• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brad4edat - специалист
Нещо такова май се казваше. Страшна отрова и смрад, уникална направо!
chungata - специалист
Въпросът ми е малко встрани от комина, но е свързан с посочения по-горе от колегите КРЕОЗОТ. Аз съм с пелетна камина и забелязах, сега в по топлото време, като намалих подаването и температурата на водата, започна да се отлага този креозот в горивната камера. Лошото е, че е в тази най гадната форма - лъскав лепкав и почти невъзможен за чистене :evil:
Искам да питам някой има ли идея как да го отстраня, по възможност механично и има ли някакъв препарат който да помогне за по лесно почистване ? А ако по комина се отлага пак така лепкав как да почистя комина.... :?:
И изобщо като цяло има ли начин да се избегне отлагането на креозота :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
chungata написа:
Въпросът ми е малко встрани от комина, но е свързан с посочения по-горе от колегите КРЕОЗОТ. Аз съм с пелетна камина и забелязах, сега в по топлото време, като намалих подаването и температурата на водата, започна да се отлага този креозот в горивната камера. Лошото е, че е в тази най гадната форма - лъскав лепкав и почти невъзможен за чистене :evil:
Искам да питам някой има ли идея как да го отстраня, по възможност механично и има ли някакъв препарат който да помогне за по лесно почистване ? А ако по комина се отлага пак така лепкав как да почистя комина.... :?:
Изображение
jabata - специалист
chungata написа:
При пелетите крезота е от най-гадния - лепкав и лъскав, и той се чисти механично - яко търкане, или на по-висока температура да изгори, т.е. даваш жега на камината/котлето. И се молиш да няма от него в комина, защото тогава ако се запали става мамлко опасно, защото вдига температура над 300 градуса. За щастие при пелетните камини, той се отлага до голяма степен в камината, и малко в началото на кюнците.
За пелетите, като превантивна мярка срещу крезота е да държиш температурата на водата поне 60 градуса. Ако 60 градуса ти е много, тогава е за препоръчване да намалиш радиаторите, или да изключваш камината отколкото да намалиш температурата на водата.
Комина се чисти много трудно от такъв крезот. Кюнците понеже са метални-те са по-лесни, сваляш и яко търкане или директно смяна.
Хубавото поне, че ако отлаганията в комина са малко, те не са кой знае какъв проблем, но ако станат много и се самозапалят, тогава може да стане голям пожар. А случаите на пожари възниклани от запалени комини, за съжаление не са един и два.
brad4edat - специалист
Не си намаляй температурата на водата на изхода от камината! Там правилата са две! Няма лято няма зима...
1-во винаги гониш изходяща температура на водата да е минимум 60-65градуса!
2-ро желателно е да постигнеш пламъка да бъде с леко синкав отенък при горенето. Все едно гори газ.

Ако ти е жега, то или гасиш радиатори, отваряш прозорци или по-добре направо изгаси камината щом се загрее системата и стане горещо по стаите. Все пак парното е инертна система, което означава, че щом цялата система е загряла оптимално, дори да я изгасиш веднага, тя ще отделя температура поне още един час от радиаторите и помещенията ще се затоплят тепърва!

Лично аз в апартамента, който е с парното с котле на дърва в този сезон сега го горя така. Слизам в 18h, зареждам го добре, паля го и 15 минути му давам пълна мощност. За това време от дървата не е останало почти помен, само жар. Слизам и пак го нятрясквам до горе и го затварям с клапата до ниво почти да започне да излиза дим от котлето. То си се разпалва бавно от жарта и така изгаря цялото котле за около 100мин. Всичко общо ми гори околи 2-3 часа време, само с две зареждания, парното първоначално загрява много бързо а после само държи градусите, стаите загряват бавно и до нормални градуси около 22, като температурата си се задържа безпроблемно до късно вечерта след 00h.

Просто искам да кажа, че вече е сравнително топло навън и не е нужно парното да гори с часове. То е инертна система и изстива и отделя температурата си бавно. И независимо от условията на вън, то трябва горенето да си е оптимално, поне докато водата не е загряла на 60-65градуса. Така няма проблеми с тези отлагания.

В апартамента ми с пелетната камина е същата система. Газ на камината до ламарина, докато не загрее водата до 63-64 градуса и ако ми е жега го смъквам на 58-60градуса, ако се наложи отварям някой малък прозорец или направо го гася и така. Но горенето е в оптимален режим, не слизам на такива ниски градуси, защото сам виждаш какво се отлага вътре по камерата. А тази гад не се отразява добре и на тенекията. :lol:

Когато в горивните камери се извършва горене с максимална мощност или почти максимална, се получава един доста хубав и силен пламък. За 1-2 вечери този пламък така хубаво изгаря тези отлагания, че вътре камерите от черни стават бяли и чисти. Един вид при добро-чисто горене се получава самопочистване на камерата и комина от налепите по стените;)
filmatoplo - майстор
За конденза в комина е вярно, но ако са само кюнци вън от гаража става, масово се ползват бойлери на дърва -те са точно това, кюнец минава през бойлер и се затопля водата.
chungata - специалист
#brad4edat
Снощи вдигнах Т на водата на 65* и тази сутрин се вижда, че има отложена пепел по горивната камера. Утре е ден за чистене и ще видя отблизо как са нещата.
Относно пламъка - при мен се получава този синкавият само при разпалване. Като влезе в режим на нормално горене си е жълт, а като мине на 1ва степен гори колкото да не угасне и е много нисък, та само виждам светлина вътре в камината. Как евентуално да постигна синкавият отенък?
brad4edat - специалист
Всъщност когато камината влезне в режима на следена на градусите е невъзможно да се получи този синкав пламък, все пак тогава огънят едвам гори. Така е и при мен. Не знам колко сажди ти трупа камината на теб. Все пак няма как да не се понатрупват сажди за няколко дни горене и да не се почистят механично с някаква четчица или телче. Когато камината гори на макс, тя наистина изгаря част от саждите, но после при по слабия резим на горене се отлагат известно количество сажди, което обаче не би трябвало да се налага да се чисти в рамките на няколко дни. Аз я чистя в седмицата по веднъж.
В началото докато и хвана настройките за дадените пелети си се налагаше да я чистя всеки ден, понеже камерата ми се опушваше много. Предполагам, че и ти я чистиш поне през седмица, щом казваш че си напипал синкавия пламък в основата на огъня!?
Но каквото и да става не трябва да слизаш под тези 60 градуса на водата. На всякъде където съм чел преди из темите за парно се споделя тази температура. Когато правихме парното с камината на пелети, хората които правиха системата ми препоръчаха да гоня 65 градуса и да я държа там, макар аз да я движа между 58-63 градуса.
За парното с котлето на дърва не знам колко градуса са радиаторите, понеже са толкова вряли, че не се докосват :lol: Но то е от старите системи на гравитационен принцип и изцяло метални тръби.
:partyman:
Сега като се замисля, миналата есен гледах един ден, че от комина не излизаше никакъв пушек, а в него е включен и един друг комшия с камина на пелети. Тогава и двете камини горяха едновременно и отвън над комина не се забелязваше почти никакви димове. Трябва човек да се загледа много ама много за да разбере, че комина гори. Тая зима се включиха и други съседи с камини на дърва, еми пролича си сериозно, че комина се ползва :-D Сам си направи изводите колко повече дим отделя горенето на дървата отколкото на пелетните камини и котли.
chungata - специалист
brad4edat написа:
Не знам колко сажди ти трупа камината на теб. Все пак няма как да не се понатрупват сажди за няколко дни горене и да не се почистят механично с някаква четчица или телче. Когато камината гори на макс, тя наистина изгаря част от саждите, но после при по слабия режим на горене се отлагат известно количество сажди, което обаче не би трябвало да се налага да се чисти в рамките на няколко дни. Аз я чистя в седмицата по веднъж.
В началото докато и хвана настройките за дадените пелети си се налагаше да я чистя всеки ден, понеже камерата ми се опушваше много. Предполагам, че и ти я чистиш поне през седмица, щом казваш че си напипал синкавия пламък в основата на огъня!?
Но каквото и да става не трябва да слизаш под тези 60 градуса на водата. На всякъде където съм чел преди из темите за парно се споделя тази температура. Когато правихме парното с камината на пелети, хората които правиха системата ми препоръчаха да гоня 65 градуса и да я държа там, макар аз да я движа между 58-63 градуса.
За парното с котлето на дърва не знам колко градуса са радиаторите, понеже са толкова вряли, че не се докосват :lol: Но то е от старите системи на гравитационен принцип и изцяло метални тръби.
:partyman:
Сега като се замисля, миналата есен гледах един ден, че от комина не излизаше никакъв пушек, а в него е включен и един друг комшия с камина на пелети. Тогава и двете камини горяха едновременно и отвън над комина не се забелязваше почти никакви димове. Трябва човек да се загледа много ама много за да разбере, че комина гори. Тая зима се включиха и други съседи с камини на дърва, еми пролича си сериозно, че комина се ползва :-D Сам си направи изводите колко повече дим отделя горенето на дървата отколкото на пелетните камини и котли.
Сажди трупа за 3-4 дни колкото да напълни два пепелника. Чистя я обикновено на 3 дни, но понякога, когато има мързел на 5. Колкото и да съм хванал настройките на дадените пелети, пак си трупа пепел. Явно и на "добрите" пелети им слагат кора... Както ми каза техника от БГ терм "Най-големия враг на пелетните устройства са пелетите" и май е доста прав... :axe:
За водата е ясно, че вече минимума е 62* С. А от комина, понеже само аз го ползвам, не се вижда изобщо никакъв дим.
Експериментите за постигане на оптималните настройки продължават :partyman: :weedman: Отворен съм за съвети относно пропорцийте "въздух към количество пелети към интервал на подаване на пелети" :yawinkle:
brad4edat - специалист
На различните камини с различни програматори са различни и скритите системни настройки, които всъщност са основната фатка да им схванеш чалъма. Ти трябва сам да си ги заследиш и да им хванеш спатиите да боравиш с тях! Моята камина е българска с програматор за три основни режима на мощност. В системното меню обаче имам 16 вида настройки, от които около 6_7 са съществените. Трябвана ми 2-3 седмици за да ги разуча. Дори 1-2% промяна в зададен параметър оказваха сьщестнено влияние. Сега като ги поразучих ми е лесно да я пренастройвам за различните пелети.
Сам трябва да я разучиш, иначе постоянно ще се чудиш какво става :)
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: