• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е технология за работа с меки тръби - основно се използва при хладилниците и климатиците. А технологията, за която говори apeiron е за твърди тръби с "евроконус".
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на вт ное 10, 2009 11:43 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
А някой твърди ли обратното? Толкова по-добре за гърците(ако е снимано там) и толкова по-зле за нас, че забравихме часовете по "Трудово обучение" в миналото!
plambar - помощник
mjjmiro не рискувай с тръбите с алуминиева вложка от високата температура и високото налягане на топлоносителя връзките на алуминиевите тръби ,,изплюват",а това си е опасно.Тръбите на цялата инсталация трябва да са медни-за 150L бойлер и 1колектор 2квм минимум Ф18.Тръбите се запояват с твърд припой медно-фосфорен или сребърен .На таблицата която ни показа пише ,че работното налягане на колекторите е 6bar много е -препоръчително е 3bar. Колкото до разширителния съд-той и помпата са на ,,студената" заради температурата
mjjmiro - специалист
plambar написа:
mjjmiro не рискувай с тръбите с алуминиева вложка от високата температура и високото налягане на топлоносителя връзките на алуминиевите тръби ,,изплюват",а това си е опасно.Тръбите на цялата инсталация трябва да са медни-за 150L бойлер и 1колектор 2квм минимум Ф18.Тръбите се запояват с твърд припой медно-фосфорен или сребърен .На таблицата която ни показа пише ,че работното налягане на колекторите е 6bar много е -препоръчително е 3bar. Колкото до разширителния съд-той и помпата са на ,,студената" заради температурата
Става ли да сложа медни тръби на руло Ф18, понеже ми е доста дълго разстоянието а те са на половина по-евтини пък и монтажа е по лесен? Как да си определя какъв разширителен съд ще ми трябва, с какъв обем? Високото работно налягане проблем ли е? На повечето колектори е 6bar.
plambar - помощник
Не е проблем изпълнението на инсталацията да е с меки медни тръби,но без фитинги няма начин.Разширителния съд в твоя случай е 25L, като трябва да се напомпи до работното налягане на инсталацията минус 0,2bar.Разгледай форума има предишни теми които разглеждат тези въпроси :lol:
mjjmiro - специалист
Обяснете ми това с налягането, ако направя система с отворен разширителен съд ???
plambar - помощник
Отворената система е хоби изпълнение разширителния съд се монтира на покрива над колектора.Системата се пълни с вода през май и се източва през септември при ежедневна употреба температурата на водата в бойлера рядко надминава 45-50градуса.При това изпълнение спокойно тръбите могат да бъдат с алуминиевата вложка,но трябва да се внимава с наклоните,ако остане вода в колектора след източването през зимата замръзва и го прецаква
mjjmiro - специалист
И аз така смятам, да ползвам колектора сезонно и да го източвам през зимата. Вярно че КПД-то ще падне но през лятото вряла вода не ми трябва. До няколко дни ще направя схема на отворена система и ще я прикача в темата за да си кажете мнението. Благодаря!
romanpm - майстор
При мен си е затворена и пак си я източвам ноември- март и температурата достига 72 градуса август , панелите са мое производство :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 22

Тема "Въпрос за слънчев колектор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: