Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед фев 23, 2025 9:53 amPIP написа:
Аз не бих посмял да купя китайска машина все още, но явно поне има избор.
Има хора различни и добре, че е така. Да ти кажа и със скъпа ТП може да зъзнеш, ако не попаднеш на монтажна фирма. За справка ще кажа, че последните дни помогнах (дистанционно) на едно семейство със скъпа маркова термопомпа и от 15,5 градуса стайна температура, в момента е поне 21*С и са доволни. Монтажната фирма им бяха казали, че е нормално да е студено, тъй като сградата е нова и има остатъчна влага :-D . То преди и на китайски телефони не се доверявахме, но напоследък те са основни, пък ги няма или са назад в класацията марки като Ериксон, Сименс, Алкател, Моторола, Нокия и т.н., които преди бяха уж несменяеми лидери
нед фев 23, 2025 12:31 amPIP написа:
нед фев 23, 2025 12:05 amLazarGanev написа:

Но и при -10°, ефективността е поне 2,5 пъти по-висока от ел. котел
:lol: добре, и какво се оказа,...
"Който се смее последен,........"

Не бързай да се смееш! Изглежда като подигравка, с този емотикон. Не си толкова млад, че да не знаеш.
Delpi4a - специалист
съб фев 22, 2025 7:59 pmLazarGanev написа:
PIP, аз съм монтирал 9кВт електрическо котле Вайлант на 100м2 панелка преди около 10 години. Газовият кран на блока беше под терасата на клиентката, но тя не искаше да се занимава с процедурите, искаше котле на ток. Като плати няколко сметки по 500лв, призна че съжалява, дето не ме е послушала. Ти говориш за 435лв за 150м2, което е много добре, жилище със жилище не си приличат. Но авторът на темата също говори за ужасни сметки и има 24кВт котел, така че подозирам сметки не по-малки от твоите, ако е с котле. Ако е с термопомпа, сметките ще са поне 3 пъти по-ниски или 100-120лв, т.е на месец ще спестява едни 300лв, за сезон да речем 1600лв. Един електрически котел Бош е 2250лв, има и малко по-евтини, но не много. Вместо котле аз бих предложил да речем ей ТАЗИ 10кВт термопомпа за 5400лв, т.е. 3150лв отгоре. Ти кажи при икономия 1600лв на година, за колко време се избиват 3150лв. И ако си мъж, може да се извиниш, ако не си можеш да почнеш да увърташ, че тази ТП не струва, защото е китайска и всякакви такива. Аз съм монтирал доста такива и гарантирам безпроблемна работа и отговорен сервиз, тъй като вносителят разполага със сериозна мрежа от дистрибутори и сервизи в цялата страна
С цялото ми уважение, ама как ще плаща по 100 лв ток на месец за отопление? 100 лв разделено на 30 дни е 3.33 лв на ден, това разделно на 20 ст на kw/h ( средна стойност на 25 ст дневна и 15 ст нощна тарифа) прави по 16.65 kw на 24 часа, при апартамент 100 м2 и височина 2.60, тоест 260 м3, означава, че имаме по 64 вата на кубичен метър за 24 часа или 2.66 вата на час за отопление и то при 100% кпд на термопомпа, което е физически не възможно. Разбира се, че термопомпата е по-икономична от ел. котела, но 100 лв ток на месец при средномесечена температура зимата от около 0 градуса, ми изглежда невъзможно. Разбира се, човекът трябва да си прецени дали има къде на монтира термопомпата, колко трябва да се преправи и инсталацията и пр. Иначе, като цяло отоплението на ток не изглежда да е евтино и няма как да е, защото противоречи на физиката, но ако няма друг избор.
нед фев 23, 2025 12:54 pmDelpi4a написа:
Дел, може и още, повече от възможно е.
Съпругата живее в апартамент, в който не ползва отопление, Никакво.
Плаща на Топлофикация само за тръбите- сградна инсталация ли се казваше там....
Та, в къща, само едни тръби, с ок 60 градуса температура, никого няма да стоплат.
В апартамент също не биха, ако апартамента няма отопляващи се съседи. Топлят се като овцете бре! С щерката ходят по.......женски хавайки.
Възможно е и още как!

пп. След кратка консултация, да не пиша глупости;
66м2, седми етаж от десетина, не е в краен вход- средно по 55лв на месец за отопление.
Последните години при изравнителните сметки са връщали пари.
Delpi4a - специалист
нед фев 23, 2025 1:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Та, в къща, само едни тръби, с ок 60 градуса температура, никого няма да стоплат.
В апартамент също не биха, ако апартамента няма отопляващи се съседи. Топлят се като овцете бре! С щерката ходят по.......женски хавайки.
Възможно е и още как!

66м2, седми етаж от десетина, не е в краен вход- средно по 55лв на месец за отопление.
Абсолютно ти вярвам! Имам близък приятел, в панелка, около 65-70 м2, точно на 7 етаж, с 3 стай, които са с югоизточно изложение. Зимата е Африка на централно парно, сметката е под 100 лв, ама централното парно не е термопомпа на ток. Даже и ТЕЦ а не е на ток 😀иначе, пък лятото няма охлаждане 😀 с 3 климатика General 12 ки и като отида в тях на гости - сауна 😀
нед фев 23, 2025 1:40 pmDelpi4a написа:
нед фев 23, 2025 1:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Възможно е и още как!

Абсолютно ти вярвам! Имам близък приятел, в панелка, около 65-70 м2, точно на 7 етаж, с 3 стай, които са с югоизточно изложение. Зимата е Африка на централно парно, сметката е под 100 лв, ама централното парно не е термопомпа на ток. Даже и ТЕЦ а не е на ток 😀иначе, пък лятото няма охлаждане 😀 с 3 климатика General 12 ки и като отида в тях на гости - сауна 😀
Дел, недей така друже!
На същото прантамент съм купил една 9ка климатик. Повече от перфектно се справя саминка.
Сега, както си разсъждаваме, се едно в деЦката градина, представи си, че монтираме една китайска ТП, щото в много големите студове пак се изтрайва, но с малко добавено отопление е супер.
Та, тая ТП колко ел енергия ще харчи и за колко пари? Колкото монтирания китаец- около 20-25лв за отоплителен сезон.
Ясно, въпросът вече опира до разход на енергия. Никакво значение няма дали е разходвано чрез ТП или Топлофикация. Въпросът е за цената. С ТП тя е ок три пъти по ниска от изразходвана от ел уреди като упоменатото котле.
Вече бе представен погасителен план, по горе.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед фев 23, 2025 1:54 pm, променено общо 1 път.
С цялото ми уважение, ама как ще плаща по 100 лв ток на месец за отопление? 100 лв разделено на 30 дни е 3.33 лв на ден, това разделно на 20 ст на kw/h ( средна стойност на 25 ст дневна и 15 ст нощна тарифа) прави по 16.65 kw на 24 часа, при апартамент 100 м2 и височина 2.60, тоест 260 м3, означава, че имаме по 64 вата на кубичен метър за 24 часа или 2.66 вата на час за отопление и то при 100% кпд на термопомпа, което е физически не възможно. Разбира се, че термопомпата е по-икономична от ел. котела, но 100 лв ток на месец при средномесечена температура зимата от около 0 градуса, ми изглежда невъзможно. Разбира се, човекът трябва да си прецени дали има къде на монтира термопомпата, колко трябва да се преправи и инсталацията и пр. Иначе, като цяло отоплението на ток не изглежда да е евтино и няма как да е, защото противоречи на физиката, но ако няма друг избор.
Дельо, пич, пообъркал си сметките, оплел си се в многото числа, огледай ги, грешката ти не е в проценти, а в пъти. Най-малкото сметките ти важат при СОР=1. Ще ти кажа проста сметка, която е ориентировъчна, но доволно точна, може да направиш анкета между познати. За изолирана сграда:
- при отопление с термопомпа, месечна сметка 1лв/м2, до 1,5лв/м2; 100м2 - 100-150лв/месец
- при отопление на газ и пелети - 2-3лв/м2: 100м2 - 200-300лв/месец
- при отопление ел.нагревател - 3-4лв/м2; 100м2 - 300-400лв/месец
Статистически средногодишния СОР варира между 3 и 3,5, много ТП вече имат функцията да го изчисляват, което означава, че отплението с ТП е около 3-3,5 пъти по-евтино, отколкото с ел. нагревател. В тази тема PIP сподели своите сметки за ток с ел.котел - 435лв за 150м2, което се вписва в моята статистика, на долната граница. Ако беше с ТП се очаква за плаща към 150лв - хем 3 пъти по-малко от сегашните сметки, хем около 1лв/м2. Огледай къде бъркаш :cool:
нед фев 23, 2025 1:52 pmLazarGanev написа:
А сравнено с използване на слънчогледови?
Когато аз минах от слънчогледови пелети на ТП преди 7-8 години, със сл. пелети беше една идея по-евтино от ТП, но сега двата вида пелети се изравниха - по 400-450лв. Почнал съм да се топля на слънчогледови пелети от 135лв/т, сега за тройно, а токът си е почти на същата цена
gnt69 - майстор
Да споделя и аз. Офис 100 м2 ново строителство 2023 добра изолация 3 стъкла дограма, топли се от сървър консумация 100 вата денонощно и 4-5 компютъра денем. Допреди 20 тина дни не бяха пускани климатици. Разход по последна фактура 88 лева пром. ток. Иначе съм направил подово което стои напомпано на 1.5 бара но несвързано с нищо. Имам газ във сградата, имам възможност да сложа термопомпа ама не виждам смисъл да набивам още 4-5-6 К. Та мисълта ми е сградата и строителството също имат значение. На някои апартаменти им трябват много киловати за отопление на други по малко. :partyman:

Тема "Електрически котел или конвектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: