• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
Тани написа:
Първата година като си купих къщата отоплявах една единствена стая 16m² и един от месеците платих над 300 лв! Не ми се мисли ако бях отоплявал цялата къща!!! Сега плащам около 200 лв за две стаи, но с климатик!
Точно това е ефекта. Първо не си отоплявал 16 м2 , а индиректно цялата къща. Разликата от една стая и цяла къща няма да е по-голяма от 30%. Когато топлиш една стая , а се налага и да я напускаш поне до WC , за да се чустваш комфортно температурата в стаята е 28-30С, което те кара да се чустващ неконфортно даже и на 18-20С в останалите стаи. Разлика от 10С е шокова за организма.

Живял съм в подобна квартира и съм виждал температури от 42С на живачен термометър в стаята за обитаване, но това е изключение и зависи от глупостта на обитаващите.
Тани - модератор
Не е точно това причината! Сега на една от стените, която е външна стиропор 10см, а на тавана има 20 см вата.Сметката ми за ток без отоплението ми е около 120лв, така че проста сметка показва, че сметката ми за отопление е паднала около 4 пъти само от изолацията - само едната от стаите се топли с климатик!
ArturDent - Почти Безобиден
Аз пък изолацията си я нося по тялото (подкожно).
:-D
valio2007 - специалист
ArturDent написа:

Става, но едва ли ти намалят сметките от това.
infomar
А това чели ли сте го:

Изображение
""""Нискоенергийният дом, изграден изцяло от неопор(стиропор), е показан на изложението "Българска строителна седмица" в столицата.
Стените на къщата са дебели 25 см, покривът - 36, а подът - 15 см. Тази дебелина от изолиращия материал е достатъчна, за да се стопли помещението с 2-3 градуса над външната температура, при положение че пуснем вътре 8 лампи от по 50 вата.
Къщата е здраво заварена за основата и ураган не би могъл да я помръдне от мястото й.
Тази нискоенергийна къща има показатели, които почти я доближават до пасивната. Нискоенергийни са къщите, които са така добре изолирани, че пестят до 90 на сто от разходите за отопление.
Отделните плоскости от стиропор се сглобяват една за друга на принципа на легото. Те обаче се поставят върху стоманена арматура. Металната конструкция на къщичката с площ 26 кв. м тежи 1,3 тона. Цялата постройка е тежка около 2,5-3 тона - колкото един по-голям джип. Стените са покрити с арматурна мрежа с размери 15 на 15 см. Така че с брадва трудно би могло да бъде разбита стената на стиропорната къща.

Суровината, от която е произведен стиропорът, се нарича неопор. Това е много здрав и негоряем материал, произведен от световноизвестна фирма.""""

Източник:
http://www.ps-designers.net/interesno-z ... ropor.html
bulhomes2 - майстор
ArturDent написа:
Тя тая е много скъпа. Смятал ли си колко ти излиза см от нея?

ПП Или както казва един приятел - "Знеш ли колко трудно се поддържат тия кила в тая криза?"....

ПП2 Малко осрахме темата, но само с цифри е скучна.
Tsilkov - майстор
Tsilkov написа:
SithLurker написа:
не се ли губи много енергия се тези аспиратори
Тя се компенсира от греенето на котлона :wink:. Има обаче доста други проблеми с аспирацията - къде минават тръбите,как са отворени към въздуха.... На практика това е един от най-големите технически недостатъци на пасивната къща. Обикновенно в Германия и Австрия слагат "истински" абсорбатори (по-лесно е отколкото да изолираш въздуховода на аспиратора) ,но там не се славят като фенове на пърженкото и подлучените манджи :lol:
Поразрових се за темата с готвенето. Всъщност се оказа ,че не съм прав. Няма проблем с кухнята. Реално рекуператора изсмуква "уханията" от кухнята. Просто обаче над котлона трябва да има абсорбатор за да улови "мазната" част :wink:
AntonBM - специалист
Нямам много време и по-рядко чета темата, но днес видях къщата от неопор. Пламне ли нещо в тази къща, нищо няма да остане. Класа на реакция на огън на този материал е „Е – със значителен принос към неконтролирано горене” за справка ТУК.
Не ми се цитира противопожарната Наредба Iз-1971, но съгласно нейните норми няма как такава сграда да се узакони. То с правилните „връзки” в България всичко е възможно, но аз не бих рискувал да живея в това нещо! Едно късо съединение (кабелите сигурно са в стените) и няма да сваря да изляза навреме. Шумо-изолиращите качества на този материал също не са от най-добрите...
Рекуператорите на пасивната къща няма да образуват конденз ако свежият въздух преди да достигне до топлообменника минава през подземно положена тръба. На теория все пак има някаква много малка вероятност там да се образува конденз, но това може да се случи само при екстремални условия, които теоретично са за кратко време. В тази връзка, се съмнявам да не са предвидили кондензна вана и отвеждане на конденза в канал от рекуператора, но не споря. Възможно е и с малък ЕЛ. нагревател този конденз да се изпарява. Така, че точно там проблем с развитие на бактерии почти няма. Много по-вероятно е да се образуват във вътрешното тяло на климатик, но от това не са започнали да измират масово хора, така че излишно се опасява Vlado66.
П.П. Радвам се, че темата се съживи. Беше започнала да „умира” в раздел Отопление.
Tsilkov - майстор
AntonBM написа:
В тази връзка, се съмнявам да не са предвидили кондензна вана и отвеждане на конденза в канал от рекуператора, но не споря.
Може и аз да съм изпуснал тази подробност ,или просто да се събира във вана без канал :?
AntonBM - специалист
Tsilkov написа:
Може и аз да съм изпуснал тази подробност ,или просто да се събира във вана без канал :?
Напълно възможно е. Вентилацията по принцип изсушава въздуха. Ако загубената влага се изпари и се върне обратно в къщата това ще намали този ефект. Конденза от изхвърляния въздух може да се стича в кондензна вана през сифон (хидро-стоп), и да достига до пространство, което се обдухва от обработеният свеж въздух. Ако в тази ваничка се сложи малък ел. нагревател (50W са достатъчни), тази влага ще се изпари и пак ще се върне в къщата. Изпаряването ще дезинфецира водата. Връзка с канализация в този случай не ти трябва.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: