Нека намерим най-тънките цени.
kr1100 - майстор
чет окт 03, 2024 11:23 amТрифон П.Трифонов написа:
....Питам любезно- За гайковерт ли ви пратиха?..........Ъхъ.
Не се лъжи да купуваш такъв боклук. Нищо не прави , пробвал и от ЛИДЛ и Кауф и на 230В и акумулаторен - само хубаво тракат и нищо не правят. 1 болт на джанта не успяха да лашнат / то развиване и завиване и баба знае/. Това на Al. джанта с болтове затегнати на 170Nm,
Иначе боклуците на тракане до докарват - добре тракат , ама само толкова.
DMN - майстор
kr1100 написа:
1 болт на джанта не успяха да лашнат / то развиване и завиване и баба знае/. Това на Al. джанта с болтове затегнати на 170Nm,
Не ги знам гумаджиите с какви нютони ги завиват тия болтове, ама това лято реших да видя как са накладките. Трите колелета ги смъкнах без проблем - 5 болта завити от мен със 120Nm с динамометричен ключ, както е по книга.
Четвъртото колело обаче - нъц. Бре, викам си, ръждясаха ли кво ли? Котка ли, куче ли ги препикаха :? .
Динамометричният ключ на отвиване взе да се усуква. Взех другия ключ, който е в комплекта на автомобила. Ама той с къса дръжка, хептен не става! Скачам отгоре му, не ще и не ще - няма отвиване на нито един болт от това колело. Пръсках ги с WD40 - пак нищо, като през цялото време си мисля, че е ръжда нещо.
После се освятках, че преди няколко години спуках тази гума и ходих на гумаджия...Той я завил с гайковерта.
Добре, че бях на село и намерих един метър тръба да удължа ключа.
Със страшно скърцане, което разлая всички кучета в махалата, успях да ги развия.
Ако бях на път и трябваше да сменям спукана гума, нямаше да мога да отвия колелото, ако не беше тръбата.
То бива, бива, ама чак толкоз...
:partyman:
чет окт 03, 2024 10:26 pmDMN написа:
......
То бива, бива, ама чак толкоз...
:partyman:
Ония гайковерти нямат нищо общо с "тия". Явно се и презастраховат.
След гумаджия не ми са се развивали болтове на колело, но аз самият съм забравял да дозатегна след ръчичката. Два пъти ми се е случвало. Почва да тресе. Отначало полека и се засилва. Спирам и дозатягам.
На пътя, най много да направиш някой тираджия горд и да се чувства полезен.
На всеки може да се случи.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет окт 03, 2024 10:34 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Често се оливат със затягането. Един динамометричен замина заради затегнат болт. Не му издържа тресчотката...
А защо опитвате с динамометричен да отвивате? Защото е по дълъг и рамото е по голямо ли? С обикновена тресчотка не съм си позволявал.
DMN - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
А защо опитвате с динамометричен да отвивате? Защото е по дълъг и рамото е по голямо ли?
Ами аз заради това, моят е до 210Nm и е почти два пъти по-дълъг от ключа в комплекта на колата.
Ама като взе да се гъне на отвиване в тази ситуация, то се усеща, че може да изчатка. Както се е случило при brum.
Иначе като съм ги завил на 120Nm никакъв проблем, отвиват се леко.
kozl - майстор
чет окт 03, 2024 10:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
А защо опитвате с динамометричен да отвивате? Защото е по дълъг и рамото е по голямо ли? С обикновена тресчотка не съм си позволявал.
Защото ората сакат универсални Енструменти, а не като язе кат пробивам с 5 бургии с различен диаметър, всека е на отделен винтоврът :roll:
Имам неква кръстачка наследство от баща ми. Добавих и тръба от дългата щанга на Лада за отвиване. За дозатягане ползвам Лидълски динамометричен или на Топмастер.
А писах за лидълския ударен гайковерт на 12V, че не става за развиване на джанти.

Вчера го ползвах 12V гайковерта да навивам 8мм винтове в дюбели в бетон. Размера на гайковерта бе от значение. За няма и 20 дюбела ми излапа 2 батерии по 2 Ah.
Но ги дозатягах с гедорето - и то лидълско.
Обаче удължителят 1/2 се заклинва в квадрата на гайковерта.
пишман_майстор - майстор
Затова не давам да ми затягат на гумаджии болтове/гайки по джанти.
Казвам им само да ги "оберат", вадя динам.ключ и си ги затягам по предписание.
Инак за отвиване на серт стегнати, имам много опции/инструменти . Дори и на камион да развия.
Но както споменаха някои колеги, динам.ключ не е за развиване ( е някои имат опция за леви резби , но там квадрата е потъващ и се мести за леви и съответно десни резби) . Но прескочи ли диапазона си и продължава ли се с напъването- не е добре. Друг инструмент си трябва.
пет окт 04, 2024 9:06 amkozl написа:

А писах за лидълския ударен гайковерт на 12V, че не става за развиване на джанти.

Вчера го ползвах 12V гайковерта да навивам 8мм винтове в дюбели в бетон. Размера на гайковерта бе от значение. За няма и 20 дюбела ми излапа 2 батерии по 2 Ah.
Но ги дозатягах с гедорето - и то лидълско.
Обаче удължителят 1/2 се заклинва в квадрата на гайковерта.
При мен става. Красьо също е сгрешил, като е тествал на паркинга и веднага е върнал.
На третото обикаляне около колата нещата си дойдоха на мястото.
Какви батерии имаш за него?
Старото 30 годишно китайско "гедоре", отива на вторични. Купил съм си качествено и нищо никъде не заклинва. Чакам още едно на 3/8 от Амазон.
Имам динамометричен. Направил е няколко десетки мотора. До колкото мога да му вярвам, понеже никога не е тариран, импакта 12 волта се справя добре.
Предстои поръчка на два динамометрични, които за го заменят.
Гайките на колата ми са с препоръчителен момент 50-80Нм. Не зная точно на колко е настроена ръчичката ми, но по усещане и според последващите проби, затягането не беше на повече от 80Нм. Така дойде от Австрия. Ръката си, с кръстачката в нея, оценявам на 110-120Нм.
kozl - майстор
пет окт 04, 2024 11:53 amТрифон П.Трифонов написа:
Какви батерии имаш за него?
1 бр. 4 Ah и няколко 2Ah. Обаче в случая 4Ah я ползвах на малкия лидълски ъглошлайф. Ъглошлайфа също бързо ги изтощава батериите.

А то и аз имам Факом гедоре,но темата е Лидълска.
А понеже съм купувал вложки, то продават ударни и такива за гедоре. Но ударни имам само няколко по-големи по размер за 3/4'.
В комплекта на гайковерта1/2',12V има 4 бр. вложки не помня какви размери.

Тема "Промоция в Lidl на инструменти, уреди и техника - 7" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: