пет дек 15, 2023 10:45 amDundyTheCroc написа: То заземиш ли едното, заземяваш и двете, понеже са свързани вътре в генератора, поне в моя е така де.Благодаря,

пет дек 15, 2023 10:45 amDundyTheCroc написа: То заземиш ли едното, заземяваш и двете, понеже са свързани вътре в генератора, поне в моя е така де.Благодаря,
пет дек 15, 2023 11:50 amТрифон П.Трифонов написа: Е, ае стига ве Гога, стига превземки!Предния панел с копчетата не е ли метален? При мен е, баш на него е шпилката за заземяване и вътрешно е свързана с пластините на контактите.
Ако е в ползу Тему, убу, да бъде, Амин!
В инверторни затворени, като моите, с пластмасови "ламарини", заземява ония защитни пластини в шукото, дето са си баш за заземление.
При генераторите с метален корпус, вероятно заземява и него. Не съм мерил Райдъра, ама не искам да стресирам повече Козлин.
Айде, за да не съм "хлъзгав"- Заземява и корпуса на ламаринените тенекии по генераторите дет ги имат!
МамаМу, моля да смекчиш ръмженето до ниско честотно боботене, че вече Мамка му!!! От лаене и квичане в темата де и всеобширния ни Форум!
пет дек 15, 2023 1:04 pmDundyTheCroc написа: Предния панел с копчетата не е ли метален? При мен е, баш на него е шпилката за заземяване и вътрешно е свързана с пластините на контактите.https://www.onlinemashini.bg/invertoren ... -21l/31437
чет дек 14, 2023 10:57 pmiliya_i написа: Потенциалът е относително понятие. Определя се спрямо някаква база. За база се приема потенциала на земята.Не вещая апокалипсис, мечтая за нулеви смъртни случаи или поне колкото може по малко, на хора докоснали "фаза" и с "добър" контакт със земята.
Абсолютно понятие е е потенциалната разлика. Нея никой в темата не я отрича.
Та не разбрах какъв апокалипсис вещаеш, ако потенциала на единия край на намотката го изравним с базовия (защото той сам по себе си няма стойност), а другия оставим да има разлика спрямо него.
пет дек 15, 2023 1:34 pmB0bi написа: ...Боби, не твърдя, че е напълно безопасно, но ако наистина ти твърдиш, че е много опасно..........разбираш, че от вчера съм МНД, което означава- въздържам се и щадя нежната ти психика.
Не вещая апокалипсис, мечтая за нулеви смъртни случаи или поне колкото може по малко, на хора докоснали "фаза" и с "добър" контакт със земята.
пет дек 15, 2023 1:34 pmB0bi написа: При променливо на напрежение казваме само "потенциал", без значение кой от двата е заземен.Абе дечко бягал от уроцитеи не можещ да мисли, а какво ще се случи ако едната линия на инсталацията някъде се заземи след пробив/дефект бе?
НО! Нито един от двата няма потенциал спрямо земята ако никой от двата края не е зазмен. За който и от двата да се пипне, хване човек стъпил бос на мокра земя нищо няма да му се случи. Също като птичка на жицата. Да, човекът ще има (условно) потенциал. През него земята "ще получи" неговия потенциал, но ток няма да протече. Нали това няма да го отречете?
Също - ако пробие към корпус намотката на монофазния генератор и корпусът не е свързан със земята (даже специално е изолиран с тампони), на него ще има потенциал, но не към земя. Ако бос човек се докосне до корпуса му, нищо няма да му се случи. Това така ли е или не е?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: