• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Предлагам да спрем критиката, нападките и заядлиците помежду си :) Форумите не са отдушник за изливане на излишната енергия, злобата и натрупаните негативи в живота на всеки. Това е вътрешна битка, която всеки трябва да води в главата си, воден от собствените си разбирания за правилно и грешно. От година съм в този форум и с никого не съм се заял, присмял, нападнал, критикувал... просто защото мога. Търпя на нападки, подигравки и обиди, но и аз имам пределна граница на търпимост. Позволявал съм си да отвърна, вкл. тук. Криво ми е после, ама от опит знам, че не е много добре да мълчиш и да те правят на маймуна.
Така че СТИГА. Животът е достатъчно натоварен и няма никакъв смисъл да създаваме врагове по интернет натрапвайки мнението си на другите.
:goodman:
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
Наистина ли безрезервно вярвате, че отоплението на ток е по-екологично? Защо тогава са тези кампании за пестене на електроенергия от осветление? Значи гигаватовете преминали през отоплителните уреди не вредят, но една 100 ватова крушка е ужасно неекологична?
Друго да попитам. Какво ще правите след спирането на АЕЦ? Наистина ли вярвате, че тока от фотоволтаиците и ВЕЦ ще стига да се греете удобно, лесно и чисто?
А колегата с фашкиите, как ги свърза с найлоновите торбички? Интересна логика - след като се отопляваме на дърва, значи разхвърляме безразборно пластмаси?
Не знам защо си решил, че сме колеги, но нека да е така! Нямам нито времето, нито желанието да изнасям лекции за елементарни неща, които се учат в отделенията. Разбира се, че отоплението на ток е по-екологично от това на дърва и въглища - нещо да си чувал за смога в Лондон, искаш ли да те заведа в Аспарухово, да си изсушиш гащите и ризата в разгара на сезона, а може би предпочиташ центъра на Стара Загора през Януари??? Защо ли наистина са тези кампании за пестене на енергия от осветление, не са ли същите лобистите, които ни набутаха фото-волтаиците, ветро-генераторите и другите безумия??? Какво ще правя след спирането на АЕЦ, ами ти като изгориш една гора с какво ще се топлят внуците ти??? Още един въпрос за раздвижване на мозъчните клетки - защо поне от 100 години се говори за електрификация, а не за дървефикация, как по-точно смартфона ти ще работи на дърва и въглища? Неее, "колега" връзката между найлоновите торбички и замърсяването на природата при отопление с дърва е много пряка и тя е в канапчето, което свързва едното ухо с другото, защо не се возиш на магарешка каручка, а си си купил Ауди (примерно), компютъра, от който пишеш на дърва ли върви - да отричаш предимствата на електроенергията в 21-ви век е равносилно на това да си вариш яйца на свещ. Последно искам да попитам, когато аз се топля на климатик ти какво ми миришеш, защото аз не искам да мириша пушека на недоизгорелите ти дърва?
kalin72 - майстор
Хаха, отоплението на ток било екологично :) То и електромобилите са ужким екологични, ама що не се гледа къде и как се произвеждат? Тока не идва само от вятърни и слънчеви централи, които са екологични, основно е от ТЕЦ (въглища, мазут, дори и газ-та замърсява, при нейното добиване) и АЕЦ, които не можем да кажем, че са много еко, нали?
p.v.x - майстор
Процеса(целия процес) на производство на Пелети , екологичен ли е?
kalin72 - майстор
p.v.x написа:
Разбира се, че не е - с бензинови триони се режат дървата, камиони с дизелови двигатели ги извозват, мелят се в мелници с елдвигатели, които черпят ток, произведен от ТЕЦ, който гори въглища, после се пакетират в найлонови чували, произведени от нефтени продукти и така нататък.
fill - специалист
p.v.x написа:
Ще се опитам да перифразирам една много стара поговорка...
На една добра технология и един грам политика е достатъчен... :?
p.v.x - майстор
fill написа:
p.v.x написа:
Въпроса е поставен , от екологична гледна точка.

Не отричам процеса.
Не отричам и Пелетите , като гориво.
Лошото е когато се опорочава самия процес , и от там и качеството на крайния продукт.
Затова се задават въпроси - "От къде да си закупим качествени Пелети".
fill - специалист
p.v.x написа:
fill написа:
p.v.x написа:
Въпроса е поставен , от екологична гледна точка.

Не отричам процеса.
Не отричам и Пелетите , като гориво.
Лошото е когато се опорочава самия процес , и от там и качеството на крайния продукт.
Затова се задават въпроси - "От къде да си закупим качествени Пелети".
Въпроса е поставен...от екологична гледна точка...
Не отричам процеса...
Не отричам и Хляба..., като гориво...
Лошото е когато се опорочава самия процес...с консерванти...и от там качеството на крайния продукт...
Затова се задават въпроси..."От къде да си купим нещо неОмазано с политика..." :?
Hoвoceлckи - майстор
preslav написа:
Не знам защо си решил, че сме колеги, но нека да е така! Нямам нито времето, нито желанието да изнасям лекции
Потребителю preslav, като изнасяш лекции при други обстоятелства (от написаното по-горе така се подразбира), не се ли обръщаш към аудиторията с "колеги", без да се интересуваш реално от професиите на насъбралото се множество? Доколкото знам това е с цел предразполагане ... От друга страна е съвсем типично като обръщение по форумите изобщо. Виж и синонимите: другар, съучастник, сътрудник, съдружник, помощник, последовател ... И те ли не ти допадат?
preslav написа:
Разбира се, че отоплението на ток е по-екологично от това на дърва и въглища
Електричеството е енергия преобразувана от някакъв друг вид (един вид агент, преносител). В свободен вид в природата е статитичното електричество причиняващо мълниите. Точно неговата употреба за съжаление не е разработена. Така в крайна сметка ти се отопляваш или от атомна енергия, или топлинна от изгарянето на въглища, мазут, газ, или от кинетичната енергия на течаща вода, на вятъра, или на слънцето (е то, когато го има си се топлиш директно от него, не през електромера). До колко чисто, безвредно и безопасно е това усвояването на даден вид енергия преди тя да бъде превърната в електрическа е много дискусионна тема и не мисля, че е уместно изобщо да я зачекваме. Факт е, че въпросният процес ти не го виждаш, не го чувстваш - той става някъде доста далеч от теб. Тебе те интересува
preslav написа:
да си изсушиш гащите и ризата в разгара на сезона
... на терасата. Ами нали си "нация техническа" - вземи си пералня със сушилня.
preslav написа:
как по-точно смартфона ти ще работи на дърва и въглища?
Къде заби. Аз се възмущавах, че ми забраняват да ползвам няколко вата повече за осветление. Не отричам електричеството изобщо! Значи аз ще пестя от човешко осветление за да се грееш ти удобно?
preslav написа:
ти като изгориш една гора с какво ще се топлят внуците ти???
От същата гора. Някога с дядо ми съм ходил за малини. Малиняците са по голосеците. Наскоро реших да мина по тези места (междувременно обявени за резерват). Ами не може да се мине! Страшна гъста, непроходима гора, с хиляди изкъртени дървета ...
preslav написа:
защо не се возиш на магарешка каручка, а си си купил Ауди (примерно)
До преди десетина години го правех, но защо не продължавам ти просто няма как да го разбеш. Нямам Ауди. Колата ми е среден клас, по-скоро малолитражка. Няма кой да ме чака да отида на работа на 50 км с каручка :wink:
preslav написа:
аз не искам да мириша пушека на недоизгорелите ти дърва?
Няма как да стане това. Аз живея в полите на Рила :)
preslav - майстор
Другарю Новоселски, извинявам се, че по някаква причина не съм разбрал, че сте ми писали (техника баджанак)! Не се крия от въпросите, които може би ти/Вие считаташ за неудобни! Благодаря за труда, който си си направил да ми отговориш подробно и пунктуално (къде е емотикона за шапка ти свалям). Умишлено не те цитирам - най-важното би трябвало да е останало в главата ми. Не знам за гората, малинажите и другите подобни тям неща, но знам, че в техниката има едно понятие наречено КПД, да има и друго понятие, че колкото повече превръщаш една енергия от един в друг вид, толкова повече загуби имаш. Коато преди около 35-40 години един познат ми заговори за термо-помпи се изсмях вътрешно и си казах "да бе, да" - сега факт ли са? Нещата се променят приятелю (нали това е също нормално прието за обръщение във форуми като този), гадното е, че нещата се променят по-бързо от мисленето, а още по-гадното е, че Радой Ралин отдавна е прозрял, че "правдата все тържествува, все побеждава, а кривдата все си остава" - цитирам по памет. Моята истина е, че токът е най-екологичното и достъпно (за момента) гориво и най-мръсното и нечовешкото е да се гори гора за отопление на гъза (извинявам се за израза, но се римува)! С експериментална цел преди 2-3 години засадих 2 дръвчета, които съм "пръкнал" от семки, сега са високи по една педя - няма да ми стигне живота, за да ги видя големи, да ги отсека и да се сгрея на тях.
И все пак темата беше кое е по-евтино за отопление - както обещах, в края на отоплителния сезон, ще споделя какво е "изял" един климатик, но ако се окаже, че е колкото дървата, а защо не и по-малко искам да зная чие журналистическо канче да шокам, че ми писна от тъпанари, които се возят на Мерцедеси, а се топлят на дърва и въглища.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: