• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 103
Всичко за този вид строителство.
gechev - специалист
Като започвате спор за пожарните характеристики на една сграда, започнете и обяснете на тия които Ви четат и се интересуват, от разликите на класовете "Реакция на огън" и "Огнеустойчивост". И по двата класа чисто стиропорената къща защитена от всякъкви мазилки и шпакловки няма да издържи на класификации.
stivemaster - майстор
Гечев на се фиксирай в стиропорената ,а я сравни с тази от ОСБ или дървената ,ей това искам и ако е така както смяташ как аждеба фирми като ECO BLOCK ,NUDURA ,QUAD-LOCK и т.н. сертифицират у нас продуктите си и как се сертифицират полистиролните хурди в такъв случай или у нас открихме нов вид топла вода ?
http://www.youtube.com/watch?v=C9E9zuyM0i
И относно термините ,горепосочените фирми (които са големи производители и корпорации ,уточнявам го щото в САЩ и Канада хората и законите са такива ,че ако лъжат ще ги изцоцат много яко) в документацията си прилагат сертификати за 4 часа пожароустойчивост.Тук нека всеки сам прецени как иска да го възприема .
Pooh - майстор
Невероятно, но ФАКТ - дървената конструкция е по-устойчива на огън от метална и дори и стоманобетонна (за последното не съм много сигурен, но така си спомням).
Набързо преразказвам това което помня все още - дървото обгаря бавно отвън-навътре, но запазва дълго време носещите си способности, докато метала има голямо линейно разширение при въздействие на огъня и въпросното линейно разширение води да разрушаване на връзки и загуба на носеща способност. Същото се случва с арматурата в стоманобетона - линейно разширение на арматурата, което разрушава бетона.
Това са отдавна известни и приети ФАКТИ от всички строителни конструктори.
Полистиролът, от друга страна. във всичките му видове (експандиран или екструдиран) отделя отровни газове и не случайно няма пожарникар, който да разреши използването му ВЪТРЕ в помещение, какво остава за цялостно строителство.
Харесвам идеята за оставащ кофраж, но наистина ме притеснява какво се случва при евентуално късо съединение в полистиролна среда?
Tsilkov - майстор
Pooh написа:
Това са отдавна известни и приети ФАКТИ
Именно :) .Не че и на другите технологии няма решения за пожарозащита (някои практически ,някои за пред закона) ,ама на финала се питаш какъв е смисъла :?
Спирам повече по тази широка тема защото темата е за пасивни сгради.
Tsilkov - майстор
Понеже явно ви влече на "строителни технологии" ето извадка от един доглад за практическо приложение на пасивни сгради.Тук ясно се вижда ,че пасивна сграда става по всякакъв метод на строителство(важна е просто изолацията):

Изображение

Изображение

Изображение

P.S.На мен лично са ми най-интересни методите на последната страница (от островната част на Европа :) )
P.S.2 Не е представен варианта със стиропрен оставащ кофраж ,но има доста примери за такива пасивни къщи.
P.S.3 Документа от които съм ги копнал е от далечната 2006-та ,а проучването вероятно е от преди това.Това най-вече може да се усети по дограмите.
stivemaster - майстор
Ни гък за това, ако е така как в Щатите няма да се светнал никой и да е одрал кожичката на производителите ,само повтаряне на твърдения- предположения може би за собствено убеждение.
А тъй като заформилите се коментари са си точно по темата (защото оспорвайки принципно материалите ,кви ли са целите на участниците в темата) ,щях да попитам Цилков и Антон ,дали управителя на Аустротерм в България Тодор Недев и проектантите им са по големи балъци от менторстващите в темата специалисти ,знам че не ви съвпада с теориите ,ама ако грешите ?
Тани - модератор
Темата е за пасивните къщи и смятам , че тръгва в много неправилна политико-икономическа тема! Кока-кола и Макдоналдс продават продукти , които са доказано вредни за консуматорите , но все още са на пазара, нали!!! За цигари и алкохол не мисля, че е нужно да споменавам! Не смятам това , че някой продукт е на пазара, особено ако е на някоя мултинационална компания, може да е доказателство за качествата му. Това НЕ Е АРГУМЕНТ!!! Ако ще доказваш качествата на предложеното от тебе решение, нека оставим юридическите закони настрана и се обосноваваме с физическите!
VLADO66 - майстор
Някой правил ли е икономическа обосновка на компонентите извън изолацията,различаващи пасивната къща от такава с потребление около 10-15W/м3?.В смисъл тези компоненти кога се изплащат,като се вземе поскъпване на енергията примерно с 10 процента на година?
Тани - модератор
Владо, виждал ли си икономическа обосновка на автоклиматик? Кога се изплаща той в сравнение с автомобил без климатик? Точно толкова абсурдно звучи въпроса ти!
VLADO66 - майстор
За комфорта ми е съмнително да има съществена разлика между двата типа къщи(хайде да не спориме).Та оти ще ручаме жабетата-примерно едни 10-15 000лв. разлика за 100-130м2?
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: