вграждаш (по предписание е) стъклофибърна мрежа. Всичко това до таван и стълбището включително. В последствие никакви дупки по стените за каквото и да било (врати, стилажи, закачалки и тем подобни). :wink: Ако ще правиш електроинсталация тя трябва да е м/у двата слоя хидроизолация. Колкото по прецизно го изпълниш, толкова по-голям успех ще имаш. :wink: И да не дойде момента да питаш с какво да си измиеш ръцете като един мой приятел, полагал цял ден хидроизолация с голи ръце, а не с ръкавици, защото ще си ходиш неизмит месец поне :-D
Andri01 - майстор
Ако се изолира така,влагата ще тръгна на горе по стените. Преди имах същия проблем. Първоначално-дупка в плочата-помпа и автоматика. В последствие-дренаж зад вилата. Сега ползвам водата от дренажа за поливане/ като я има разбира се/.
botseto - напреднал
Влагата няма ли да спре до някакво ниво да се разпространява. Когато няма вода в избата, влагата е на нивото на коляното, когато има вода, е на около метър над водата. Ако стените са запечатани, може би наистина нивото на влагата ще се качи, тъй, като няма да може да се изпарява, но възможно ли е да тръгне чак по стените на етажа???
chapara - майстор
Е чак пък толкова :-D :-D :-D :-D и да тръгне по водостоците :toimonster:
Andri01 - майстор
Ако под мазата има влага продължително време къде ще отиде? Естествено е да се просмучи на горе по стените. Друг е въпроса колко е влагата и до къде ще стигне.Аз лично не бих изолирал нищо,преди да реша въпроса с премахването на причината-водата под мазата. Другото е хвърляне пари на вятъра!
turbocharged - специалист
Не отведеш ли с дренаж водата която ти влиза в мазата почти нищо няма да постигнеш с хидроизолацията. Водата винаги си намира път от къде да избие. Дори да не тече за малко влагата и мухъла са достатъчни за да не може да ползваш мазата за нищо. Пак си направи бетонна плоча и хидроизолация обаче отвън, но първо се бори с причината, а не със следствието. Останалото е време и пари на вятъра. Казвам го от личен опит.
botseto - напреднал
Това значи да ликвидирам избата.. направо да си я заровя :) Просто точно в тази част на двора където и копае човек, на около 2 метра има вода. Няма как да отводня р. Стряма. Не искам и да се опитвам.
Въпросът ми беше дали има начин избата да стане като хидроизолирана вана и почти се навих да опитам по дискутирания вече начин. Въпросът ми сега е ако стената е 2 метра висока и е хидроизолирана качествено заедно с пода, а в най-най-лошия случай нивото на подпочвената вода е 20 см над това на пода, тогава има ли как влагата да се просмуче през бетонните стени/основи и да изпълзи метър и 80 чак до първия етаж или това е научна фантастика :)
Нищо няма да се промени с просмукването на водата. Тя водата пак си е там и е на същото ниво. До където е мокрила конструкцията на къщата пак до там ще мокри. Само дето ако ти е плътна хидроизолацията няма да я виждаш ами само намирисваш и усещаш за времето докато хидроизолацията се спука и се върнеш в изходно положение. Тази хидроизолирана вана може да се направи здрава само ако сега изливаше основите. Излей ги на един път с пода от водоплътен бетон и никакви Sika мазила и други алабализми няма да ти трябват. Водата нали идваше от дъждовете и щом имаш река отива към нея. Или реката прелива? Не може ли да я отведеш към реката с водопропусклив дренаж. Водата търси най-лесния път. Посъветвай се с геолог или други специалисти в бранша.
botseto - напреднал
Имах предвид, че когато нивото на реката е високо, подпочвените води в тази област на двора са също високи - Човекът, който на времето е търсил вода, казал, че старото корито минавало от там или нещо от сорта и се получава нещо като скачен съд. И други години е валяло и то много, но за месец-два и просто е имало влага. Тази година валя постоянно и нивото на всички реки е перманентно високо и затова навира вода от избата - случва се на 7-8 години веднъж и водата стои около месец-два (ако не спира да вали, предполагам, че може да стои и половин година - Божа работа това с дъждовете)... Като се поприбере реката и водата буквално изчезва.
Ти си знаеш най-добре как е правилно да си решиш проблема и до колко. Обикновенно има един сигурен начин който е труден и скъп и много други модерни начини малко по-малко скъпи и много по-ненадеждни.
Аз имах подобен на твоя проблем. Чак ме е страх да се похваля, че съм го решил. При дъждове над 30 л/кв.м мазето ми беше пълно с вода. Къщата я купих готова и при първото наводнение подлудях. Мазата е много голяма с фаянсов под измазана и боядисана като нормално помещение. Там ми е котела, бойлера и стелажи т.н. Изобщо не е някаква дупка в земята за боклуци които си чакат реда за сметището. Почвата в района е глинеста и бързо се насища с вода от дъждовете. Става на лепкава кал и до там. Не пропуска водата да изтече надолу по склона. Основите са ляти с дървени клепи които са оставени в бетона и през тях течеше като решето. Допълнително всичко е бетонирано и водата съвсем няма къде да изтече. Къщата направо е преграда на пътя на водата.
Когато почвата изсъхна през края на лятото почна екшъна. Първо си търсих разни хидро специалисти (поне 10 идваха на оглед) които ме отказоха от живота с цифри и пълно нежелание за работа. Накрая наех една бригада която не беше наясно с технологията, но каквото им обясниш го правят бързо и добре. Разбих с багер с хидрочук плочата около къщата и изхвърлих на сметището 8 камиона с бетон. После изкопах до основите с багер до 2.5 метра 3/4 от къщата. Измихме основите с водоструйка. Изкарахме всички дървени клепи и шпакловах с ремонтна циментова смес основите. Направихме и холкер от същия цимент. Грундирахме основите с битумен грунд PCI Pecimor F. Шпакловахме основите с двукомпонентна битумна хидроизолация PCI Pecimor® 2K на две ръце. Общо от 5-6мм. Залепих фибран 40 мм около мазата със същата хидроизолация. Облякохме основите с дренажна мембрана. Зарихме всичко с баластра две фракции плюс дренажна тръба и геотекстил, пясък и пръст. Нямам къде да отведа водата гравитачно и ползвам дрежажна помпа. Един познат който се занимава с кладенци ми направи дренажна шахта от бетонни пръстени Ф1м дълбока 3м. Отведох и водата от олуците далече от къщата.
Изобщо пълна лудница от нерви време и пари. Може и да съм се престарал. Ако бях открил всички дървени клепи отвътре и ги бях запушил с теракол за под 100 лв. щях да огранича водата най-малко 5 пъти. Обаче и за миг не съжалявам. От водата няма и помен. Вече мирише на пролет, а не на тресавище.

Тема "Проблем - в избата извира вода при по-дъждовни години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: