• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 103
Всичко за този вид строителство.
stivemaster - майстор
Да мисля , но зависи какво имаш предвид под конструкция .В случая това което ти показват там е ултралека конструкция при която няма да има проблем тук http://www.i-domehouse.com/application.html също . При ИБТ обаче осигурява единствено самите стени примерно стената не би могла да се разруши при земетресение и да изпадне от конструкцията.
А за мазилките ето ,макар че мразя фирмата ,ама съм ги ползвал и не ми се търси сега за други - http://webcache.googleusercontent.com/s ... ient=opera; изберете си.
ribnikolaevi - майстор
Това с 3 см конструкция ще е нещо ново. Би ли дал инфо откъде да се ограмотя малко, как се смята 3 см бетон/стоманобетон/полимербетон? Някакъв стандарт, норми, правилници, ако ще и снип да е?
Днешния принцип на изчисления на строителните конструкции се базира на статистиката. Относно геометрични размери, физични характеристики на материалите. При 3 см конструкция ми се струва че този подход не може да се приложи, защото влиянието на грешка в геометрията става съществено. Друг е въпроса за бетоновото покритие, което е нужно да "накара" стоманата да заработи в материала стоманобетон. Дали не грешиш, като си мислиш, че това става за конструктивни цели?

Кой продукт на посочената от теб фирма http://webcache.googleusercontent.com/s ... ient=opera; би заменил торкретбетона? Това някакво твое лично мнение и усещане ли е, или има изследвания, якости и т.н.?
Между другото, торкрет 3 см не се води конструктивен, обикновено се ползва при възстановяване на бетоново покритие или обрушвания. При усилване се ползва мин 5 см, но допълнен към вече съществуващо бетоново сечение, което е съвсем различно от това да се напляка към нещо меко. При тунелите, където се разчита само на торкрета се ползват мин 20 cm.
Малко оспамихме темата, но мисля че е важно да се изяснят нещата докрай. Т.е. - като се предлага някакво специфично и новаторско решение, то трябва да е обосновано докрай. И като цена, и като технически параметри.
Дотук не мога да си изясня цената при торкретиране (да кажем че и специална мазилка ще се ползва) не е ли височка, а също и носимоспособността на 3 см конкрет или мазилка, кой ще радреши подобно нещо? Познаваш ли конструктор, който е правил подобни проекти и се е подписвал под тях? На какви нормативни документи се е позовал?
stivemaster - майстор
Ами опитах се да ти обябсня ,но ти тръгваш в някаква посока очевидно ,която ти е по позната ,за да си обясниш това което ти казвам ,а то е че дори и да не е класически торкрет бетон (щото тогава ще питаш със сухо или мокро изхвърляне е машината и т.н.) то резултата който се гони както виждаш там е укрепване на конструкция с тегло 3- 3,5Т общо.Едноетажна а не примерно да питаш сега - "самоносеща 66 етажна конструкция ще стане ли"
ribnikolaevi - майстор
stivemaster написа:
Ами опитах се да ти обябсня ,но ти тръгваш в някаква посока очевидно ,която ти е по позната ,за да си обясниш това което ти казвам ,а то е че дори и да не е класически торкрет бетон (щото тогава ще питаш със сухо или мокро изхвърляне е машината и т.н.) то резултата който се гони както виждаш там е укрепване на конструкция с тегло 3- 3,5Т общо.Едноетажна а не примерно да питаш сега - "самоносеща 66 етажна конструкция ще стане ли"
Виж сега, струва ми се смехотворно да укрепваш конструкция с мазилка. Ако имаш друго мнение - докажи го с някакви факти, документи, опит.
gechev - специалист
Приятели, придържайте се към темата, че е интересна. Един въпрос ме вълнува: Може ли, и знае ли някой за използването на термоакумулатори в Пасивната къща?
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Приятели, придържайте се към темата, че е интересна. Един въпрос ме вълнува: Може ли, и знае ли някой за използването на термоакумулатори в Пасивната къща?
Какво имаш предвид термоакомулатори? По принцип се смята на топлинен капацитет и обикновенно дървените къщи имат нужда по една бетонна настилка за да задържат топлина иначе няма как да излезнат изчисленията особенно в летен режим.
Другото е "Стена на Тромб" http://en.wikipedia.org/wiki/Trombe_wall и разните му хай-тек производни ,но те са вече по-скоро активни акумулатори на топлина.
AntonBM - специалист
Stivemaster, не съм защитник на противопожарната Наредба Iз-1971, изобщо не е добре написана, но за да се узакони една сграда тя вече се гледа от пожарникарите, а те си четат и тълкуват нещата така, че по мое мнение е абсурдно да пуснат такава къща.
На кратко в глава 3 от тази наредба са дадени изискванията към конструктивните елементи. В таблица 3 са дадени минималните условия, на които трябва да отговарят те в зависимост от степента на устойчивост на сградата. За I и II степен не се ползва нищо с клас на реакция на огън по-малка от А2, За III и IV се допуска в някой случаи до C. Това е за конструктивните елементи. По-подробно може да го обясни някой конструктор. Аз мога да ти кажа какви са изискванията за полагане на изолации по стени, покриви и т.н.
На покривите вече няма вариант за ползване на горим материал за изолация.
За стените в зависимост от класа на сградата и външното покритие има по-голяма свобода, но при ползване на материал E и външно покритие А2 максималната площ, която може да се полага се ограничава до 1000 квадрата, а ако покритието е клас B, площта е до 300 квадрата. Проблема е, че таблицата приема, че външната стена отговаря на условията по таблица 3 за конструктивните елементи. Няма такова понятие като 2 мазилки и изолация между тях. Има вариант за изолация (на стените) Е и външно покритие Е, но с площ до 30 квадрата при къщи с клас на горимост III, а за IV е допустимо и F/F пак до 30 квадрата. За по-големи площи се изисква разделяне с негорим участък с широчина не по-малка от 50 см (пиша го по памет, може и да е 80).
Относно изцяло дървените къщи, не ми се е случвало да проектирам такива, но ако трябва да се спазва Наредба 7 те не може да са чисто дървени, освен ако стените им не са дебели около 50 см. За да покрият нормите за консумация на енергия ще трябва да им се слага и топлоизолация, а тя може да е негорима и да защити дървото. По принцип стените на тези къщи не са чисто дървени, а само са обшити с дърво, като за пълнеж се ползват негорими материали с клас А минерала (каменна) вата. Това вече не е толкова опасно като къща направена само от EPS със замазки от 2-те страни.
П.П. А за шумоизолацията да не говорим... В България не и обръщаме много внимание, но съм чувал, че в по-човешките държави има доста сериозни изисквания, които едва ли тази къща ще покрие.
П. П.2 Гечев, въпроса за акумулаторите на топлина е на място! Има доста за писане по този въпрос, но за известно време ще съм извън България. Сега нямам време да го коментирам. Ще се върна след една седмица и ако никой не ме е изпреварил, ще го разчепкам. Един жокер – прави се с най-често водни акумулатори, но в последно време се ползват и материали с фазов преход и удобна точка на топене (примерно парафин).
gechev - специалист
Приятел ми спомена за някъква разработка на термоакумулиращ блок от много тежък бетон заровен в земята и обвит в солидна термоизолация, който постоянно се загрява от слънчева или вятърна енергия до температура 450-550 градуса.
estqwerty - специалист
няма смисъл от пластмасови къщи.
по-лесни са нещата, а и не трябва чак толкова много изолация по нашите земи. беше смятано по напред в темата. 30 40 см са за германците. тук имаме 20-тина малко по студени дни. това е.
а и вата-та е по екологична уж.

а и тухлите акумулират.

по въпроса за термо акумулатора - защо да даваме пари за кубици бетон когато водата е по-евтина и с по-добри характеристики?
ако имаме бетонни подове - може да ги използваме все пак.

а още по-лесно и евтино е да се пусне метраж тръба в почвата под къщата и да се върти излишната топлина.
къщата изолира отгоре. а дори и да премине топлина нагоре е в плюс.
вярно има много загуби. вярно ще избяга топло и настрани. но е евтино, а и така и така изолираме отгоре.

трябва да се търсят евтините и достъпни и прости неща...
stivemaster - майстор
Онтересно наистина ,ако някой е сътворил ,а друг използва в дейността си ,пасквил който успява да докаже ,че дървена или изкуствена дървосъставна обшивка е по малко запалителна от гипсова мазилка или циментова мазилка защитаваща стиропор клас E.
Ами коментирай Антоне ,ако обичаш как в страните с най високи противопожарни норми ( там където са измислили противопожарните норми) може да се строи така http://www.youtube.com/watch?v=s75bCKj- ... re=related или така http://www.youtube.com/watch?v=aiY5u5-s84k че иначе картината която описваш с такова удоволствие е жалка.И за да не се стигне до неразумни твърдения, не забравяй че използването на оставащ кофраж от полистирол е разрешен за използване ,според всички български технически норми.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: