Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
enviro, няма какво да се притесняваш, нищо не може да стане с бойлера, той си има достатъчно защити. При неправилно свързване, най-много да изгори нагревателят, но човек, който се захваща с това, би трябвало да знае какво прави

Hoвoceлckи, дори и за пръв път човек да се сблъсква с този артикул, първото нещо, от което да почне би било да измери съпротивленията и да изчисли мощността при 230 и 400В. Винаги съм ползвал схема звезда, т.е. захранване на реотаните на 230В. Ако се върже на триъгълник,м мощността ще е х1,7, но за сметка на по-къс живот. За 1000л бойлери съм поръчвал по един 12кВт за фланеца и по един 6кВт на горната муфа и тези мощности се получават при 230В (звезда). Така че за един 150л битов бойлер с нагревател 3кВт, не вярвам някой да тръгне да пробва схема на 400В, но дори и да има такова захранване, дори и да подвърже по този начин - нищо фатално няма да се получи, само по-голяма мощност на нагревателя и по-къс живот на нагревателите, което е излишно.
kozl - майстор
След като видях табелата на бойлера от снимката на enviro предположих, че нагревателите се предлагат като отделно изделие и за това на табелата на бойлера няма инфо за тях.
Което автора потвърди в последствие.
Обаче на нагревателите къде им и табелата :? Къде са им отбелязани ТТ характеристики :?
И в случай, че захранването е монофазно и мощността е разчeтена за 3 kW, кое е по-удачно да се избере комплект 3×3 kW и да се свързва по 1 от трите, а другите 2 в резерв или комплект от 3×1kW и да се свържат в паралел :?
Аз бих избрал 3×1 заради по-голямата контактна площ на топлоотдаване, но пък по-опитните могат да споделят, че системата 3×3 ще издържи много по-дълго време от 3×1 :?
enviro - специалист
пон авг 17, 2020 7:20 amLazarGanev написа:
enviro, няма какво да се притесняваш, нищо не може да стане с бойлера, той си има достатъчно защити. При неправилно свързване, най-много да изгори нагревателят, но човек, който се захваща с това, би трябвало да знае какво прави

Hoвoceлckи, дори и за пръв път човек да се сблъсква с този артикул, първото нещо, от което да почне би било да измери съпротивленията и да изчисли мощността при 230 и 400В. Винаги съм ползвал схема звезда, т.е. захранване на реотаните на 230В. Ако се върже на триъгълник,м мощността ще е х1,7, но за сметка на по-къс живот. За 1000л бойлери съм поръчвал по един 12кВт за фланеца и по един 6кВт на горната муфа и тези мощности се получават при 230В (звезда). Така че за един 150л битов бойлер с нагревател 3кВт, не вярвам някой да тръгне да пробва схема на 400В, но дори и да има такова захранване, дори и да подвърже по този начин - нищо фатално няма да се получи, само по-голяма мощност на нагревателя и по-къс живот на нагревателите, което е излишно.
Добро утро и Благодаря за подкрепата, след малко в 8:30 идва човека и го мята, че да видим за кво иде реч :)
Hoвoceлckи - майстор
LazarGanev, вярвам ти след като казваш, че си премерил тока и наистина даденият за 12(6)кW е толкова при Y 3x400V. В практиката си обаче не се сещам нещо, каквото и да е, да не е представено с максималната си мощност. В случая неспоменаването на максимално допустимото напрежение някак си ми се губи идейно.
enviro - специалист
Бойлера е свързан, за около час и половина горе долу е стигнал към 41градуса, температурата на която е направен да изключва е 60градуса, но сега интересни че бях излязал за половин час и като се върнах гледам едно петно вода, и гледам че е от това което има отгоре един червен кран пластмасов ли е къв е? Но сякаш е пръснало а не просто е капнало, някви идей :? :cry: , сложих една стара тенджера отдолу, че да не наводня долу банята

Прикачен файл

IMG_20200817_155812_copy_1600x1200.jpg

Прикачен файл

IMG_20200817_155819_copy_1600x1200.jpg

Прикачен файл

IMG_20200817_155902_copy_1280x960.jpg

Прикачен файл

IMG_20200817_155913_copy_1280x960.jpg
kozl - майстор
пон авг 17, 2020 4:06 pmenviro написа:
Бойлера е свързан, за около час и половина горе долу е стигнал към 41градуса, температурата на която е направен да изключва е 60градуса, но сега интересни че бях излязал за половин час и като се върнах гледам едно петно вода, и гледам че е от това което има отгоре един червен кран пластмасов ли е къв е? Но сякаш е пръснало а не просто е капнало, някви идей :? :cry: , сложих една стара тенджера отдолу, че да не наводня долу банята
Нормално да прокапва или протича при загряване от този предпазен клапан.

Изображение

Идеи:
Най-лаишката - един парцал закачен за клапана да пръска в-у него и долу си стои тенджерата от снимката.
По-трудна за изпълнение. Завинтва се коляно със щуцер, насочен надолу и с по-дебел от шуцера маркуч се отвежда гравитачно водата в канала. Маркуча трябва да не стяга щуцера, че ако се наложи да сработи клапана при повреда на термостата, вкл. и защитата от прегряване, налягането да изплюва маркуча и да може безпрепядствено а фучи пара.
enviro - специалист
Обаче сега се качих да гледам дали е загрял ама не водата показва че е още на 40гр градуса и завъртях термостата на 75 да видим до колко ше се вдигне, явно не показва правилно :?

Прикачен файл

IMG_20200817_180813_copy_1600x1200.jpg
kozl - майстор
Е па източи от бойлера. Ако немаш термомер и може да търпиш горещата вода Т вероятно е < 50 градуса.
Andri01 - майстор
Няма ли нормален предпазен клапан ? този / ако е предпазен/ ще изхвърля на вънка,а горещата вода ще отида в студения щранг и ако водомера е на близо .... :( :?
ESPACE - майстор
пон авг 17, 2020 6:45 pmAndri01 написа:
Няма ли нормален предпазен клапан ? този / ако е предпазен/ ще изхвърля на вънка,а горещата вода ще отида в студения щранг и ако водомера е на близо .... :( :?
Клапана си е нормален, монтиран е в тъпа позиция. Как им хрумна да монтират точно така тройника :?
Трябва да се заусти. Гореща вода никъде няма да отиде, има монтиран възвратен клапан.

Тема "Свързване на бойлер въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: