Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
... Ае спрете се накрая с вещите БЕЗПОЛЕЗНИ съвети...
:? Съжалявам ама като гледам единственото безполезно нещо в темата са твоите безполезни крясъци. :lol:
:partyman:
ArturDent - Почти Безобиден
gogo7777 написа:
АЗ
Собственно земно ли имате или сте обединили земя с нула в таблото.......Ае спрете се накрая с вещите БЕЗПОЛЕЗНИ съвети......за битови проблеми иде реч, не за амбициите ви
ДА, собствено земно. А амбицията ми е безопасност...
FM STEREO - специалист
gogo7777 написа:
АЗ
Какво имате брееееее........колко жила достигат до колибата ви. Собственно земно ли имате или сте обединили земя с нула в таблото.......трипроводна малееее....
И така да е пак е трипроводна ако до всеки контакт достигат три проводника,така третият заземителен (зануляващ) не е електрически натоварен при изправни ел.уреди,тоест има сигурно заземление (зануление) и няма риск от прекъсването му както е при двупроводната инсталация,тъй като там за зануляване се използува работната нула и вероятността да прекъсне е много по голяма.
KingLin - майстор
Гого смени дилъра брат тоя нещо те цака :lol:
Що си се назверил за две, три, пет-проводните инсталации? Не мога да ти разбера идеята. Не одобряваш ДТЗ? Искаш енергоразпределителя да ти носи земното до вас от трафото? Кое не ти отърва? Обоснови се малко преди да даваш квалификации и определения!
gogo7777 - майстор
Трябва от време на време, някой да ви туря в релсите, инак не помагате на питащите. Знам кво пиша, та се вземете у ръце :-D Разтоварвайте нулевият проводник посредством земното у школото, а не където ви е кеф. Има разлика от земно и шунтиран проводник в таблото. Кой е защитният.....а сетих се ДТЗ-то ви обърква.
KingLin - майстор
Ся то туй че като дойде да пита някой за нещо по ел-а и всички му скачат къв ръб бил и по-добре да не се хваща е стара болка :) Ама иначе не си прав - всяка инсталация изпълнена с три жила от табло до консуматор си е читава за ДТЗ независимо дали захранваш с истинска земя или ползваш нулата.
8180 - майстор
KingLin написа:
Ама иначе не си прав - всяка инсталация изпълнена ]с три жила от табло до консуматор си е читава за ДТЗ независимо дали захранваш с истинска земя или ползваш нулата.
Май се отклоняваме от полезността за Питащия, но...
Имаше тук Колега, който твърдеше, че ДТЗ е работоспособна срещу поражение на човека И при двупроводна система - май го изгониха, неразбрали.
Намирайки "черното" за главно, съм склонен да приема, че спорът е за "екстрите".
mironcho - специалист
gogo7777 написа:
Ей това електриджиите сте големи смешници......много пишете ама знаете ли кво пишете. За пореден път се убеждавам колко сте зле.......абе за ква трипроводна мрежа бълнувате бре :lol: Кой от вас има такава у дома :?:
gogo, за трипроводната това не е майтап или прищявка, обяснявам: ...май с цитат е по добре:

НАРЕДБА № 3 от 9.06.2004 г
Чл. 3. Наредбата не се отнася за действащите електрически уредби и електропроводни линии, но се прилага за частите от тях, на които се извършват реконструкции. (у вас няма точно защото е действащо)
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов - L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).

Ако Вие големите специалисти по другите специалности работите, както дойде или по правила от миналия век, то това си е ваша работа ... и ваша отговорност. Радвам се, че електричарите тук се опитват да учат питащите на така липсващото у нас уважение към правилата и нещо, което малко от вас са чували наречено "добра практика" ("best practice") пиша го и на английски, защото в българския речник понякога има криво разбиране (виж в укипедия)

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: