• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
bialk написа:
Все още се колебая за вида на системата. Термосифонката е по-опростена и включва водосъдържател в цената, което е бонус, но дрейнбек системата дава възможност СК да се използва и през зимата. Трябва да обмисля добре предимствата и недостатъците на двата вида преди да се насоча към покупка. Една турска алуминийка дали е достатъчна за 80 литров бойлер?
Водосъдържателя може да ти е бонус при термосифоката ама зимата или трябва да го точиш или грееш на ток. :lol:
А и не знам какво е това лудо залитане по дрейбек системите и защо все се опитвате да ви е трудно. Като може по лесно и с по малко пари и със същия ефект.
bialk - специалист
При термосифонките с какви тръби се отвежда топлата вода до водопроводния кръг на топлата вода в жилището? Може ли с тръби за парна инсталация? А помпата къде се монтира? Предполагам непосредствено до изхода за топлата вода от водосъдържателя или греша?
kalin72 - майстор
А и не знам какво е това лудо залитане по дрейбек системите и защо все се опитвате да ви е трудно. Като може по лесно и с по малко пари и със същия ефект.
Щото не искат почти никакво обслужване и няма притеснение от високи температури в колектора.
Кое е по-лесното решение?
Evgeniy - майстор
lov написа:
Водосъдържателя може да ти е бонус при термосифоката ама зимата или трябва да го точиш или грееш на ток. :lol:
Нито е необходимо да се източва, нито да се грее на ток. Тези, които аз съм виждал отблизо са с 55-60 мм изолация и в най мрачния ден правят положителни температури, често 20+.
100+ литра не е толкова лесно да замръзнат през нощта, а през деня наваксват. Тези със серпентина се свързват с две кранчета и зимата подгряват влизащата в нормалния бойлер вода.
Единствения проблем остава осигуряване на свързващите тръби против замръзване с противозамръзващ шнур най често.
lov - майстор
Пробвайте бе хора щом искате да научите правилните неща по трудния начин. :lol:

А после обаче нямате право да се сърдите, че не са ви предупредили. Има толкова много писано във форума, че чак и повтаряно по много пъти. :)
kalin72 - майстор
Кажи го де, това решение. Имам някакви спомени, че го гледах в една твоя тема, ама нещо не го харесах, не се сещам защо...
Та сподели отново, моля :)
Фитилчо - майстор
Има ли някой, който може да сумира предимства и недостатъци на системите, някой, който разбира или е чел повече.
Мисля, че е хубаво да се пинне една важна тема за целта, щото иначе лутането е отвратително.
Има най изненадващи теми , в които може да се намери информация и то ценна, и други пуснати за слънчеви системи пълни с глупости и заяждане...
lov - майстор
Ами май никой няма да се навие да свърши тази работа. Иска много ровене и после като във всеки нашенски форум все ще има недоволни и дървени философи. А и за монтирането на една такава система се иска конкретен подход спрямо ситуацията така че да се извлекат максималните ползи от нея. Малко е сложничко и няма готови формули.
Ей сега например се сещам че колегата Лазар Ганев имаше едно много хубав обяснение защо дрейнбек системите не са за препоръчвани за нашите условия. Ама в коя тема и кога :? Колегата Шоп и той беше показал интересни и хубави решения. Всичко опира до много четене и отсяване на истината.
Andri01 - майстор
"Титаник" беше направен от професионалисти,"Ноевият Ковчег" е бил направен от любител! Въпрос на разбиране и възможности за осъществяване на определена система.
Фитилчо - майстор
Разбира се, че всичко опира до конкретната ситуация спрямо даденостите и уменията, дори разбиранията на инсталатора/собственика. Много по-лесно, ще е обаче ако информацията за различните видове системи , както и нестандартни решения , къстъм изпълнения и тнт е събрана на едно място, да реши човек, какво иска да постигне и какво може.
Аз се наемам да направя това, но аз нямам познанията да отсея , кое е правилното и интевресното и полезното и кое не... :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Евтино решение за топла вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: