• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:? Ще чакаш чак до вторник , и аз чакам вторник за подобни истории. :wink: Ама забранено ли е да се пали до тогава .
feikot - специалист
Никаква идея си нямам,ама така или иначе кюнците ще са готови утре,на едната снимка се вижда,че нямам димоотвод :mrgreen:
tokbatak - специалист
Отдавна не съм влизал във форума и доста бисери съм пропуснал в тая тема.
Що се отнася до ИВГ, горелката си модулира перфектно. От началото на сезона съм работил на 55, 58 и 60 градуса на котелната вода и горелката я поддържа в диапазона +/- 2-3 градуса.
plastkomfort, изказванията са ти много объркващи, един път всичко е шест, втори път гасне, трети път не гасне. От всичките ти изказвания през годините относно тази горелка става ясно че не ти идва отръки да я "ценроваш". Един съвет от мен - викни си специализиран техник да ти я настрой и повече никога ама никога не я пипай. В Пловдив специално хората от БГ Терм са много отзивчиви и не е вярна твърдението че не искат да настройват горелките си.
Всякакви вторични регулирания вредят на мадулацията на горелката. Всеки един процес се регулира само с един регулатор ако сложим 2 регулатора получаваме проблем.
Модулацията трудно се настройва с всяка една българска горелка поради преоразмерените отоплителни инсталации. Тук Лазар Ганев е прав че голям проблем е че отоплителните инсталации не са изчислени правилно. Това в голям процент се среща при отопление с дърва или въглища. там презапасяването е по дефолт. А повечето от нас преди пелетите са били на дърва и/или въглища. Но нима за това сме виновни ние?! Моята инсталация също е презапасена. Взех оферти от един мойстор и 3 фирми в 2 от които знам че работят инженери топлотехника. Всички дадоха почти еднакви размери радиатори-с панелни съм. За парното избрах майстора щото бе по евтино а също каза че ще се съобрази с моето мнение за пътя на тръбите. В четири стаи лично аз намалих радиаторите с 20 или 40 сантиметра за което трябваше да му обещая че ако ми е студено няма да се оплаквам. След анализ на първия отоплителен сезон стана ясно че сестемата ми е презапасена. И така е при почти всички мои познати. Какво сме виновни ние Лазаре?
Все пак с логично мислене, познаване на процеса горене и опознаване на отоплителната инсталация за която настройваме горелката всяка горелка може да се настрой добре, включително ИВГ. Погрешно е мнението че настройките на някой си биха работили на нашата горелка добре щото при него са добре. Те могат да ни помогнат само за да излезнем от ситуация на силно разстроена горелка. Всяка отоплителна инсталация си е автономна с-ма и настройките за нея са единствени и уникални.

P.S. Някъде в горните постове прочетох отново зо прочутите газанализатори на ерато. Да това е добре за настройка на горелката, но то важи за точно определения момент - точните пелети, точното време и т.н., като и отоплителната инсталация трябва да е изпълнена по всички правила. Той помага и на начинаещи техници или такива който нямат усет за правилна настройка. Ако си го имаме вкъщи е добре - две мнения няма - може често да донастройваме, но това да дойдат един път за сто лева да ти замерят димните газове е по скоро глупост.
plastkomfort - специалист
Че нали спецовете от БГ ТЕРМ ми я гласиха скромно гореше по четири чувала за 24 часа.
Благодаря от такива майстори.
LazarGanev - "Велик майстор"
tokbatak, проблемът не е в големите радиатори, а в мощните горелки! Напротив - големите радиатори помагат когато горелката е преоразмерена. Котлите на твърдо гориво вярно че са много преоразмерени, но това не означава че горелката трябва да се избира според мощността на котела, а според нуждите (топлозагубите) на жилището. Няма проблеми, че котелът е мощен - той се ползва само като топлообменник и това дава гаранция за пълно усвояване на топлината, получена в горелката. Например аз вчера присадиш горелка 20кВт на котел Виадрус 10секции, който е към 50кВт. Клиентът остана изумен - изходящата вода от котела не може да се пипне, а на димохода спокойно си държиш ръката. Котелът си работи на 72*С (след 70*С си намали мощността и продължи на средна), радиаторите си топлят и като се достигне стайната температура, стайния термостат изключва горелката. Ако радиаторите са по-големи - ще стоплят по-бързо, ако са по-малки - ще топлят по-бавно, не е в тях проблема. Проблемът е да се монтира мощна горелка на малко жилище - така тя е обречена да работи само около минималната си мощност. Дори да изпадна в положение да умирам от глад, мисля, че няма да приема да монтирам горелка 40кВт на жилище 100м2, някои обаче сами си слагат таралеж в гащите. Досега не съм срещал човек, който да има нужда от повече от 15-20кВт за отопление на жилището си, нито пък такъв, който има възможности или желание да плаща по-големи сметки. За протокола пак ще напомня, че при работа на 15кВт, котелът харчи на месец по 700лв :wink:
idunno - специалист
E, значи всичко е 6, защото със 700лв отоплявам 300 и кусур квадрата и 200 литра бойлер..А, това че 20 киловатова горелка работи на 50 киловатов котел, означава само, че някой сложил 3 пъти по- голям котел от необходимото.Във всички останали случаи си е е грешно.
filmatoplo - майстор
Съгласен с Лазар :) , но колегите ползват горелката ИВГ точно в този диапазон 5-15 киловата , намалят и горивото тоест мощността -другото е купчина желязо , след като и намалят горивото и горелката заработи в този диапазон -тя горката въобще не знае че е 40 киловатова , до тук нищо не и пречи да работи .
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
E, значи всичко е 6, защото със 700лв отоплявам 300 и кусур квадрата и 200 литра бойлер.
Ами да, това са нормални сметки - 2лв/м2 е грубо отоплението при добра инсталация в нормално съвременно жилище с изолация. Колкото до котела - до момента е отоплявал един автосервиз, а сега човека си го премести в къщата, ние му го подвързахме и му сложихметермовентил и горелка 20кВт, защото няма нужда от повече.

Филме, горелката много добре знае че е 40кВт, защото горивната и камера е изчислена за толкова. В кръчмата малка и голяма чорба ти я сервират в различни паници, нали? Какво ще стане, ако на тоя дето спъва горелката му сервират малка чорба в тавата, вместо в паница? :)
plastkomfort - специалист
idunno написа:
E, значи всичко е 6, защото със 700лв отоплявам 300 и кусур квадрата и 200 литра бойлер..А, това че 20 киловатова горелка работи на 50 киловатов котел, означава само, че някой сложил 3 пъти по- голям котел от необходимото.Във всички останали случаи си е е грешно.
И с колко тона изкарваш :?
feikot - специалист
И коя горелка е 15 киловатова ? Фероли е до 35 кв. разните ератовски и те са над 30-35 кв...Грейко мисля,че имаха 20 киловатов модел само,на всички е ясно,че до 15 киловата е най-добре да е камина,това,който не го бърка шума,боядисването и носенето на пелети в стаята.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: