• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 165
Всичко за дърводелството
miliad - майстор
Задната табла: простото обяснение е, че отзад слагаш две, три дъски вертикално. От едната страна в горната половина са отрязани под наклон.За тях захващаш хоризонталните дъски.
cvetomir_77 - специалист
hakama написа:
Как може да се постигне такъв ъгъл (или една идея по-остър), без метални профили? Сложно/скъпо ли е? Дъските мисля да са по 5-6см, през 2см, като краката ще са си единични.
144х200см ще е спалнята, ще я поръчвам, но все пак има и резервен вариант (плътна табла...)

Изображение
На снимката която съм споделил обърни внимание на задните крака на пейката

Изображение
Virtex - майстор
Може ли да използвам ел. ренде за изглаждане на дъски по 6м, които после ще се използват евентуално или за опит за слепване* или ще се използват за навес/веранда ?

Не са много, но не са и 1-2, опция за абрихт-щрайхмус засега няма, та ще трябва да се правят с подръчни средства операциите. Дъските са хубави, вероятно се водят калибровани ( 15см х 2.5см са всичките ), но са груби и съответно визуално може да се подобрят.

* - това е под въпрос, повод за отделно питане дали изобщо може да стане.
EDI - майстор
Няма да стане, с Ел рендето равнината бяга, особено на такива дължини.Аз правя така.Допирам двете равнини и минавам по шева с оберката.Става и с ръчен циркуляр.
cvetomir_77 - специалист
И аз мисля, че няма да се получи. Аз го правя с обер фреза закачена маса с линеал и прав фрезер 62мм дължина. Така мога да слепям детайли до 60мм дебели.
Virtex - майстор
EDI написа:
Няма да стане, с Ел рендето равнината бяга, особено на такива дължини.Аз правя така.Допирам двете равнини и минавам по шева с оберката.Става и с ръчен циркуляр.
Не разбирам как с ръчен циркуляр ще стане ?

Нали целта при слепянето е да са равни повърхностите и да няма неравности. Говорим за дъски 1во качество ( не кофражни, но не са и гладки за красива работа), които имат нужда от изглаждане.

При минаване с рендето няма ли да се получи гладката повърхност, нещо като в този клип ?
EDI - майстор
Става без проблем и с циркуляра. :-D Повърхността ще е гладка, но ще ти избяга равнинността, винаги може да ти направи дъга, шанса е огромен, говоря за тясната страна, за слепването.По широката не е проблем, само малко ръка се иска да не задълбаваш.
Virtex - майстор
Явно не мога да си представя тази операция с циркуляра :? Ако не е уред с дълъг плот, за да е максимално равно отнемането на материал все ще има отклонения.

Целта е не да се слепят ( евентуално, ако изобщо се прави ) от тясната страна,а от 'голямата'. Т.е. ако дъската е 15х2.5см с 3 дъски да стане 15х7.5см, а не 45х2.5см.

А иначе главно е питането за отнемане на грубата част от дъската, за да изглежда една идея по-добре. Това предполагам ще стане с ел. ренде :)
EDI - майстор
Ясно, аз си мислех за слепване по тясната страна.С лентов шлайф ще стане по-бързо и лесно обработката на широката страна.С ексцентър също става.С ренде е по-трудно, ако не си го правил, защото ще ти се получат ръбове на всеки пас по ширина.За слепване, няма смисъл да рендосваш, не ти трябва гладкост, само обери едри неравности, ако има.По-важно ти е да имаш много стеги, ако лепиш.
pif4o - специалист
Колеги мога да взема е тоя циркуляр на 250 лева лв кво ще кажете за машинката струва ли си , някои помни ли колко струваше като я имаше в лидъла ? http://www.lidl-service.com/cps/rde/SID ... =bg&title= ще я ползвам чисто домашно му.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 165

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: