• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
baretata_7_62 - специалист
Добре, но ако изхождаме от формулата P= I*U при 15А по 250V излизат 3750W. А при 12.5А по 200V излизат 2500W. Това така ли е? Или ако е така, дали реално могат да се случат такива разлики в мощностите?
8180 - майстор
Пичове,
Започнахте да се излагате - тези неща са от прогимназията, ако сте влизали в часовете по Физика - Закон на Ом. Ето и разните му вариации:
Изображение

В случая с този "проклет" бойлер, можем да приемем, че имаме декларирана мощност - примерно Р=3000W при 220V. Ако имаме съмнения, можем да измерим действителното съпротивление - нещо около R=16Ом или да го пресметнем по формулите в зелено на картинката.
Това е водещото и ненаученото, явно - съпротивлението!! Както се каза по-горе, то е практически постоянно - леки изменения от температурата на нагревателя, което се отразява в +10% пусков ток евентуално.
Знаейки съпротивлението, можем да пресметнем отдадената мощност (Р) в бойлера при всякакви ефективни стойности на напрежението, което би могло да се мени. Дори и при U=16V.
На картинката I e токът, за пълнота.
Логиката на нещата е следната: Всяко устройство има някакво съпротивление, което го характеризира почти еднозначно. Включено във някаква верига с източник на напрежение, съпротивлението дефинира величината на тока обратно пропорционално. Напрежението и токът дефинират мощността право пропорционално - горните жълта и лилава части на картинката.
В дискусията се коментира и е неясна за някои втората лилава формула, където токът е изразен чрез U и R - P=U²/R.

Моля Ви, ако имате въпроси, ги задавайте като такива, а не като грешни отговори - по-просто е да Ви се отговори кратко и конкретно.

П.П. Най-интересното е, че горната картинка е цитирана в нашия Форум от колегата plamen100, от чието мнение започнаха неразбориите в темата.
valentino76bs - майстор
baretata_7_62 написа:
Ето ти един въпрос. Имаш 2 варянта, във единия имаш къща до трафопоста и имаш бойлер 3kW напрежението в контакта ти е 250V. Във втория варянт, си най отдалечен от трафа и имаш 200V в контакта, със същия бойлер. Въпроса е, във кой от двата варянта ще протече по голям ток по захранващите проводници?
Има ли такъв вариант с 250 волта някъде....?...чисто практически питам.
lubomirlz - специалист
Има 240-245 някъде по селата или крайни квартали по градовете, повдига се напрежението на трафопоста за да може в края на линията която обикновенно е доста дълга напрежението да е в някакви поносими граници, а пък тия които са до трафа ревът от високо напрежение.
valentino76bs - майстор
lubomirlz написа:
Има 240-245 някъде по селата или крайни квартали по градовете, повдига се напрежението на трафопоста за да може в края на линията която обикновенно е доста дълга напрежението да е в някакви поносими граници, а пък тия които са до трафа ревът от високо напрежение.
Да 240 съм мерил да,ама 250 още не ми се беше случвало.
lubomirlz - специалист
От 207 до 253 волта са законовите граници :x
230 волта +- 10%
plamen6100 - специалист
"П.П. Най-интересното е, че горната картинка е цитирана в нашия Форум от колегата plamen100, от чието мнение започнаха неразбориите в темата."
Много се извинявам на всички, нека модератора да изтрие мненията ми в темата за да е наред всичко.
baretata_7_62 - специалист
Да и аз съм мерил 245V на 20метра от трафопоста. 250V беше просто закръгление. Аз съм доволен от темата важното е че накрая всичко стана ясно. Аз не съм електротехник а просто любител и се бях подлъгал, като деля 3000W на 250V и след това 3000W на 200V. Също така си правех съпоставки си далекопроводите и високите напрежения и мислех че колкото по голямо напрежение толкова по малко ампераж и по малко сечение на проводника, щото по далекопроводите протича оргормни количества ток но сечението не е кой знае колко голямо. Кво да правиш, любителя си е любител, специялиста си е специялист!
big_death - специалист
Мисля че въпроса ми е за тая тема . Преди няколко дена стана голям токов удар от който предполагам и ми възникна и проблема който установих след 2 дена като забелязах че топлата вода на бойлера я няма . Предположих че проблема може да е в защитата и отворих капака , като и друг път се е случвало да изключи и чрез натискане си я включвах , обаче сега като я натиснах изгърмя и изгоряха бушоните . Реших че може би защитата нещо е дала на късо и взех друга която поставих и при включването резултата беше пак същия - изгърмяване при бойлера със изгорял бушон . Мисълта ме навежда към избил нагревател .Моля по компетентните електричари да помогнат възможно ли е да е от нагревателя и как възможно ли е да го установя преди да започна да изпразвам бойлера да кажем със мултицет и как ? Аз се сещам за вариант със директно подаване на ток на нагреватела, и ако падне бушона е ясно че там е проблема , ама питам за някой по-безобиден начин ?
hidrazin - майстор
С измерване на съпротивлението между нагревателя/нагревателите и корпуса. По-прозаичния вариант - с пробна лампа.
Изключваш бушона на бойлера. Откачаш жиците от нагревателя. Единия край на пробната лампа във фазата, другия към нагревателя/нагревателите. Ако светне си е за смяна.
Най-добре с измерване де.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем с бойлера и бушона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: