• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bate_Pavka - напреднал
stanka7a написа:
Здравейте приятели ......да аз съм на същото мнение че пелетите са компромис цена/хамалогия и до момента нямам оплаквания горелката си работи направо чудесно дори задоволява зиморничивите капризи.........пускам една снимка с вътрешната температура на спалня 15 квм
Прикачен файл:
photo.JPG
Еми супер е температурата в, тая сурова зима :?:
sian - специалист
Края на м. г. ttttttd ми дaде горелкaтa зa пробa. Постaвих я нa
котелa. Явно пелетите бяхa лоши . Дaде 4 кг. нa чaс. Кaто темп. зaковa нa 57/58 С
Димните гaзове 100С. Товa с голямaтa решеткa. Имa видео което ще кaчa.
Блaгодaрности нa ttttttd.
ttttttd - специалист
ivanovbg: Това е твой цитат.

Колега ttttttd, не си написал диаметъра на комина за който се отнася таблицата.

Ще ти дам методиката по която при известна тяга и диаметър можеш да сметнеш максималната мощност която може да поеме комина на собствена тяга и КПД-то.

1. Приемаме че имаме комин с Ф 120мм с дължина 8 метра и при температура на газовете 120оС, и външна 0оС имаме тяга 30па.
2. От това следва, че обема на газовете в комина е - 0,09кубика с маса 0.08кг
3. 30па упражняват сила от 0,3грама на см2 или цялостно на комина 33.9 грамсила.
4. Тази сила ще предава ускорение от 0,4м/сек2
5. Това значи ни осигурява дебит от 14,6 кг /час пушек
6 Тъй като на тази горелка и дават да работи добре с този комин, следва че би трябвало да и стига този въздух на пълна мощност от 15киловата. Разхода и е 3,3кг на час.
6. Понеже част от горивото се вмества във газовете на комина би трябвало от тези 14,6кг на час да извадим 2килограма поне от горивото и получаваме че притока на въздух който е нужен за да гориш тези пелети е 12,6кг въздух който трябва да се вкара.
7. 12,6кг въздух/час има обем при 20оС - 15,2куб метра/час. Ако го разделим на 3,3кг пелети получаваме че за килограм пелети ще е нужен въздух от 4,6 куб метра въздух.

Е те тва питах през цялото време. Един колега ми каза точно тази стойност. Мога да му кажа пред всички, че му благодаря много и ако/като се видиме бирата е от мене.

Та да ти кажа колега ttttttd колкото и голяма горелка да сложиш без вентилатор на такъв комин няма никога да можеш да гориш по 7кг пелети на час.

7 килограма пелети по 4,6кубика на час са 32кубика въздух дето трябва да ги вкараш в котела за 1 час. Де факто ако сложиш един вентилатор с този дебит .... :wink:

По обратната сметка можеш да сметнеш какъв комин ще ти е нужен ако искаш да си без вентилатор или с колко трябва да качиш температурата на димните газове за да можеш да постигнеш този дебит. Имай предвид че с покачването на температурата КПД-то рязко спада и ...Отнемеш ли от температурата на газовете в комина пък ще ти спадне тягата...

Това мисля, че ще отговори на въпроса защо руснаците не произвеждат по голяма от тази горелка :wink:

А загубите на горелката, ако гори добре са 14,6 кг дим загрят с температурна разлика 100оК и изхвърлен през комина с коефициент на топлоемкост около 1 =... , а получената енергия е около 15кватчаса. Оставам да ги сметнете вие :)

Именно заради този цитат с едно чудо проби разбрах как може да се увеличи скороста на димните газове.И от там съответно мощноста до нива които са ни нужни.Мога да изгоря с горелката ужасни количества пелети без наличието на каквито и да било винтелатори.Но пак стигаме до фондаменталния въпрос,че практиката и сухата теория се различават.Аз обожавам да работя в проценти и именно по готовите стойности подадени от теб стигнах до някои изводи.
Конструкционно се прави съвсем малка промяна и скороста на газовете се увеличава достатъчно.Но в никакъв случай не трябва да се подценява комина.
Тани - модератор
Извини ме за невежеството - нямам никакъв практически опит, но съвсем теоретически , за да повишиш скоростта на газовете в един и същ комин без да го променяш, не трябва ли да увеличиш температурата на газовете, а от там и загубите, а ти нищо не спомена за това? Може би без да искаш си пропуснал? Колегата Иванов ти го е намекнал по-горе и не отрича, че е възможно! Ще помоля за допълнителни уточнения!
ivanovbg - майстор
ttttttd написа:
Аз обожавам да работя в проценти и именно по готовите стойности подадени от теб стигнах до някои изводи.
Конструкционно се прави съвсем малка промяна и скороста на газовете се увеличава достатъчно.Но в никакъв случай не трябва да се подценява комина.
След като и аз имам пръст в рационализацията можеш ли да ми пратиш как става на лични? В момента ми изрязват частите на лазер и ако трябва да внеса някоя корекция ...
Благодаря ти предварително :partyman:
ttttttd - специалист
Нетрябва да забравяме че горелката работи чрез вакум.Изхождайки от това значи всмукания въздух през пелетие е забавен.А този под делитела минава леко ускорен поради това че няма съпротивление.За да изравниме това съотношение увеличаваме размера на отворите на наклонената решетка на кошничката съответно променяме ъгъла в по изправено положение и повдигаме делителната пластина с 5 мм.Това от своя страна изравнява преминалия въздух през горелката с възможната тяга на комина спрямо фито(в случая 125) Това е.На най голямата решетка 9кг на час.Помпата на 3 степен и леко пуснат кран на доливната търба в противен случай системата ще прегрее.Направих този опит за да съм сигорен,че горелката може да покрие абсолютно всички изисквана при различни котли от страна на мощност.Убеден съм че при комин 150 може и да похарчи над 12кг при тази трансформация.Въпроса е нужно ли е всичко това.При моя котел не.Нямам нужда от такава мощност.И не мисля че някой има.Споделих с руснаците какво съм постигнал.Те също се опитват да я подобрят стигнали са до това решение.

Прикачен файл

1764359-a316d47961b4a324b9beec3a899193c0.jpg
1764359-a316d47961b4a324b9beec3a899193c0.jpg (3.34 KиБ) Видяна 2833 пъти
Тани - модератор
Явно не съм те разбрал, защото останах с впечатление, че ще увеличаваш скоростта на димните газове в комина, а ти си имал предвид, че ще увеличиш скоростта (според мен дебита) на входящия въздух, който преминава през пелетите :wink: Това вече е друго!

Имам друг въпрос. С повишаването на мощността, не се ли повишава и температурата на димните газове в комина? Това разбира се няма да е проблем само на този вид горелки, въпроса ми е принципен!
ttttttd - специалист
Температурата на димните газове се влияе от КПД на котела.В този случай който експериментирах при прегряване на котела как мислиш дали не се бяха повишили достатъчно :-D
ivanovbg - майстор
Не само температурата на димните газове влияе на КПД-то, а и техния състав. Ако няма достатъчно излишък на въздух по време на горивния процес просто залудо гориш килограмите пелети. КПД-то ти доста по ниско заради непълното горене. Сещаш се че като спукаш някой маркуч на турбото, колата пак си хвърля същото количество нафта, че даже и повече, но в същото време по малко върви и горивото излиза от ауспуха :wink: На тебе ти трябва въздух между 4 и 5 килограма на час на кило пелети. А и предполагам вратите на котелното ти не си ги затварял когато си горил по 9 кила на час. :)
ttttttd - специалист
От всичките ексерименти които направих (издевателства с горелката).Излязоха на преден план няколко неща.
1.Много е важно горелката да си има кожух.Които да не е уплътнен.Това помага на наклонената решетка в слетствие на потока въздух които минава да не истива.Защото е затоплен от самото тяло на горелката.Няма температурна разлика и съответно никакви запушваня на кошничката.

2.При делителя на студения въздух 5мм от двете страни повече почистват горелката по добре съответно скороста на въздуха е по голяма.И не си зависим чак толкова от тягата.

3.С това че захранването на горелката го направих с размери 10х10 се спасихме от задръстваня на подаването.Което меко казано побърка руснаците поляците и чехите.

Да поиграх си доста но истински се позабавлявах.Защото резултата е на лице.От днес работещите горелки са 48.Утре ще бъде стартирана и тази която закупи моя приятел от приятеля на Станката просто на готово.

КОРИГИРАНО не исках да прозвучи така.Сори админ :prayer:
Последна промяна от ttttttd на пет яну 31, 2014 8:13 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: