Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
КПД-то на хубавите камини гони това на котлите, които повечето хора имат.
Камерите с водна риза са си скъпи. Дори на Дипломат и Прити подминават 1500 и гонят 2000 лева.
За тази отопляема площ нещо такова е много по-подходящо: http://kamini-germant.com/13/23/26.html
Ще ви върши същата работа на много по-ниска цена. КПД са го оплескали. Не е 90, а 78%.
Готино си е така иззидано в стаята. Много от топлещите се на котли, т.е. с радиатори, са забравили уюта и приятната топлина от една добре горяща камина. Обичам като заспивам да чувам пукането на горящи дърва. Зареждането на дебело дърво за през нощта гарантира часове наред поддържащ огън. Няма да е студено сутринта, ама хич. Подготвяш малко тънки за разпалка, защото жарава ще има на сутринта, разпалваш, зареждаш нормално нацепени, изхвърляш пепелта и така.
Ефектът за радиаторите в стаите е същият като с котел, само че не топли котелното, каквото ти нямаш, а вас - семейството. Един хубав конвектор прескача 5 стотака. Сложи си радиатори. Резервно захранване за помпата на камината ще ти трябва. Взимаш един интиел 150 вата, купуваш му тягов акумулатор 60 ач и няма страшно като спре тока. А на конвекторите какво? Ще им сложиш UPS на всеки ли...
fbr - майстор
andy_forresite написа:
изхвърляш пепелта и така.
Не си изхвърлял пепел навън във ветровито време, нали.
kuuuuuul - майстор
Това е много важно за бъдещото отопление,може би имаш добри условия за ТП вода-вода :? На твое място бих направил идеалния вариант ТП и евтина камина за кеф и евентуална поддръжка при много ниски тем.
andy_forresite - майстор
fbr написа:
andy_forresite написа:
изхвърляш пепелта и така.
Не си изхвърлял пепел навън във ветровито време, нали.
Във всякакви метеорологични условия съм изхвърлял пепел :) . Не знам защо питаш след като при всяко твърдо гориво има пепел. Пепелта при мен не е много. В метална кофа 10 л изсипвам и са три пръста (хоризонтални) от дъното. Понякога изчиствам пепелника през ден. Не горя въглища обаче. По някаква причина не искат да горят в моята печка. Когато за първи път сложих "донбаски" ме предупредиха да сложа една лопатка поради опасност водата ми да изври. След образуване на няколко сантиметра солидна жарава изсипах една лопатка и зачаках. След 15 мин. термометърът показа от 60 градуса 54, а плочата отгоре беше доста по-хладна. Отварях въздух, затварях го, слагах повече и по-малко от тези въглища - тц, не става. Гасне и това е.
rusko_k - напреднал
andy_forresite написа:
КПД-то на хубавите камини гони това на котлите, които повечето хора имат.
Камерите с водна риза са си скъпи. Дори на Дипломат и Прити подминават 1500 и гонят 2000 лева.
За тази отопляема площ нещо такова е много по-подходящо: http://kamini-germant.com/13/23/26.html
Ще ви върши същата работа на много по-ниска цена. КПД са го оплескали. Не е 90, а 78%.
Готино си е така иззидано в стаята. Много от топлещите се на котли, т.е. с радиатори, са забравили уюта и приятната топлина от една добре горяща камина. Обичам като заспивам да чувам пукането на горящи дърва. Зареждането на дебело дърво за през нощта гарантира часове наред поддържащ огън. Няма да е студено сутринта, ама хич. Подготвяш малко тънки за разпалка, защото жарава ще има на сутринта, разпалваш, зареждаш нормално нацепени, изхвърляш пепелта и така.
Ефектът за радиаторите в стаите е същият като с котел, само че не топли котелното, каквото ти нямаш, а вас - семейството. Един хубав конвектор прескача 5 стотака. Сложи си радиатори. Резервно захранване за помпата на камината ще ти трябва. Взимаш един интиел 150 вата, купуваш му тягов акумулатор 60 ач и няма страшно като спре тока. А на конвекторите какво? Ще им сложиш UPS на всеки ли...
Благодаря за напътствията, не се бях замислял за UPS на конвекторите. Търся точно това *уюта и приятната топлина* :)
Последна промяна от rusko_k на чет яну 14, 2016 7:49 am, променено общо 1 път.
rusko_k - напреднал
kuuuuuul написа:
Това е много важно за бъдещото отопление,може би имаш добри условия за ТП вода-вода :? На твое място бих направил идеалния вариант ТП и евтина камина за кеф и евентуална поддръжка при много ниски тем.
Не се знае кладенеца с какъв дебит ще е , че да заложа от сега на ТП
kuuuuuul - майстор
ТП са няколко вида,имах в предвид въздух-вода,а ако има вариант за вода-вода още по добре.Прегледай темите за ТП-и за да разбереш за какво става въпрос.Ето ти мойта като начало.
viewtopic.php?f=23&t=40532
Цените в момента са завишени но през лятото падат,а същата марка вече се предлага и тук (аз я купих за 1600е + 180е доставка).
rusko_k - напреднал
kuuuuuul написа:
ТП са няколко вида,имах в предвид въздух-вода,а ако има вариант за вода-вода още по добре.Прегледай темите за ТП-и за да разбереш за какво става въпрос.Ето ти мойта като начало.
Цените в момента са завишени но през лятото падат,а същата марка вече се предлага и тук (аз я купих за 1600е + 180е доставка).
Благодаря, ще прочета задължително. Може ли отново да пратиш линка по причина, че приложения не работи.
kuuuuuul - майстор
Нещо съм объркал
Ето и раздела
viewforum.php?f=23
rusko_k - напреднал
kuuuuuul написа:
Нещо съм объркал
Ето и раздела
viewforum.php?f=23
Благодаря.