• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dandan74 - специалист
според мен от 30-50лв. на месец без да го спираш и при това не инверторен,щом си и със изолация.
preslav - майстор
dandan74 написа:
според мен от 30-50лв. на месец без да го спираш и при това не инверторен,щом си и със изолация.
12 ска, обикновен, за помещение 33 куб.метра, при досегашните (не много ниски температури) глътна около 24 лв. (0.18 лв/киловат). Помещението е с изолиран (3 см. XPS) таван, трислоен стъклопакет, топли се около 10 часа дневно, температурата е около 20-21 градуса.
Привет съфорумци,

От 1 месец съм с горелка на пелети ератовска 25 Kw монтирана на котел Solitech (Турски). Отоплявам 2 етажа по 100 кв.м и бойлер 150л.
До сега 800 кг, като горелката е настроена да поддържа температура на водата в инсталацията, а в стаите радиаторите са с термоглави.
Поддържам 22 гр. навсякъде заради децата.
От фирмата монтирала горелката направиха газ-анализ и показа 83 % КПД на котела.
Имам следния въпрос: Тъй като мога да променям мощността на горелката, как е по-добре да се настрои при условие че имам консумация 17 кв. Да работи на по-голяма мощност (25 кв) с повече прекъсвания или на по-малка мощност (17 кв.)почти без прекъсване.
Благодаря предварително за отговорите
BobyB - специалист
XaMaB написа:
Здравейте младежи!
Отоплявам къща на 3 етажа
Партер: гараж 30кв.м. с 1 панелен радиатор (и котела се намира там), 1 стая 12кв.м неотопляема (там си складирам дървата), 2 стаи по 16кв.м с по 10 глидера h500 и предверие 6 глидера h600, стълбище с предверие 6кв.м 6 глидера h 800.
1ви етаж : хол 46кв.м общо 30 глидера h500, кухня 9кв.м 6 глидера h500, стълбище с предверие 8кв.м 6 глидера h 800.
2ри етаж : 1 стая 12кв.м. 10 глидера h500, 2 стаи по 15кв.м.10 глидера h500, гардеробна 8кв.м. (но реално може би 4кв. са заети от гардероб и щкафове) 6 глидера h500, стълбище с предверие 6кв.м 6 глидера h 800.
Тоалетна 4кв.м. и баня 8кв.м с по 1 лира не им знам параметрите :))
Навсякъде е с 5камерна PVC дограма, външните стени са 40см тухла с 2см мазилка (няма изолация)
Котел на Дърва VIADRUS U26 6 секции 37,5kW на дърва, за тази "зима" до тук 5 кубика заминаха ( 2 месеца и 1 седмица) :? Може би тоя сезон ще отидат към 17 кубика.
Работи 24h. В стайте е 23гр. 2рия етаж 21гр. Вероятно 2гр. ми заминават към тавана :))
1рва зима ще съм в тази къща и нямам наблюдения от цял сезон. Догодина слагам пелетки, че жена ми почна да ревнува от котела :)))
Инвестирай в изолация, особено на тавана - 30 см вата, 10-15 см EPS на стените. Ако и дограмата е добра, троен стъклопакет, К стъкло, разхода като нищо да падне 3 пъти.
vk - специалист
Според мен по добре е да работи на по-ниска мощност постоянно, отколкото на висока мощност- с прекъсвания.
Но какво означава -досега 800 кг пелети. Това за какъв период е ? Освен това ориентирай ни какво струват 800 кг пелети?
800 кг. пелети за 1 месец - цена ~ 250 лв.
preslav - майстор
pipsi_69 написа:
800 кг. пелети за 1 месец - цена ~ 250 лв.
Звучи много дбре като цена - опитах се да преизчисля според моята отопляема площ (отоплявам се на климатици) - оказа се че изразходвам приблизително 266 лв. говоря за миналия месец, който не беше много студен, но и не съвсем топъл, говорим и за апартамент, а не къща - направо си е добре като цена твоето!
jorro67 - напреднал
Преди 13год си направих локално парно с котле.След това всяка година го преправях,отстранявах грешка след грешка докато постигна оптимални резултати.В котела съм горил какво ли не- брикети,донбас,дърва,екобрикети и т.н.Но всичко си е цифра-слагай 700-800 лв за сезон, а при мен сезона е от 6м-имам и възрастен човек ,а на тях все им е студено :lol: Дълго време мислих как да прецакам физиката -да ме извинят физиците-но такова нещо няма!!!Значи решението е евтино гориво и обърнах котлето на слънчогледова люспа.Това е поредната "перестройка" :wink: и все още съм в процес на изпитания !За сега резултатите са добри :) Ще продължа с опитите и ако всичко е ОК ще пусна снимки да се изфукам :lol:
Благодарен съм на форума-много идеи съм взаимствал от тук ,дано и аз да съм полезен на някой
piron45 - майстор
Моята къща я отоплявам само с климатици. Първото нещо което направих като започнах ремонта бе да бутна комина, да не ми дърпа топлото. Отоплявам с три климатика Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA четири стаи + бойлер 80л. Имам външна изолация Сайдинг с 5см. вата, вътрешна изолация 5см. вата и ГК навсякъде,под замазката на пода 5см стиропор. Единия климатик е преработен за да топли и бойлера.
Ето и първото замерване на разхода за един месец.
1-ви малка спалня 10м2
2-ри голяма спалня 18м2
3-ти хол, кухня с преходно коридорче общо към 26м2 + бойлер 80л.
Стаите са високи 2.2м
Ел.печка, хладилник, пералня, тостер, два компютъра и дозагряване на бойлера от време на време до 70гр - това са по големите консуматори.
Като има хора държим 18-19гр, нощем и като сме навън оставяме на 16гр. При тези температури се чувстваме добре. Климатиците не са спирани.
От 7.11.11 до 9.12.11 имам общ разход от всички електроуреди 489кВ дневна и 186кВ нощна. Като пресметна всичко това с добавките които пишат от ЧЕЗ във фактурата в пари излезе 109,13 лв.
За сега съм доволен, пък ще видя като паднат температурите колко ще стане.
boltik - специалист
Без думи.

Прикачен файл

DSCN0011.JPG

Прикачен файл

DSCN0015.JPG

Прикачен файл

DSCN0019.JPG

Прикачен файл

DSCN0020.JPG

Прикачен файл

DSCN0017.JPG