Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
пет яну 06, 2023 12:09 pmkozl написа:
И всичко друго електрическо =off и смени винтовия с АП.
пет яну 06, 2023 12:20 pmdimitrovs написа:
Лошото, е че винтовият е на енергото и няма как да се смени.
1-во - питащия едва ли е наясно въпросния бАшон дали е негов или на местното енерго.
2-ро - смяната му с АП е сигурен начин като реши да се къпе и да изключва всичко останало.
Ако има възможност или е негов, при нагоряла основа да я смени пак със същата за стопяем предпазител.
Проточните бойлери не се връзват много със стандартните партиди от заявени 15kW мощност.
Отпуснатата мощност е заявената минус някакъв процент (според наредбата).
По времето на гадния социалиЗЪМ напрежението беше 220V и за тази партида ти слагаха бАшон 63А
63А х 220V = 13 860W при заявени 15kW и да не минаваш в по-горната и скъпа партида.
Сега ЕРП-тата правят своеволия облечени в законови вратички.
Преди година местното ЕРП при нас подмени бАшоните в етажните табла.
До сега бяха по един стопяем 63А след електромера и без никакъв преди електромера.
Демек с "новото" напрежение 230V се получава:
230V x 63A = 14 490W
Сложиха стопяем 50А преди електромера и 50А автоматичен след електромера:
230V x 50A = 11 500W
Това си е допълнително ограничение на консумацията/партидата от около 17% !!!
Така избягват инвестициите които трябва да направят по договор за развитие на мрежата.
Пример:
- блок с 4 входа по 6 етажа и по 4 апартамента на етаж = 96 жилища
- грубо като "откраднат" от всеки потребител по около 2kW предоставена мощност им оставят едни 200kW
- тези 200kW дошли от нищото пак продават на някой чичко-паричко за МОЛ, кръчма, супермаркет...
И без да си мръднат пръста за инвестиции за мрежата а само с подмяна на едни бАшони и нагла кражба.
И ги продават на съвсем друга и много по-висока цена а шушляците (всички ние) пием по една студена вода.
Честито!
:partyman:
P.S. Мен лично и с тези 50А донякъде ми е през оная работа.
Пак имам в апартамента едни 23kW ама друго си е когато бяха 29kW ...
Не че и тогава ги използвах де но е гадно че всички взимат за будали с превити вратове.

Тема "Гърмене на централен бушон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: