• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
Ел. инструментите. Консумативи.
gogo7777 - майстор
Какво е ОК :?
Като започнете с тия съкращения, човек ще си помисли, че е тъп и не е достоен за дебат с форумни професори. :lol:
съб апр 05, 2025 3:30 pmgogo7777 написа:
Какво е ОК :?
Като започнете с тия съкращения, човек ще си помисли, че е тъп и не е достоен за дебат с форумни професори. :lol:
Обратна клапа.
Изображение
От Козлин го знам.
gogo7777 - майстор
Ооооооо, Боже.
Обратна Клапа ми звучи иначе :lol: Ама пишете по-разбираемо.
Козлин обикновенно пише цели фермани, а "ОК" го съкращава, баси.... :)

Ае НЗ :drinkers:
Николов Н. - специалист
При паралелно включване на компресори ,работи и се товари този ,който вдига по-високо налягане.Има възможност да се включват последователно във времето. Така малкия ще накачае до 60-80% от необходимото налягане в бутилката, а после другия ще подържа налягането. Ако то спадне -втория спира и остава пак малкия да вдигне налягане. Така се подържа определена стойност на налягането при постоянен разход. Много стъпалните компресори работят на подобен принцип - с прехвърляне на налягането.
П.С.: Това е водопроводен обратен клапан. въздушните обратни клапани са с друга конструкция. Уплътняват обикновено метал/метал, в зависимост от работното налягане.
пишман_майстор - майстор
съб апр 05, 2025 1:33 pmkozl написа:
А какво ще стане ако няколко малки компресорчета с бутилки се включат през ОК към колектор, от който да се ползва въздух.
Грешна концепция , тъй като не става ясно дали ще се включват от общ пресостат или отделни .
Ако е второто, едно от компресорчетата ще бачка нон стоп. Буквално.
Другите ( и то пак вероятно не всички едновременно) - само при определени създадени условия за това.
Затова , такава концепция единствено с общ пресостат.
gogo7777 - майстор
На мен ми прилича, че двама-трима свирят едновременно на една туба. :-D
Прикачен файл:
03b6c3c993f6b293676e6281af919874.jpg
съб апр 05, 2025 4:01 pmgogo7777 написа:
Ооооооо, Боже.
...

Ае НЗ :drinkers:
Ааа, неееее! Той обикновено е НО (NO)- нормално открехнат. НЗ (NC) нормално затворен- смотан.
Ма няма значка, наистина.
gogo7777 - майстор
Питах само какво е ОК за да съм курдисан към НО, НЗ, ФЪ, ЧЩ, ЬО и др. съкращения. Да не правя впечатления на идиот ако реша да се включа в надпреварата за лауреат във форума.
kozl - майстор
съб апр 05, 2025 4:12 pmпишман_майстор написа:
съб апр 05, 2025 1:33 pmkozl написа:
А какво ще стане ако няколко малки компресорчета с бутилки се включат през ОК към колектор, от който да се ползва въздух.
Грешна концепция , тъй като не става ясно дали ще се включват от общ пресостат или отделни.
Ако е второто, едно от компресорчетата ще бачка нон стоп. Буквално.
Другите ( и то пак вероятно не всички едновременно) - само при определени създадени условия за това.
Затова , такава концепция единствено с общ пресостат.
Всъщност твоята проба:
пет апр 04, 2025 10:51 amпишман_майстор написа:
Имаше един момент, когато ми трябваше много въздух . Какво направих, въпреки, че не е много правилно , но...
Значи два компресора пълнят трета бутилка , оттам - в инструмента ( пистолет за мазилка) . Какво се случи? Единия работеше по-често , колкото и да се постарах да изравня пускателите им. Но в един момент се включваше и втория и така дебита нарастваше двойно.
Доволен , като цяло.
Ако случайно имаш още един , идентичен със сега който имаш или дори и малко по-малък да е, само да "запълни" пиковите моменти, ще можеш да си свършваш работата.
Иначе отиваш на предложението на Драгозов.
много прилича на моята идея, ама без още една бутилка :?
Ако приемем, че от колектора не се черпи, то в него налягането ще се покачи докато се затворят всички ОК на включените в колектора компресори. Пресостатите на всички трябва да са нагласени към еднакво ниво на изключване и включване. Практически ще има разлики.
При някаква консумация налагането в колектора пада. Ще се отвори клапан на бутилката с най високо налягане. Така докато налягането в бутилката с отворен клапан спадне и тогава ще се отвори следващ клапан към друга бутилка.
и т.н. ще се отворят всички ОК докато налягането в колектора стане такова, при което се включва някой копмпресор от пресостата си и ако дебита на този компресор е достатъчен да поеме разхода и да се задържи налягането в колектора другите компресори може и да не се включат. :roll:

Значи извода ми е, че много зависи от разхода как ще работят компресорите.
И другият извод, който си потвърдил с опита си - такова включване няма да гарантира редуване на компресори, но пък ще осигури повече дебит.

А при идеята с общ пресостат къде трябва да е пресостата :?
И ще е необходимо ли да се преправят компресорчетата, спрямо заводската си комплектация?
пишман_майстор - майстор
То има такива реализирани компресори с три и повече компресорни глави тип моноблок на една бутилка. Маслен тип-рядко, но със 'сух"тип глави , са по-често срещани. Командват се с един или два пресостата ( така се избират два варианта на работа) .
Но това е изпълнимо във варианти с обща бутилка.
Когато са на отделни бутилки, става проблем със синхрона вкл/изкл. Първоначално могат да тръгнат и двата ( или там колкото са) след задействане на всеки пресостат .
След като наберат налягане и изключат , тогава става проблема при ниска консумация. Колкото и да си се старал да ги синронизираш, вероятността да се включва предимно един е реална. При по-голяма консумация, отколкото покрива дадената глава , малко след като тръгне някой, ще тръгне и друг :) .
При мен така беше .
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38

Тема "Компресор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: