Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
baretata_7_62 - специалист
Няма проблеми, този коментар сам по себеси беше ироничен, с цел да разбуни духовете, да освежи малко темата ;)
zimel - специалист
" ВАЖНО!!!! някой прекъсвачи за бойлери са двойни. т.е. прекъсват и фазата и нулата, което е безмислено при бойлера, защото е на твърда връзка. в никакъв случай не слага и двата полюса. нулата няма да я режеш с цел безопасност и по-малко връзки. между двете отделни "каналчета " правиш мост и слагаш двата края на прекъснатата фаза на свободните места. "

Абсолютно вярно!

Това мнение се доказа като вярно и у нас .

Баща ми влиза да се изкъпе в банята при изключено бойлерно табло и при допир с бойлера го "удря" ток.
Оказва се , че фазата си е направила утечка в ключа и понеже нулата се прекъсва в другата секция на ключа, фазата се явява като потенциал на корпуса на бойлера.

Не прекъсвайте нулата през никакви ключове при двупроводна инсталация.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не си е направила утечка фазата - и да смениш ключа, пак ще има утечка. Проблема идва от комшиите.
pavelari - майстор
Аз съм сменил десетки бойлерни табла и съм наясно, че благодарение на железните тръби има много оцелели българи!! Масово се използват едни бели табла с контакт на тях, където се прекъсват фаза и нула, а зануляването става след въпросния ключ.
Колегата нарича утечка тока през полузаварената пластина на фазовия проводник - казвам полузаварена, защото се получава една смесица от разтопена пластмаса и желязо. при спиране на ключа, бойлера освобождава само нулата и остава под напрежение, без да свети лампата в ключето му /той ако се занули през тръбата ще си работи/ - често явление след смяна на стари щрангове :)
Не е задължително, комшиите да правят проблеми, макар че и това е възможно при серия незанулени бойлери например.
zimel - специалист
LazarGanev написа:
Не си е направила утечка фазата - и да смениш ключа, пак ще има утечка. Проблема идва от комшиите.
След подмяната на ключа с нов утечката изчезна и сега всичко работи нормално.
baretata_7_62 - специалист
Здравейте, едно тънко въпросче. Разбра се че сечение 2.5 издържа на 5-6 дори 7kW. Въпроса ми е какъв е предела на 4 квадрата без да се повреди изолацията? Да много зависи от начина на полагане, продължителността на натоварване и дължината на проводника. В конкретния случай става въпрос за 5метра кабел, положен директно в мазилката. Продължителност на натоварване до 1 час, при товар 9,5kW. Също така има варянт за натоварване от 12.5kW при продължителност до 30мин. Въпроса е може ли 4 квадрата инсталация да понесе това натоварване, при добре изпълнени връзки и съединения? Знам че 6 квадрата биха били много по удачни, но въпроса е за 4 :)
VLADO66 - майстор
При всяко натоварване връзките ще се нагряват и съответно ще истиват при което ще се разхлабват и се влиза в един кръг на все по-голямо загряване и истиване до като не изгорят.

Тема "Схема за ел.бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: