• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
digitalpr написа:
Поставих го. ОК, не пада бързо, но какво става - задавам 20 градуса. Става 20 грдуса и термостата гаси горелката. След 3 часа примерно пада на 19.5 и горелката се пуска. Да ама за 3 часа водата в радиаторите е станала от 70 на 30 градуса. Сега за да навакса 0.5 градуса стайна температура, трябва да вдигне поне едни 30 градуса на водата. И така всеки път.
Добре, обясни кое точно те притеснява - това, че трябва да вдигне температурата на водата от 30 на 70 и смяташ че за това отива много гориво, или това, че радиаторите стоят студени 3 часа и ти е некомфортно така?
vlado_sm - специалист
Искам и аз да се намеся в разговора.В момента съм настроил горелката на 46 градуса на котела.При това положение при сравнително топлото все още време си държи една температура от около 20-21 градуса.Ако искам да вдигна температурата обаче е нужно да кача градусите на котела.От тук започвам да се замислям като застуди как ще да е -ще тичам всеки ден да си играя с управлението да качвам и свалям градуси ли?Ако следвам съвета на Лазар , да кача температурата на 70 градуса в стаите ще стане баня-как ще е най-лесно да се регулира температурата в стаите-чрез термоглави ли?В момента съм поставил термоглави само е стаите, където се спи, но при такава температура на котела мисля , че те въобще не се активрат(все пак не искам в стаите да е 15 градуса :) ).Как според вас ще е най-удачно-да сложа термоглави и на другите радиатори или да се опитвам да регулирам водата в котела и от там тази по стаите(не съм много сигурен как ще го постигна).Горелката ми е IVG-S40 ако това е от значение.
digitalpr - специалист
И двете. Примерно простираш нещо на радиатора, но то не съхне, зашото той е студен. И горивото също ме притеснява.
filmatoplo - майстор
При това положение само монтаж на буфер , след буфера смесителен вентил с контрол по стайна температура , горелката да работи по зададена температура мерена в котела и буфера.Така при достигане на стайната , вентила ще модулира температурата пращана към радиаторите .Ще се избере такъв температурен диапазон който ще е една идея преди или равен на достигане на зададената стайна температура .Ако вентила седи дълго затворен -през това време котела ще е заредил целия буфер преди горелката да угасне , или после при нов старт -котела и системата бързо ще се затоплят от буфера , има и такава опция обратен заряд на котела от буфера . :wink: помислете -отричахте го.
vlado_sm, каква ти е инсталираната радиаторна мощност? Знаеш ли, че при 46*С мощността на радиаторите ти пада около 3 пъти, а минималната мощност на тази горелка колко е - към 15кВт ли беше? По този начин ти насила караш горелката да включва и изключва често.
filmatoplo - майстор
Лазаре по предписания от производителя колко градуса да поддържа минимум горелката на водата в котела , че да се запомни веднъж за винаги , един 46 друг 50 трети 55.
digitalpr написа:
И двете. Примерно простираш нещо на радиатора, но то не съхне, зашото той е студен. И горивото също ме притеснява.
Виж сега, тези първи проби в топло време не са много достоверни. При по-студено време 7кВт ще ти са малко и горелката няма да спира. Колкото до горивото - мислиш ли, че ако не почива 3 часа, а гори постоянно ще изгори повече? Иначе ако ти е голяма горелката (преоразмерена) - виж съвета на Филма.
filmatoplo написа:
Лазаре по предписания от производителя колко градуса да поддържа минимум горелката на водата в котела , че да се запомни веднъж за винаги , един 46 друг 50 трети 55.
Ами 55*С минимум трябва да е връщащата вода - това е точката на оросяване. Под тази температура в котела и комина се образува конденз и катран
Последна промяна от LazarGanev на нед ное 11, 2012 11:16 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Владо см - твоето ИВГ ес40 на какъв режим го караш -автоматичен или ръчен . ---Ами 55*С минимум трябва да е връщащата вода - това е точката на оросяване. Под тази температура в котела и комина се образува конденз и катран---- Значи да си правят сметката щом 55 да е входяща в котела , колко трябва да им е изходящата от котела .Аз до сега не съм постигал такъв режим изход-вход равен 55 градуса .
Последна промяна от filmatoplo на нед ное 11, 2012 11:20 pm, променено общо 1 път.
vlado_sm - специалист
Мощността на радиаторите е около 23кВт.В момента горелката наистина е пусната на минималната възможна мощност-16кВт.
filmatoplo - майстор
Владо см - твоето ИВГ ес40 на какъв режим го караш -автоматичен или ръчен . :?
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: