Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Брума не отчита, че разликата между температурата на пода и въздуха в стаята определя отдаваната мощност.
brum - майстор
Фактите са факти. Ако подаваш на 50 и връщаш на 45 ще имаш същата отдавана мощност както и ако подаваш на 10 и връщаш на 5.

Обаче дали dT ще остане 5 градуса ако подаваш на 50 е друга бира. Нека и колегата дето ползва калкулатори да помисли над въпроса.
radius - майстор
Разбрах те какво пишеш, но това няма приложение практическо, защото режим 10/5,просто не ти върши работа, освен ако не искаш да стоиш на -5 в стаята.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет апр 07, 2023 11:24 pmbrum написа:
Фактите са факти. Ако подаваш на 50 и връщаш на 45 ще имаш същата отдавана мощност както и ако подаваш на 10 и връщаш на 5.
Не, това не са факти, а фантазия, т.е. някакви теоретични размишления. Реално подът има някаква температура и топлообменът се осъществява заради разликата (голямо ДТ) между средната температурата на водата и температурата на пода. Ако спрем да фантазираме и вземем една реална (средна) температура на пода 25*С и подадем вода с температура 25*С, то няма да има никакъв топлообмен и няма да има разлика (малко дТ) между температурата на входа и изхода. Ако подадем вода с темппература 35*С, на изхода може да получим примерно 30*С (дТ=5К при някаква помпа и някакви тръби) и да има отдаване на някаква мощност). Ако на същата система (помпа, тръби) подадем 50*С, то връщащата няма вече да е с дТ=5, а ще е с дТ=10-12*С. Ако подадем на същата система 10*С, просто ще получим обратен топлообмен (охлаждане), но връщащата няма е 5*С (како пишеш), а ще е 18-20*С пеимерно. Колкото до зависимостта между източника на топлина (ТП, газов котел, котел на твърдо гориво) и разстоянието между тръбите на подовото - много пъти съм повтарял, че НЯМА ТАКАВА ЗАВИСИМОСТ, защото температурата на водата в подовото не зависи от работната температура на котела (топлоизточника). Температурата на водата в подовото се избива възможно най-ниската достатъчна по много причини:
- комфорт - колкото по-топъл е пода, комфортът е по- нисък и обратно
- медицинска гледна точка подът не трябва да надвишава 29*С за предотвратяване на заболявания като разширени вени
- от гледна точка на строителните материали - др.
rickk - специалист
Или може да се ползва FloorCalc.
Обхваща всички таблици от по - горе и графики на раззлични производители, за различни условия.
Повечето от таблиците, графиките са при определени условия - например препокриване на тръбата, материал и тн. и са за стандартите стъпки.
FloorCalc може да пресмята за нестандартни стъпки, всички видове тръби и препокриване на тръбата, както се отчита и материала на замазката.
шоп - майстор
пет апр 07, 2023 10:57 pmLazarGanev написа:
Шопе, от какъв източник са цитираните таблици, че ми се струват не много реални?
Валтек.ру

Това е руският лидер в топлотехниката. Разбира се това са техни лабораторни исзледвания, но като при всички производители дават тези данни при лабораторни условия.
на практика може да има +- 5-10%, но това е нормално според мен. Важно е да се схване зависимостта.
шоп - майстор
съб апр 08, 2023 9:38 amradius написа:
Разбрах те какво пишеш, но това няма приложение практическо, защото режим 10/5,просто не ти върши работа, освен ако не искаш да стоиш на -5 в стаята.
Има, има:-)))
Следващата зима ме подсети да снимам пътеките около къщата, подхода към гаража и близо 100м2 алея за автомобили където пуснах "подово" захранено със сондажна вода 9-10гр, която е вече е използвана от ТП за отопление на къщата:-)))) Всъщност основната идея е друга, но липсата на сняг и лед по бетона е допълнителен положителен ефект.
Изхвърлих лопатата за сняг:-)
brum - майстор
съб апр 08, 2023 10:15 amLazarGanev написа:
пет апр 07, 2023 11:24 pmbrum написа:
Не, това не са факти, а фантазия.
Лазаре, фантазия е едно, факти са друго. Пак ще кажа - по-горното са факти и физика.

Това което си написал после е абсолютно вярно.

Да се върнем на това:
пет апр 07, 2023 5:46 pmNiki72 написа:
Според едно мобилно приложение на Herz при входяща темп. 35 и изходяща 30гр 700 м наредена със стъпка 10см тръба на под с плочки 70 кв. м. в 7 кръга дава 3.7квт.
Има само входяща и изходяща температура. По тях мощност не може да се извади. Нужен е и дебит. От там формулата дето дадох (факта). И от там очаквам Niki72 да види, че има пропуски и като задълбае в тях да навърже липсващите детайли в картинката.

Може и грешно да съм поднесал информацията. И да не постигна това което съм мислел. Ама да ми спориш на мен, че туй горе не било факт (физиката) няма да доведе до пълзотворна дискусия. Конструктивният тон е по-важен. И пак казвам - това което си написал после е абсолютно вярно.
rickk - специалист
Има само входяща и изходяща температура. По тях мощност не може да се извади. Нужен е и дебит. От там формулата дето дадох (факта). И от там очаквам Niki72 да види, че има пропуски и като задълбае в тях да навърже липсващите детайли в картинката.
Не е необходимо нищо от това.
За да се пресметне подово отопление не е необходимо да се гадаят тези температури.
Необходимо е да се знае - колко вата топлинен поток искаш да получиш. От там - достатъчно е да се знае кострукцията на подовото - стъпка, покритие и тн. Температурата на подаващата вода се изчилсява за тези условия.
Делта Т и дебита са вследствие на това. В случая е 5 градуса, зарщото е основен кръг. За всички останали се преизчислява и не е задължително да е 5, :cool:
Ето и една снимка с таблиците по - горе и пресметнато всичко за кръг с площ 8 квадратни метра.
Да добава - в десния прозорец температурата е с 2,5 по - висока от тази в таблиците., защото там е подаваща, а в таблиците средната.

Прикачен файл

1.png
rickk - специалист
В таблиците и графиките се дава топлинния поток нагоре. Задължително трябва да се отчита и топлинния поток надолу. В много случаи - например междинен етаж в кооперация ( Цитирам: "...... амито то отдолу е отопляемо защо ти е толкова дебела изолация.....") изолацията отдолу е доста тънка и топлинния поток надолу е голям. Голям, голям - достатъчен, за да искам да имам такива съседи отгоре и по - важното да ви бърка в джоба излишно.
В крайна сметка - дебитът, който трябва да се подаде в кръга, трябва да е за двата потока - нагоре и надолу. Нещо, което е доста често забравяно в наши дни.
В примера отгоре, може да се види, че при добра изолация и отопляемо помещение отдолу - загубите са 5% при топлинен поток нагоре 50 вата.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: