• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
koveslav - майстор
Така и не отговорихте на въпроса кой колко вложи за десет години отопление.
kalin72 - майстор
koveslav написа:
Мога да ти кажа за 6 години отопление. Ама какво точно те интересува?
idealist - специалист
koveslav написа:
.... -темата е дали е най-евтино на дърва или не е....
Сори, но не това е темата.
Поради подобни спорове, по-горе поисках да определим критерии за "най-изгодно".
Не за най-евтино. Иначе за дървата зная отлично. Повече от 20 години се отоплявах с камина с водна риза изцяло на дърва. През 95-а 96-а година с 2$ си купих 20 кубика (доларът бе стигнал 3200 - 3300 лв.) метровки. Дърва се продаваха само от Горското.Времената бяха такива. През 2014г. купих последните 10 кубика (метровки) по 58 лв. От този отоплителен сезон жилището ми е газифицирано. Дойде и моето време. Наследниците ми поеха по собствените си пътища и аз си отдъхнах.
Мога да споделя още много одисеи, но не това е темата.
LazarGanev - "Велик майстор"
idealist написа:
От този отоплителен сезон жилището ми е газифицирано. Дойде и моето време. Наследниците ми поеха по собствените си пътища и аз си отдъхнах.
:-D Както го каза някой може да го изтълкува, че докато са били наследниците при тебе е трябвало да се топлиш на дърва (може би да тормозиш тях и себе си) и след като са се махнали вече можеш да извадиш скрития шоколад и да си хапнеш :-D . Извинявай, надявам се да носиш на майтап :)
infomar
koveslav написа:
5месеца х 60 лв/м. = 300 лв. година (само отопление без други разходи)
10 години х 300лв. = 3000 лв.
климатик 1200 лв.
общо = 4200 лв.
Заб:
До сега се топля с климтици около или над 15-17 години (нямам спомен в миналото) - не съм плащал за ремонт или профилактика. Работят без проблем. Платих само за едно преместване..... 70 лв.
koveslav - майстор
infomar написа:
koveslav написа:
5месеца х 60 лв/м. = 300 лв. година (само отопление без други разходи)
10 години х 300лв. = 3000 лв.
климатик 1200 лв.
общо = 4200 лв.
Заб:
До сега се топля с климтици около или над 15-17 години (нямам спомен в миналото) - не съм плащал за ремонт или профилактика. Работят без проблем. Платих само за едно преместване..... 70 лв.
Благодаря,колега!Пропусна само квадратурата,която топлиш с тези разходи.
dragozow написа:
С тези инсталации за по няколко хиляди може да си купите един генератор 2,5 kW за 500 лв и ставате независими от спирането на тока, достатъчно е за помпа, крушки и телевизор. Има и по-скъпи решения с генератори с водно охлаждане, системи за автоматично пускане и т.н. Въпрос на пари.
Хм, това е идея. охлаждането вързано през трипътен термостатичен вентил да подпомага котела, като и изгорелите газове могат да се включат някъде по системата. Така КПД на моторчето ще се вдигне много щото няма да се изхвърля толкова много неоползотворена топлина. Също като зачервен от Виадруса комин,дето минава през цялата къща и все пак топли същата.
andy_forresite - майстор
Не беше ли решаваща цената за добит 1 квч топлинна енергия? Любопитен съм да видя реално сравнение на тази цена при дървата и дървесните пелети.
Никога превесът няма да е на страната на последните. При цена за тон бук, дъб, габър ... 135 лв/т и усвоена 3000 квч енергия с отчитане на КПД от 1 тон и при цена 340-380 лв/т дървесни пелети с енергия 3600-3800 квч, кое ли е по-изгодно :roll: Разликата е над 2 пъти.
И аз до октомври 2016 г. съм се вмествал в 300 лева за отоплението през цялата зима. Така беше от 12 години. Само че тогава печката не гореше 24 часа, а по-малко от 1/3 от това.
В крайна сметка нещата опират до 3 неща:
- високи разполагаеми доходи
- висок КПД на системата
- малка нужда от топлина на жилището
С колкото повече цифри е първото и колкото първата цифра е по-голяма от единица, толкова по-маловажни са останалите две. Тогава автоматично пелетите, дори с цена 500 лева/т, стават по-изгодни, защото отпада труда по рязането, цепенето, вкарването към склада, подреждането, изкарването от там, евентуално доцепване на по-ситни дърва, правене на подпалки, постепенно подаване на все по-дебели дърва и това да е редовно, за да не изгасне огъня. С пелетите има един ден чанч (аз сам ги внасям и се чанча), даже половин, през който ден количеството полиетиленови опаковки се нанася в склада и от там периодично се изсипват количества в бункера. Палиш дори отвъд "голямата вода" с няколко команди и всичко става от самосебе си.
LazarGanev - "Велик майстор"
Анди, казвал ли съм ти, че понякога имаш добри попадения? :wink:
koveslav - майстор
Ако разходите нямат никакво значение,то и темата няма никакъв смисъл.Пелетите тогава ще са последното нещо,с което някой ще си усложнява живота.
Визията,класиката и всякакви сантименти са в дървата и живия огън,а тоталните автоматизация и непретенциозност са в електричеството.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: