чет ное 29, 2018 6:25 pmbmahob написа:Общо взето къщата не е голяма като квадратура а вратите така или инъче са постоянно отворени. От доста години се утопляваме на камина с дърва. Давам и линк със скица какво представлява къщата https://imgur.com/a/T1bFdHP . Ta сега камината е в спалня 1 и в другите стай за да е нормална температурата (18-20 градуса) в спалня 1 трябва да е 25-26 градуса. Камината с пелетите смятам да я сложа в коридора като така ще е на равно разстояние от всички стаи (абе ще си е направо в средата на къщата) и така в коридора ако се поддържа темепратура от 22-23 градуса в другите стай би трябвало да е 20.чет ное 29, 2018 3:10 pmhellbull85 написа: Предполагам повечето дето пишете сте с радиатори и топлите вода нали? Догодина смятам да си взимам суха пелетна камина 12 киловатова за тази става дума https://thermolab.eu/produkti/easy-l12. Къщата е 75 квадрата и си мисля, че ще ми е достатъчна за утоплението а и разхода пи трябвало да е добър. Казват ми че с тази камина 2 тона пелети на отоплителен сезона трябва да ми стигат ама докато не го видя това с очите си не вярвам.Кума е с такава и е на последен етаж от саниран блок, не обича жегите и лани изкара с 1 тон цяла зима. Аз лично не бих разчитал на отворени врати да топля цялата къщо
![]()
Въпросната камина я дават да гори минимум 0.58кг/час пелети като в този случай ще отделя 2.6 киловата топлина. Дори и в този случай ако я запаля в началото на ноември и работи до средата на април това са 5,5 месеца х 30 дена = 165 дена х 24 часа = 3960 - 4000 часа да ги кажем х 0.6 кг = 2 400 кг пелети ще отидат. Вярно ще има случай в който няма да има никой в къщата цял ден и тогава ще се гаси направо ама да кажем това ще е един път седмично. Нощно време ще се намаля на по-малко градуси. Също и 0.6кг/час пелети не се знае дали ще успява да поддържа зададената температура, може да се наложи да консумира 0.8 - 1 кг/час. Та според мен едно 3 тона ще заминат ама догодина като започна да я ползвам ще кажа пак как е. За тази година просто имам много останали дърва които трябва да изгоря и затова отложих за догодина покупката на пелетна камина.