Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
preslav - майстор
Ivaylo_p написа:
Хидроизолация ще направя и по-нагоре съм нанаписал как смятам да се прави. Първо тази течната и отгоре мембрана върху нея смятам да залепя фибран за топлоизолация. От там на дренажа. Чакъл,геотекстил и всички неща който са описани. Влага има на всякаде в къщата на около 30 см от пода, а мъщата е вдигната на около 40 см, две стъпала. Явно е че има високи подпочвени води.Другото е да източа кладенеца колкото може,като ходя пускам помпата и да тегли ,и да следя дали ще има някакъв ефект от това
Пак да попитам, какво ще топлоизолираш, мембраната или стената?
zz_stefanov - майстор
Ivaylo_p написа:
...... Другото е да източа кладенеца колкото може,като ходя пускам помпата и да тегли ,и да следя дали ще има някакъв ефект от това
Трябва да имаш в предвид, че ефекта от понижаването на подпочвените води не е мигновен. Иска си време да се осушат и къщата и терена наоколо. Така че ако ще го правиш чрез кладенеца трябва да е постоянно. Отделно кладенеца ако е с голям дебит и ако няма къде да се изхвърля водата се обезсмисля мероприятието.
preslav - майстор
zz_stefanov написа:
Ivaylo_p написа:
...... Другото е да източа кладенеца колкото може,като ходя пускам помпата и да тегли ,и да следя дали ще има някакъв ефект от това
Трябва да имаш в предвид, че ефекта от понижаването на подпочвените води не е мигновен. Иска си време да се осушат и къщата и терена наоколо. Така че ако ще го правиш чрез кладенеца трябва да е постоянно. Отделно кладенеца ако е с голям дебит и ако няма къде да се изхвърля водата се обезсмисля мероприятието.
Това с точенето на кладенеца е меко казано лудост, нали пак въпросът опира до това къде да се източи водата. За мен притеснително е и какво ще се окаже състоянието на основите след ракриването им, едно време се е зидало с камък, но каква е спойката между камъните не се знае, отделно прогизналите тухли имат неприятното свойство да се разкапват, а в добавка ако са зидани с кал положението може да се окаже не съвсем розово.
zz_stefanov - майстор
Моята къща е зидана с кал и основите са реден камък в траншея като спойка не видях там (може и те да са зидани с кал).
Точно заради това не посмях да направя дренажа на метър, а стана по плитък. Тухлите също са зидани с кал.
Разликата е, че влагата при мен е много по-малко, а къщата е относително нова (1974).
На практика се получи, че едно проектирах, а в процеса на работата стана друго.
Ivaylo_p, определи си нивата и хващай лопатата, и при теб много неща ще станат ясни от после :)
kozl - майстор
Улицата е далеко, помпата е скъпа, за кладенеца неизвестна си остана разлика в нивата :?
Дренажа дали е удачното решение :? Достатъчно е БИЛО да се заложи хидроизолация в зидарията за да се прекъсне капилярното покачване, но уви.
А какви са основите разбра ли се :?
Пример: На къща строена до реката 50-те години на миналия век, основите бетон, бяха инсталирали помпа в средата на къщата да отвежда проникналите в мазето води. А води бол. През около 2000 година на места бетона беше като ронлив пясъчник. Къщата не е паднала и до днес въпреки компрометирания бетон :? Но това ИЧ не е успокоително, когато се застанеш в основите на сграда от такъв бетон :shock:
preslav - майстор
zz_stefanov написа:
Ivaylo_p, определи си нивата и хващай лопатата, и при теб много неща ще станат ясни от после :)
И аз си мисля, че лопатата ще покаже - следя темата с интерес защото не искам да повтарям чужди грешки, а принципа "за лудо работи - за лудо не стой" ми е леко чужд - достатъчно много глупости съм направил вече.
В моя случай (заварено положение) някой е решил, че основата ще е буто-бетон, но бетонът е на пояси отделени един от друг с тухли - за какъв чеп са му тухлите нямам обяснение, но тръпки ме побиват като си помисля в какво състояние ще ги намеря след разкриването.
Като цяло нещата си ги представям така - копане до 20-30 см. под нивото на основите, две ръце хидроизолация на фирма "Лорка", фибран залепен с полиуретанова пяна, мембрана тип яйчена кора, геотекстил в траншеята, промит чакъл до началото на основите (т.е. 20-30 см.), дренажна тръба, допълване с промит чакъл, завиване с геотекстила, насипване до нивото на терена с наличния пясък. Съответно не смятам да икономисвам от ревизионни шахти - надявам се 4 в ъглите на постройка 9Х5 м. да стигнат, но съм склонен на страната на ската да сложа шахта и по средата на тези 9 м. Както вече споменах мястото е с наклон и се надявам дренажните води да отидат при комшията, а после да му кажа как той да се отводни - шегувам се, но имам наклон към дере и задачата ми се струва по-проста. Най-големият ми зор е, че техника не влиза и всичко ще е на ръка, а ръката в последно време бързо се умаря, пък и "на горизонте девочек нет", всичко ще е дабъл, ама голям пенетрейшън.
kozl - майстор
Аз имам обяснение за тухлите:
Каквото е имало такова са ползвали.
Пример: Железобетонна плоча на къща строена некога си. На човека му казали, че колко е повече железото, толко по-здрава е плочата и он я напълнил плочата с железо - оси, чукове, тесли....... Даже три ютии от тези що се зареждат с въглища на жар :shock:
preslav - майстор
kozl написа:
Аз имам обяснение за тухлите:
Каквото е имало такова са ползвали.
Пример: Железобетонна плоча на къща строена некога си. На човека му казали, че колко е повече железото, толко по-здрава е плочата и он я напълнил плочата с железо - оси, чукове, тесли....... Даже три ютии от тези що се зареждат с въглища на жар :shock:
Щях да кажа, че на човек когато мозъка му е изпит... ама се сетих, че то за да ти изпият нещо първо трябва да си го имал - наистина не знам тези тухли за какво са, вероятността някой да е казал, че така се први противоземетръсна шайба е минимална, на толкова глупости съм се нагледал в едни 45-50 квадрата, че не знам какво щеше да бъде ако глупостта се беше разпростряла върху 100. За това се дразня като ми препоръчат монтьор защото 30 години бил шофьор, то и аз знам как се върти геврек и, че на долния ляв цензура му викат амбреаж, ама за монтьор не се цаня - уважавам само гинеколозите, че основен ремонт на двигателя правят през ауспуха.
zz_stefanov - майстор
preslav написа:
.....
...... Съответно не смятам да икономисвам от ревизионни шахти - надявам се 4 в ъглите на постройка 9Х5 м. да стигнат, но съм склонен на страната на ската да сложа шахта и по средата на тези 9 м. Както вече споменах мястото е с наклон и се надявам дренажните води да отидат при комшията, а после да му кажа как той да се отводни - шегувам се, но имам наклон към дере и задачата ми се струва по-проста. .....
На две места имам ревизии, като едната сега ми е изведена като вентилация, а другата е с бетонно капаче. Нямам ревизионни шахти, за ревизии ползвам вертикали от ф110 PVC. PVC колената ми кореспондираха по размер с дренажните тръби. Аз имам скат и тръбата ми излиза на пътя, но това е според терена.
preslav - майстор
zz_stefanov написа:
preslav написа:
.....
...... Съответно не смятам да икономисвам от ревизионни шахти - надявам се 4 в ъглите на постройка 9Х5 м. да стигнат, но съм склонен на страната на ската да сложа шахта и по средата на тези 9 м. Както вече споменах мястото е с наклон и се надявам дренажните води да отидат при комшията, а после да му кажа как той да се отводни - шегувам се, но имам наклон към дере и задачата ми се струва по-проста. .....
На две места имам ревизии, като едната сега ми е изведена като вентилация, а другата е с бетонно капаче. Нямам ревизионни шахти, за ревизии ползвам вертикали от ф110 PVC. PVC колената ми кореспондираха по размер с дренажните тръби. Аз имам скат и тръбата ми излиза на пътя, но това е според терена.
Не е невъзможно и тръби, и бидони да се ползват за ревизии, но все си мисля, че евтиното един ден излиза скъпо - примерно сега имам помпа за мръсна вода която посмъртно няма да влезе в 110 тръба, не вярвам с годините в шахтата да не се утаи малко пясък и други мизерии, които със сондажна помпа няма да се изчистят.

Тема "Дренаж къде да отведа водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: