Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
ivanovbg написа:

Аз може и да не разбирам, но тази система без ток е една малка бомба. Няма как да работи на естествена циркулация.
С изключение на подчертаното, подкрепям това мнение.
vrangelov - специалист
ivanovbg написа:
Аз може и да не разбирам, но тази система без ток е една малка бомба. Няма как да работи на естествена циркулация.
Дали ще работи без ток е малко спорна работата. Като дойдат момчетата от фирмата, която ще наема и направят изчисленията ще си кажат думата. Според мен, ако направят правилно кръга с Laddomat-а, той ще работи и ще позволява на котела да доизгаря безопасно, докато няма ток. Котелът има клапа и ще намали мощността, когато спре помпата, а освен това има и погасителна серпентина, т.е. няма как да заври.
Кръгът с радиаторите е друга бира...

Поздрави!
ivanovbg - майстор
Ми като се махне основното предназначение - да топли, няма да кипне без ток :wink:

:partyman:
Вичи - специалист
vrangelov,

Да, котела ще доизгори безопасно, но идеята на автора е да може да работи по-продължително време, напр. една седмица. Не разбрах как ще наемеш момчетата от фирмата, нали не става въпрос за твоята къща?
Иначе, по мненията ти отзад - напред:
-За помпа 3. Предполагам, че е байпасирана, за да може да се топли и без нея. Ще трябва и кран на байпаса, който да се затваря, когато има ток и отваря като спре. Отделен е въпроса какво ще накара тогава водата да циркулира - пак казвам нищо.
-За трипътния на студената вода - за мен наистина е европейска дивотия. Познавам стотици хора без ограничител на горещата вода и не са се ощавили. По-добре спестените пари да се дадат за термостатични батерии в баните - хем са по-удобни, хем вършат същата работа от гледна точка на безопасност.
-За директното свързване на бойлера. Не бих го направил хидравлично. Бих захранил управлението на помпа 3 успоредно на ладомата. Така пак ще работи само при работещ котел. Предимствата са, че ладомата ще изпълнява функцията си - да контролира температурата на постъпващата в котела вода и че ако се окаже, че често бойлера остава без топла вода преправянето ще стане като просто се смени мястото на захранване, а не да се преправя тръбната мрежа.
vrangelov - специалист
Вичи написа:
Да, котела ще доизгори безопасно, но идеята на автора е да може да работи по-продължително време, напр. една седмица...
Спирането на тока е авариен режим и трябва да се гледа на него като на авариен режим. Ако всичко работи добре без помпи, защо тогава да ги слагаме?! Система на естествена циркулация значи система без помпи. >>>Тук<<< го бях написал. Въпреки това, макар и трудно, и с някакви компромиси, като за аварийно отопление, има как да се направи и с помпи, и на самотек. Без да се види на място и да се направят съответните сметки, уви няма как да се разбере, дали може да стане.

Вичи написа:
Не разбрах как ще наемеш момчетата от фирмата, нали не става въпрос за твоята къща?
Интересна работа, нали!

Аз ще наемам
Ти ще наемаш
Той ще наема
Ние ще наемаме
Вие ще наемате
Те ще наемат

>>>Източник<<<

Сега вече разбра.
Вичи - специалист
vrangelov написа:
Интересна работа, нали!
.......................
Сега вече разбра.
Наистина интересна. Приех, че си използвал преходния глагол от свършен вид наема (Същия източник) , а не този от несвършен наемам. Спряжението на единия в първо лице, единствено число, мъжки род в сегашно и бъдеще време е синоним на трето лице, единствено число на другия. Недопустима грешка, моля за извинение.

[
vrangelov - специалист
Ха-ха! Извинен си, не се впрягай!
Моето мнение е ,че слънчевата инсталация за тази къща е неоправдан разход. Бойлера да се грее на дърва също. Това с отворената инсталация е простотия! Слагай си отделно бойлер например 80л. сама на ток и си опрости системата. Котел 20кв. ???? Само след една седмица работа, заради налепи този котел става реално 15кв. Парите ги дай за добър контрол на температурата във всяка отделна стая. Така разхода става най оптимален!
Благодаря на всички за мненията и съветите. Събрах достатъчно идеи (и въпроси), които да обсъждам с изпълнителите на проекта. Основните неясноти за мен са около схемата за БГВ при липса на електричество.

Ако някой се интересува мога да публикувам схемата на къщата и Excel таблиците за изчисляване на топлинните загуби и броя на глайдерите.

Тема "Схема за отопление на малка селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: