Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
DMN - майстор
Мавруда К. Мерловска написа:
Аз никога не съм заварявала нищо, а ММ е компютърен специалист и е само по тънките работи . Смятам за начало съседа да заварява, а ако мога и аз да се науча покрай него... А може ли да ми предложите конкретен модел инверторен електрожен.
Относно килограмите, ако електрожена е на количка 25 кг мога да ги премествам, но не и да ги вдигам. Имам едни асми за киви, които са високи 2.5м и предполагам, че кабелите са достатъчно дълги.
От друга страна съм практически неограничена като средства и искам да взема нещо надеждно, без поддръжка и лесно за употреба, но не искам да купувам "екстри", които никога няма да използвам.
Според мен първо трябва да решите - инверторен или трансформаторен електрожен. На инверторните електрожени едно от големите им предимства е, че са много по-леки, някои тежат само 2-3кг, но обикновено са между 4-7кг., говоря за тези, които ще отговарят на вашите нужди. Другото предимство е, че заваръчния ток при тях е прав, а с него се заварява по-лесно и по-добре. Отрицателните черти на инверторните електрожени, ако може така да се каже е, че са изпълнени с електроника, която работи в режим на голямо натоварване и ако не е направена и сметната добре води до дефекти и скъпи ремонти. Желателно е да се пазят от проникването на влага, метални частици и прах(най-вече "праха" от работа с ъглошлайф например, който е от метални частици ).
Трансформаторните електрожени са по-просто устроени, състоят се от трансформатор изчислен да работи в такъв режим. Но са много по-тежки. Поради простото си у-во са по дълговечни. Заваръчният ток е променлив и по тази причина са по-ограничени към видове електроди, заварки с някои метали и т.н. Но за вашите нужди няма никакъв проблем.
За конкретни модели се въздържам да давам мнение. Има хора във форума, които се занимават с продажба и производство на такива, и хора които се занимават професионално със заваряне, тяхното мнение мисля би било по компетентно. Аз за себе си съм си избрал инверторен отговарящ на нуждите и джоба ми. Но по темите за избора на електрожен се оказва, че се водят люти битки, в които не искам да участвам, а на тази тема съм любител :) .
П.П. Единият колега, от тези които имах предвид, вече е дал полезно мнение :) .

Тема "Съвет в избора на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: