• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Djack - специалист
С какво ги пълните тия големи къщи бе хора??? По колко човека живеете вътре? Познавам сума народ, дето построиха такива прогимназии и сега живеят в две стаи на първия етаж иначе няма къде едно дръвче или храстче да забучат.
Иначе успех с начинанието, дано къщата е винаги пълна с деца и гости! :supz:
kivanov - специалист
нед юли 10, 2022 12:22 amresistbody написа:
нед юли 10, 2022 12:10 amkivanov написа:
Моят надзор казва "строителството излиза евтино, ако го правиш правилно от първия път" :)

Аз нямам сутерен, но и не разбирам твоята картинка. При мен ще сложат колоните/шайбите и основата ще има 30см плоча. :) Настилката е по-нагоре :)
Ясно, доста различно от това което знам аз.. при нас под всяка колона/шайба има стъпка подобна на това което съм показал..

Ако имаш желание качи плановете на финдамента или поне ми ги прати на лични, интересно ми е да си обогатя знанията.. тя моята отдавна свърши, но все пак ми е интересно..
Довечера ще намеря в кой файл са и ще ги кача.
нед юли 10, 2022 7:56 amschuldiner написа:
Хидроизолацията не трябва да изглежда така - нито като качество, нито като полагане. При напорна вода хидрото се започва от центъра на сградата, а самото споменаване "на кръст" вече говори достатъчно, че това им е странична дейност. Чакащите поли по периферията едва ли ще са годни за залепване по бъдещите вертикали. Ама каквото-такова.
Концепцията подложен-хидро-защита-фундаментна плоча много ми харесва. Като гледам как държи вода изкопът, никак не си сбъркал.
От години разправяме, как най-важен е инвеститорският контрол. Обаче трудно се намира кадърен и честен. Последният, с когото контактувах, беше по специалност арматурист и почти нищо не хващаше от останалите дейности по строежа, а явно и с хора не можеше да работи. Дръж си на човека!
Не съм запознат и ще ми е полезно да знам как трябва да се направи. За тази къща е късно, но знае ли човек. Положиха я със застъпване 15-20см и след това перпендикулярно и отново със застъпване. Чакащите поли ще си останат така, а залепването ще е на друго парче по тях и нагоре по стените. Така ме посъветва инвеститорския контрол, защото не иска да има прегъване откъм бетона. Не знам доколко успях да го обясня :) Имам много глина и водата си стои :) Моят "контрольор" е приятел на архитекта, а той си е заслужил доверието. Засега съм доволен.
нед юли 10, 2022 8:32 amDjack написа:
С какво ги пълните тия големи къщи бе хора??? По колко човека живеете вътре? Познавам сума народ, дето построиха такива прогимназии и сега живеят в две стаи на първия етаж иначе няма къде едно дръвче или храстче да забучат.
Иначе успех с начинанието, дано къщата е винаги пълна с деца и гости! :supz:
Засега с въздух ще я пълня, но се надявам и с хора :) Къщата стана голяма, защото нещата, които искам като разпределение и визия надуха площите.
Благодаря и дано :)
Dessie - специалист
Ехаааа, браво! Много ти се радвам за напредъка. Идната седмица го дават добре, дано и ние отводним и да сложим подложния :?
schuldiner - майстор
В темата на Dessie коментирахме, че всичко под земята трябва да е един клас нагоре като качество. На теб са ти пробутали най-семплата мембрана - руски воалит. Леко са залели полите със защитния бетон, чак не се вижда как ще ги почистят. Връзката на чакащата изолация с вертикалната трябва да е 100% хермитична, препоръчително усилена при холкера. Не знам как ще се получи, поне вземете по-качествена за следващия етап. Приличните брандове имат мембрани за полагане под земята, ако ще контактува с обратния насип. Ако по проект е защитена /фибран, фундалин/, може и обикновена покривна, но не воалит и не руска или българска.
Dessie - специалист
@shuldiner - масово строители препоръчват Техноникол 5 мм, поставена двуслойно. Ако трябва да съм честна, единият с който се консултирах, каза еднослойно ….Защо не ти харесва? Какво друго би препоръчал?
kivanov - специалист
нед юли 10, 2022 6:17 pmDessie написа:
Ехаааа, браво! Много ти се радвам за напредъка. Идната седмица го дават добре, дано и ние отводним и да сложим подложния :?
Мерси. Стискам палци и за вас. Идват големи жеги и не знам как ще се отрази на моя бетон.
пон юли 11, 2022 7:02 amschuldiner написа:
В темата на Dessie коментирахме, че всичко под земята трябва да е един клас нагоре като качество. На теб са ти пробутали най-семплата мембрана - руски воалит. Леко са залели полите със защитния бетон, чак не се вижда как ще ги почистят. Връзката на чакащата изолация с вертикалната трябва да е 100% хермитична, препоръчително усилена при холкера. Не знам как ще се получи, поне вземете по-качествена за следващия етап. Приличните брандове имат мембрани за полагане под земята, ако ще контактува с обратния насип. Ако по проект е защитена /фибран, фундалин/, може и обикновена покривна, но не воалит и не руска или българска.
Принципно не искам да имам нищо руско в къщата, но ще го преживя :lol: :lol: . Аз съм фен на презапасяването и по-скъпите материали, но според мен тази хидроизолация ще е ок за следващите 50 години (тия след мен да му мислят). Ще взема по-качествена за стените, но преди това се надявам да успеят да подготвят чакащата. Ще ви държа в течение.
пон юли 11, 2022 7:37 amDessie написа:
@shuldiner - масово строители препоръчват Техноникол 5 мм, поставена двуслойно. Ако трябва да съм честна, единият с който се консултирах, каза еднослойно ….Защо не ти харесва? Какво друго би препоръчал?
При два строежа на приятели дори няма хидроизолация. :?
schuldiner - майстор
Е, сега ще кажеш, че и китайско не искаш и я закъсахме.
Значи, беше декларирал, че не искаш компромиси с качеството. Аз само ти обръщам внимание, че вече правиш такива /неволно/. А занапред имаш още стотина подобни уловки. И докато можеш донякъде да промениш избора на ВиК тръби, на окабеляването, на тухлите, дограмите... на куп други неудачно подбрани материали, тези, които са заровени в основите не можеш да смениш, нито да ремонтираш.
kivanov - специалист
пон юли 11, 2022 5:26 pmschuldiner написа:
Е, сега ще кажеш, че и китайско не искаш и я закъсахме.
Значи, беше декларирал, че не искаш компромиси с качеството. Аз само ти обръщам внимание, че вече правиш такива /неволно/. А занапред имаш още стотина подобни уловки. И докато можеш донякъде да промениш избора на ВиК тръби, на окабеляването, на тухлите, дограмите... на куп други неудачно подбрани материали, тези, които са заровени в основите не можеш да смениш, нито да ремонтираш.
Просто нямах време да питам за хидроизолацията и имам пропуск. Написах си домашното и видях, че в основите е бетон B35, а не B30 и се обадих на всички замесени. Руско не искам по политически причини :axe: Към китайското нямам против(то ако имам трябва да не ползвам нищо). Надявам се тия 2 слоя да изкарат 50 години. Тогава ще съм на 86 и ще ми е през дедовия за всичко :) Благодаря за отбелязаните грешки.

В четвъртък ще се лее B35 с клас по водонепропускливост W0.8 за основите. По проект имам waterstop лента на всички фуги. Строителят казва да сложа само на басейна. Каква марка е хубава? Каква марка тръби за канал да сложа?
schuldiner - майстор
Да не те разочаровам, ама дали е В35 ще разбереш чак при пробите след отливането. А за класа на водонепропускливост може да разчиташ само ако нямаш превръзки на страниците на кофража.
Все едно да имаш много хубава хидроизолация, ама с по няколко дупки на квадратен метър. Затова практиката у нас е да не се ползва кристализираща хидроизолация за целия обем на бетоновите елементи, което на теория е най-доброто, а да се опакова с битум или мазана вече отлятото с всичките му дефекти. В този смисъл лентите са излишни дори за басейна. Но и никак не пречат.
kivanov - специалист
вт юли 12, 2022 9:31 amschuldiner написа:
Да не те разочаровам, ама дали е В35 ще разбереш чак при пробите след отливането.
И аз това си мисля, но това май е извън моя контрол.
А за класа на водонепропускливост може да разчиташ само ако нямаш превръзки на страниците на кофража.
Може ли снимка или обяснение?
Все едно да имаш много хубава хидроизолация, ама с по няколко дупки на квадратен метър. Затова практиката у нас е да не се ползва кристализираща хидроизолация за целия обем на бетоновите елементи, което на теория е най-доброто, а да се опакова с битум или мазана вече отлятото с всичките му дефекти. В този смисъл лентите са излишни дори за басейна. Но и никак не пречат.
Мисля, че и това не го разбрах. Просто моята материя е друга.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: