Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
schuldiner написа:
Нарочно питам, не да се заяждам, а за да ми се изясни и на мен, като предизвикам още коментари.
Армировка се слага в опънната зона на бетона, винаги когато натоварването превишава собствената якост на опън на бетона, която е много малка в сравнение с тази на натиск. Така се получава стоманобетона. А относно това къде се появяват опънни напрежения в бетона- Стр. статика, Съпромат и пр.
barborino - специалист
BLUEPUPIL написа:
schuldiner написа:
Нарочно питам, не да се заяждам, а за да ми се изясни и на мен, като предизвикам още коментари.
Армировка се слага в опънната зона на бетона, винаги когато натоварването превишава собствената якост на опън на бетона, която е много малка в сравнение с тази на натиск. Така се получава стоманобетона. А относно това къде се появяват опънни напрежения в бетона- Стр. статика, Съпромат и пр.[/quote

Абсолютно съм съгласен. :-D А в съпромата, Стр. статика, механиката,като студент бях много добър. :)
Въпроса ми е с какво да го обработя да го запечатам .
schuldiner - майстор
Грешната част от поста ми цитирате.
schuldiner написа:
Нарочно питам, не да се заяждам, а за да ми се изясни и на мен, като предизвикам още коментари. Та значи...

В долната част на бетона мрежата нищичко не носи. Няма никаква роля за устойчивостта на удар, на замръзване, на изтриване... Не помага особено и за напукването при съсъхване, т.е. за водоустойчивостта - само ограничава пукнатините до размера на окото, а колко са допустимите пукнатини за открит бетон... май николко. Пукнатините не се борят с мрежа, по-лесно е да речем с фибри (дисперсно армиране) и естествено с отлична повърхностна обработка на бетона след полагането. А ако има и избор за добавъчния материал, още по-добре.
За рецептата цимент с фасаген се обърнете към Фло. А, ама той вече не е член на форума... Е, нищо, все ще се намери един строителен инженер да предложи ефикасно и евтино решение. Аз, както ми бе заявено в прав текст, нямам право да се обаждам - така и ще направя.
barborino - специалист
Колега schuldiner живота е кратък не се ядосвай, смело споделяи мисли и опит.:) Формулата на Фло я прочетох,но чакам някой да каже дали я е пробвал и дали е ефикасна. Или да каже някоя друга .
BLUEPUPIL - майстор
barborino написа:
А в съпромата, Стр. статика, механиката,като студент бях много добър.
Въпроса ми е с какво да го обработя да го запечатам .
Ако си толкова добър, не стигаш до въпроса за запечатването, защото преди това си излял бетон, дето издържа на многократни цикли на замръзване и размразяване. :snakeman:

Тема "Полагане на бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: