• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitcd - специалист
ESPACE благодаря за допълнението.Но може би и аз много се изсилих.Все пак това е раздел за електротехника,а не за електроника.Не е задължително електротехниците да разбират от електроника,а обратното е абсолютно задължително!
ELEMENTAL - специалист
mitcd написа:
Не е задължително електротехниците да разбират от електроника,а обратното е абсолютно задължително!
Напълно е вярно.
Тани - модератор
mitcd не случайно те питах дали си прочел цялата тема! Мога най-отговорно да заявя че ако не се ползват два проводника се получава по-голям пад на напрежение! И дали е електронен или класически магнитопроводен , трафа си е траф!
Изображение

Както се вижда от картинката максималната дължина на проводника трябва да е 2м. И си пише че е електронен трансформатор! То си е живо импулсно , но щом са рекли траф - траф да бъде :-D
mitcd - специалист
Мисълта ми беше че може да се опаралелят два и повече кабела(клона)и да се вкарат в единия чифт клеми защото вътре са свързани(поне такъв беше въпроса на питащия и според неговата снимка).То е ясно че като е по мощен ще има и повече кабели и затва има още един чифт клеми а не заради още една намотка.Точно такъв ‘’траф’’ като на снимката не съм отварял.Кажи ми само този за 2x50w ли е или е 100W .И ако имаш една 100W крушка как ще стане номера.Кои клеми ще използваш ???

Прикачен файл

CB1_0913_big.jpg
CB1_0913_big.jpg (53.54 KиБ) Видяна 6807 пъти
Тани - модератор
Мислех си , че поне ти си ме разбрал! Разбира се че е едно и също , но клемата може да не издържи , а е и по-удобно!ДА НАМОТКАТА Е ЕДНА И ТРАФА Е 1х105 вата мисля , че всички освен тебе вече сме стигнали до този извод! ДА МОЖЕ да се ползват едните клеми НО НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВИ!Като захранването у вас тръгва от едно и също място , защо не навържеш всичко на един кръг - знаеш ли колко кабел ще спестиш!

Това не ти е електроника - това е ЕЛЕКТРОТЕХНИКА и ако като объркаш платката ти изгори някой интеграл , ако объркаш ел.инсталацията може да изгориш ТИ и ДЕЦАТА ТИ! Затова по-добре си прави експерименти само с електрониката!

И един въпрос: с колко квадрата кабел е достатъчно да свържеш луничките към този трансформатор?
ELEMENTAL - специалист
Тани написа:
Това не ти е електроника - това е ЕЛЕКТРОТЕХНИКА и ако като объркаш платката ти изгори някой интеграл , ако объркаш ел.инсталацията може да изгориш ТИ и ДЕЦАТА ТИ! Затова по-добре си прави експерименти само с електрониката!
Щом е така е редно да се слагат електронни трафове само в спалните на тъщите:wink: :lol:, щото все пак те (електр. трафове) са електронни устройства .С цел да не се подплашат прекалено гореспоменатите (не трафовете, а тъщите :wink:) ще кажа, че и в електрониката нищо не се прави по метода проба-грешка :idea:
mitcd - специалист
Тани написа:
И един въпрос: с колко квадрата кабел е достатъчно да свържеш луничките към този трансформатор?
Значи изобщо не те подценявам!Просто да уточним нещата.А на въпроса- 100W на 220V е едно а 100W на 12V е друго.При 12V те токът е по голям от което и извода по дебел кабел.Без да смятам лично бих сложил на двата клона по 2 и половина квадрата до 2 метра без да се запали никой.
Тани - модератор
mitcd написа:
Тани написа:
Значи изобщо не те подценявам!Просто да уточним нещата.А на въпроса- 100W на 220V е едно а 100W на 12V е друго.При 12V те токът е по голям от което и извода по дебел кабел.Без да смятам лично бих сложил на двата клона по 2 и половина квадрата до 2 метра без да се запали никой.
Така е ! А сега ми кажи как ще ги набуташ тези 2 кабела в едната клема? А какво ще се получи ако ги навържеш само на един кабел 2,5 мм2 ?
mitcd - специалист
ХА! Знаех си че точно това ще ме попиташ! :lol:за клемата.
То ако трябва да сме още по точни трябва да се тръгне с по дебел кабел ,а на последната луничка да е с най-малко сечение.
Ясно ми е че разбираш нещата.Обаче има електротехници дето като им опуши телевизора и първото им нещо е да сложат жица на бушона и казват на свето диодите-лампички.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Аматьорски въпрос за свързване на 220V>12V трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: