Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Mizzo - помощник
Благодаря Ви за бързия отговор. И аз си мислех за 2тона пък после ще видим как ще е.
Mizzo - помощник
Би ми било интересно какво мисли и Лазар Ганев :?
Чираче - майстор
Аз предлагам да вземеш 3 т., за да имаш запас. А не посред зимата да се налага да търсиш. За един сезон ще се ориентираш за следващия.
andy_forresite - майстор
160 дни отопление с 2000 кг. прави средно по 12,5 кг/ден. От тях 2,5 кг ще отиват за еднократно подгряване на инсталацията и към бойлера. Остават 10 кг. за отопление. Това са близо 40 kwh топлинна енергия средно на ден. Ще стигнат ли?
За да стигнат със сигурност, купи един климатик за работното помещение на жена ти. Направи го да спира в 16:00 часа и направи камината да пали в толкова. Не ми се струва разумно за един човек да отопляваш навсякъде. Знам че ти е жена. Само предлагам икономичен вариант с перспектива да мъкнеш по-малко чували следващите години. Решението си е твое. Миналата година един съфорумник скочИ срещу друг щото вторият беше попитал "жена ти толкова ли е недъгава че не може да вдигне 15 кг". Ставаше дума че стояла на студено докато мъжът ѝ си дойде да сипе горивото в бункера и затова че бункерът хващал малко пелети. То не знаеш как ще улучиш и кой накъде му е кепето. Сега, можеше и по-деликатно да го каже, но смисълът беше ясен. Обидил му семейството. Имаше и плюсчета в подкрепа на обидилия се ... но да оставим това.
Може да пусне климата в 7 часа сутринта. Може да пробвате с отваряне към втора стая, стига отвън да не е 1 градус с мъгла. До 16 часа ще е изгорил пари като за 3,5 кг пелети (с които не можеш да направиш почти нищо) и следобяда вече ще става топличко из цялото втори етаж. Камината от 16:00 до 23:00 часа ще изгори 10-12 кг и вероятността сметката с двата тона да се получи нараства значително. Ако това че сутринта в WC-то ти е хладно, както и в кухнята или в коридора, тогава топли с камината. Никой не може да ти каже дали 2000 кг ще ти стигнат със сигурност. Според мен няма да стигнат. Може да стигнат във вътрешен апартамент с южно изложение без засенчване, където без отопление е 20 градуса и борбата е за 2-3 градуса отгоре.
filmatoplo - майстор
:) Аз със тънкообидени не дружа :wink: Да вземе повече като застраховка ако има къде да ги събере 3 т ,за да стигнат трябва да останат ,така и така поскъпват постоянно пелетите .
bmahob - майстор
аз съм с подобна квадратура, само че по зле изолиран от към таван и под мене не се топли и лани изкарах с 2,5тона :-D
hellbull85 - помощник
Да повдигна темата. В момента се отоплявам на дърва и смятам да минавам на пелети. Отоплявам етаж от къща с една камина но лошото е че стаята в която е камината е доста топла а в другите стай е по-хладно, а зимата в големите студове си е направо студеничко. Етажа представлява коридор 8 квадрата от който в лявата му страна има 2 спални, едната е 15 квадрата другата 18, в дясната страна остава хола 18 квадрата а на срещуположната страна е кухнята 8 квадрата или грубо казано към 70 квадрата трябва да се затоплят, кубатурата е 175. Банята е след кухнята още 8 квадрата е но за нея за сега съм предвидил да си ложа печка за баня и да не я мисля много. Първо се бях спрял на котел и с радиатори във всяка стая но наскоро разбрах, че има и пелетни камини с въздушна риза а също и с един или два въздуховода за топъл въздух. Мисля си че това ще е по-добрия вариант, да сложа пелетната камина в коридора и от там по един въздуховод до всяка стая (двете спални, холда и кухнята). Във всяка от стайте съответно където влиза въздуховода ще се сложи и клапа за регулиране на притока на топлия въздух. През по-голямата част от времето вратите на всички стай ще са отворени и всичко ще е като едно голямо помещение.
Това добре ли е като вариант? Мисля че с въздушната риза ще е по-добре. Също не мога да разбера ако си взема само камина с въздушна риза без въздуховоди предполагам, че вече след това трябва да си сложа колекторна кутия и от там да си вадя въздуховоди. Също за клапите дето ще са по стените на другите стаи има ли такива които са електронни, в смисъл задаваш им някакви градуси да поддържат и те вече сами си приценяват колко въздух да пускат или това се задава вече на самата камина ако има такава опция?
За сега съм си харесал една малко скъпа камина: Edilkamin funny 11kw http://kamini-italia.com/%D0%BF%D0%B5%D ... 0%B0-FUNNY (и едно клипче - https://www.youtube.com/watch?v=irxgQR91dCI ) с два въздуховода е камината и си мисля всеки въздуховод да го разделя на 2 за да мога да вкарам топъл въздух във 4-те стаи. Не съм много в час с камините и ги проучвам от 1-2 седмици така че всякаква информация ще ми е от полза.
andy_forresite - майстор
Добре си го замислил като цяло. Само че:
1. Има едни каминки Артел на цена около 3000-3500 и ще вършат същата работа. Пак с два въздуховода. Е, няма керамика и такива чак красоти, но не струват и 5300.
2. Камината трябва да има два извода за въздуховод, т.е. с два на брой въздуховода. Те са в задната ѝ част. Там гледай да има две "дупки" (на комина е третата и в средата, но е отдолу на камината).
3. Най-добре е да я разположиш в хола 18 кв.м. Там ще прекарвате най-много време и логично там трябва да е най-топло. Така и ще бъде. Камината има вентилатор, чрез който раздухва топъл въздух в стаята. Втори вентилатор се грижи за захранването на въздуховодите. Разделянето на въздуховод на две за две стаи от една страна не гарантира достатъчно топлина и от друга, много трудно ще се получи равномерно разпределение на топлина. Поставянето в коридора и отварянето на врата към помещение ще доведе до по-равномерно разпределение на топлината, но ще имаш най-топъл коридор, камината ще е по-близо до спалните (шум) и ще го стесниш излишно. От гл. т. прахоляк при профилактиката е по-добре в коридора, особено подът там е с плочки.

ТоплИ хола с камината и двете спални с по 1 въздуховод. Кухнята и коридора също ще са топли заради отворените врати. Площта им не е голяма, така че бързо ще се затоплят. Аз така бих го направил.
hellbull85 - помощник
Вчера попаднах на тези камини Артел. На по приемливи цени са. Гледам, че имат и сухи камини с два въздуховода с 14-15 KW мощност на цена около 4000. Тези камини ги дават обаче за 140-150 квадрата помещение и не знам дали ако си взема нещо такова няма да е по-добре или ще е твърде много? Четох някъде, че ако е преоразмерена камината гори повече пелети но това беше за камини на водна риза. Тук не би ли трябвало при достигане на зададена температура камината да си намаля разхода и да влиза в режим на подържане на температура. Също не знам тези камини само по градуси ли могат да се управляват или може и да им се зададе да работят примерно на 3-та степен и така да има един постоянен приток на топъл въздух без значение от температурите? Видях също на единия от моделите че има възможност да се регулира колко от топлия въздух да отива към тръбопроводите ( беше на степени от 1 до 5) но като седна пред комп-а мога да дам и линкове. За стоенето в хола при нас не е точно така, аз си седя в моята стая ( първата в ляво от коридора) понеже там ми е комп-а, телевизия не гледам много. Майка ми седи повече в хола и после си ляга в другата спалня. За варианта както споменаваш си мисля че ще е добре. Топлият въздух от въздуховодите ще отива в двете спални после като се охлади през коридора ще се връща в камината и пак ще се загрява. Не знам само дали ще стига топлия въздух и до кухнята?
andy_forresite - майстор
Гледай минималната мощност колко е. Да може да слиза под 1 кг/час. Максималната мощност има значение за цената и колкото е по-голяма, толкова по-бързо ще се затопли всичко. 12-ина киловата предполагам ще стане. Мощностите (1, 2, 3 ...5) позволяват настройване с времето за работа на шнека и интервала между подаванията. Тоест камина 15-20 киловата може да я накараш да работи и на 10-12.
Да, виждал съм тези с ръчката с няколко положения за задаване каква част от горещия въздух да отива към въздуховодите. Това може би трябва да е "на макс" към въздуховодите, а камината ще излъчва отгоре, от стъклото и от вентилатора. Ти ще си го видиш в движение. За електронно регулиращите клапи по t° не мога нищо да кажа, защото не съм виждал такива.
Нямам идея какво позволява управлението на тези камини. Би трябвало да може независимо от температурата в стаята да подава горещо по въздуховодите, иначе що за камина с електронно управление ще е. Не че не може да зададеш 40° за стаята ѝ. Така ще подава към твоята стая и другата спалня, но я си представи че стигне 28-30 градуса в стаята на майка ти. Не е добре. Е, ще отворите вратата към кухнята и коридора и ще се балансира. За по-сигурно трябва да попиташ. Не ти върши работа камина, която от да кажем 12 киловата пуска 8 в помещението, в което е, само 4 по въздуховодите и като затопли стаята си да вземе да угасне. Така че попитай и за разпределението на мощността "камина към въздуховоди". Това е важно. Би било идеално тези 12 kw да може да разпредели по равно - 4 от себе си, 4 по единия въздуховод и 4 по втория. По-добро от това няма. Само не знам как ще ти отговорят на този въпрос.
Отворите се пробиват в горната част на стаите. Помисли къде ще са и къде ще минат въздуховодите.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: