• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
Твоята сметка е проста.

Щом даваш по 100 лв. 5 месеца за отопление и 3 месеца за охлаждане това прави 800лв. на година.
Ако достигнеш заветните 15kW/M2 * 100 = 1500 KWh за година
за година 1 . 1500 * 0.18 = 270 лв. или спестени 530лв.
2 . ........................................... 530 * 1.1 = 583
3 . ........................................... 583 * 1.1 = 641.3

..................................
10 . ........................................... 1136 * 1.1 = 1249

Общо 8446 лв.
Това е максималната сума, която трябва да похарчиш за да си заслужава имаче навлизаш в инвестиции за комфорт. Това е при заложените от теб 10% ръст на година на ел. енергията.
Tsilkov - майстор
VLADO666 ти гледаш от твоята гледна точка.До колкото разбирам сравнително скоро си си направил къща (максимум 5 години) и си я изолирал доста добре за тогава (предполагам към 10 см. ЕПС и двоен стъклопакет с нискоемисионно стъкло) + че имаш достъп и физическо желание за дърва.Естествено ,че при твоята къща е безмислено в момента да "ъпгрейдваш" до пасивна.Положението с моя апартамент е подобно ,ама познай след 10-15 години като му доиде време за ремонтец дали ще го ремонтирам до същото състояние ,или няма да е поне до стандарта "пасивна сграда".
Помисли и ако я правеше сега дали щеше с половин ,или с един тир изолация и дали двоен ,или троен стъклопакет щеше да сложиш :razz:
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Твоята сметка е проста.

Щом даваш по 100 лв. 5 месеца за отопление и 3 месеца за охлаждане това прави 800лв. на година.
Ако достигнеш заветните 15kW/M2 * 100 = 1500 KWh за година
за година 1 . 1500 * 0.18 = 270 лв. или спестени 530лв.
2 . ........................................... 530 * 1.1 = 583
3 . ........................................... 583 * 1.1 = 641.3

..................................
10 . ........................................... 1136 * 1.1 = 1249

Общо 8446 лв.
Това е максималната сума, която трябва да похарчиш за да си заслужава имаче навлизаш в инвестиции за комфорт. Това е при заложените от теб 10% ръст на година на ел. енергията.
Като за начало към тая сметка добави цената на котела за дърва и цялата му прилежаща система :wink: .Ако си изчислиш по някъкъв начин и хамалогията ...........Сметката въобще не е толкова проста.Да не забравяме ,че ако имаш котелно и самото помещение и мястото за скалдиране на дърва/пелети си е сума.Самата система си иска и ток за помпата и управлението........
Иначе за колко пари ще спестиш отдолу на подписа ми има "Енергиен калкулатор".
valio2007 - специалист
По отношение на икономическата обосновка много неща в дома нямат такава, но сигурно си ги купил.
Например:
Телевизор
Пералня
Миялна
......
Алкохол
Фло - специалист
valio2007 написа:
Фло написа:
Така е,пасивната къща не предлага комфорт на обитаване.Това си е маниакален мазохизъм.

:? :? :? :?

Дай да чуем аргументи.
1.Хваща те клаустрофобията по някое време.
2.25-27 градуса по Целзий в къщата посмъртно не можеш да направиш с харч от 15 kW/м2 годишно
3.Глупаво е да плащаш повече ,за да се лишаваш от елементарните човешки удобства,като да си държиш прозореца отворен за естествен въздухообмен,да не чуваш околното пространство и т.н.все едно си жив погребан.
4.Всяко едно от горните три е достатъчен аргумент да се търси ефекта на нискоенергийната къща вместо маниакалната пасивна.
Тани - модератор
VLADO66 написа:
Тани,по-назад в темата бе спомената сумата от 4000лв. цена на рекуператор за едно помещение,като прибавим инвестицията в земен топлообменник и въздуховоди сумата се натрупва.Далеч съм от мисълта да споря с някого,особенно когато не се чувствам специалист по дадения въпрос,пък и съм привърженик на една мисъл на Сун Дзъ;"Застанеш ли търпеливо на брега на реката,тя рано или късно ще доведе труповете на твоите неприятели",та в духа на темата си позволих да попитам-До къде стига разумното инвестиране в пасивността на една сграда и от къде започва пилеенето на пари/респективно "Грижата към невъзобновяемите енергийни източници"/.Не казвам че това което съм направил е най-правилно ,щото още навремето като си правих изолацията се чесах зад ухото и си виках-Можеше вместо половин TIR EPS цял да бях сложил, но в момента и така се ядва.Та да се повторя-нужно ли е за нашия климатичен пояс целия арсенал на пасивните къщи или може да се изведе някаква приемлива технология която да не бърка дълбоко в джобовете на желаещите оптимизация на домовете си :partyman: .
Когато има конкретни примери, ще ми е по-лесно да ти дам и конкретни отговори. Ако говориш за рекуператора , то цената не е 4000 лв за стая. Имаше една тема за рекуператори и може да си направиш сметката - много много груби и може би невярни сметки смятам моя да ми излезе 6-8000 заедно със цялата система за вентилация. Разбира се ще има много "Направи сам" работа. За комфорта от наличието на вентилация във ВСЕКИ дом, в който дограмата е сменена с качествена и всичко е изолирано херметично, не смятам да повтарям колегата Цилков. Той много добре се е обосновал, само бих добавил и липсата на кислород и последствията от тази липса! Лично аз се събуждам посред нощ от десетина дни насам от липсата на въздух и отварям прозореца за няколко минути. Явно ще ми е трудно да отвикна на постоянно отворения прозорец през лятото! Но нека кажем , че на тебе не ти е необходим!
За да сметнем разликата ,ще е необходимо от цената на рекуператора да извадиш цената на ЦЯЛАТА отоплителна система включително и на цената на помещенията на котела и пространството необходимо за съхранение на дървата! Тази вече разлика можеш да сметнеш за колко време "ще се избие"

Относно спора - предложих да не го превръщаме в междуличностен, а да се придържаме към техническата част и смятам, че засега спора е на добро ниво и няма обидени! От моята гледна точка аз интерпретирам въпроса ти така:
Каква би трябвало да е мотивацията, за да си построи човек пасивна къща!

Смятам , че въпроса ти е съвсем актуален и засега няма конкретен отговор ! То няма и как да има, защото мотивацията е строго индивидуална, а пасивната къща има много предимства , на които може да се заложи и един единствен недостатък :wink: ! В частност въпроса ти е свързан именно с този "недостатък" - опитваш се да намериш баланса цена/възможности , но се опасявам , че отговора и на този твой въпрос също няма еднозначен отговор!

Може би правилен би бил въпроса не от кое устройство да се лишим, за да намалим цената, а да видим от кое изискване(параметър) бихме могли да се лишим от изискванията за пасивна къща! Лично за мен теста с вентилатора ми идва в повече и значи инвестиция на средства, които не са обосновани икономически.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Нормално е ако стоиш постоянно в килера или гардероба.
Фло написа:
2.25-27 градуса по Целзий в къщата посмъртно не можеш да направиш с харч от 15 kW/м2 годишно
Ако стоиш на тия градуси първо ще увриш (прочети където съм писал за температурата на околните повърхности) и второ на тия градуси разхода ще стане не 15 ми примерно 18kWh/m2a - може да се сметне точно колко.
Фло написа:
като да си държиш прозореца отворен за естествен въздухообмен
Поне пет пъти писах че няма никакъв проблем да го правиш ,а в някои случеи е задължително през лятото!Интеесно ми е от Ноември до Март по колко часа дневно си държиш отворен прозореца да слушаш птичките :lol: :?
Фло написа:
естествен въздухообмен
Ако през зимата правиш на твоита къща естествен въздухообмен от 30м3 на човек пресен въздух постоянно ще си резна т.......е.
Последна промяна от Tsilkov на нед ное 04, 2012 6:27 pm, променено общо 2 пъти.
valio2007 - специалист
[quote="Фло][/quote]
3.Глупаво е да плащаш повече ,за да се лишаваш от елементарните човешки удобства,като да си държиш прозореца отворен за естествен въздухообмен,да не чуваш околното пространство и т.н.все едно си жив погребан.
4.Всяко едно от горните три е достатъчен аргумент да се търси ефекта на нискоенергийната къща вместо маниакалната пасивна.[/quote]

Има нещо вярно в написаното, но с подчертаните неща не съм съгласен.
1.Плащаш повече да, но в цялата тема се стремим да докажем, че парите се връщат.
2.Нищо маниакално няма в 10см каквато и да е изолация, PVC дограма 3-ен стъклопакет, съвременна термопомпа и рекуператор. До сега не съм попадал на сграда, която да не падне под 15kwh, ако тези 4 неща са изпълнени читаво (без термомостове).
Tsilkov - майстор
Тани написа:
Явно ще ми е трудно да отвикна на постоянно отворения прозорец през лятото!
И теб те питам защо трябва да отвикваш :lol: .През лятото ,есента и пролетта единствената причина заради която не си отваряш прозореца на "пасивна къща" е че те мързи да идеш до него :lol:. Лятото даже ако рекуператора ти е без байпас ще трябва задължително да отваряш прозорците нощем - кеото е рпактически немислимо и иска "байпас".
Тани написа:
и може би невярни сметки смятам моя да ми излезе 6-8000 заедно със цялата система за вентилация
Криво ляво може да се приемат за верни.Въпроса е ,че ако отидеш при някоя фирма занимаваща се с рекуператори за къщи просто сам ще поискаш да си купиш по-хубавия модел и да похарчиш още някоя хилядарка (веднага се сещам за байпас) :)
valio2007 написа:
2.Нищо маниакално няма в 10см каквато и да е изолация, PVC дограма 3-ен стъклопакет, съвременна термопомпа и рекуператор. До сега не съм попадал на сграда, която да не падне под 15kwh, ако тези 4 неща са изпълнени читаво (без термомостове).
Пак казвам ,че това е "нискоенергийна" което не я прави по-лоша от пасивната де. Въпроса е ,че системата на термопомпата може да излезне по-скъпа от пасивна (въпрос на сметки е) - казуса е подобен като този с котела.Освен това аз бих добавил още 10 см. на изолацията при условие ,че разликата в цената е 10лв./м2 :wink:
Тани - модератор
Фло написа:
valio2007 написа:
Фло написа:
Така е,пасивната къща не предлага комфорт на обитаване.Това си е маниакален мазохизъм.

:? :? :? :?

Дай да чуем аргументи.
Това не го разбрах - за тебе пасивната къща трябва да е с малки кутийки за стаи ли? Явно ще трябва да се информираш малко повече - едно от изискванията на пасивната къща е южната фасада да е с максимален процент остъкляване, като най-добре е прозорците да са френски. Ти на това ли му казваш клаустрофобия - в момента всички стени ли са ти стъклени :?

Можеш, ако го заложиш в проекта. Въпроса обаче е - кому е необходимо! Усещането за топлина в една пасивна къща (а дори и най-обикновена стая с вътрешна изолация) е съвсем различно от това да седнеш на дивана , а на гърба ти да има бетонна/каменна стена , а пред тебе кюмбето да е напалено до червено и в стаята да е 30 градуса!

Да ти задам ли риторичния въпрос дали си държиш денонощно прозореца отворен, когато ти работи отоплението , "за естествен въздухообмен и да чуваш околното пространство" . Ако поне малко беше прочел за пасивните къщи, щеше да знаеш , че в преходните сезони , а и през по-хладните нощи на лятото дори Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО да си отваряш прозорците, така че и този ти аргумент отпада!Като контрааргумент ще изтъкна факта, че дори в най студените дни въздухообмена в пасивната къща е ДЕНОНОЩЕН , така че отварянето на прозорците за проветряване е излишно

4.Всяко едно от горните три е достатъчен аргумент да се търси ефекта на нискоенергийната къща вместо маниакалната пасивна.
И трите ти аргумента смятам , че ги оборих,така че може да продължиш с опитите. Въпреки, че не се съгласих с нито един от аргументите ти обаче, не мога да не се съглася напълно със заключението ти! И аз съм на мнение, че е по-добре да се заложи на нискоенергийната стратегия, спрямо индивидуалните изисквания на собственика, а не на маниакалното гонене на някакви пасивни параметри!

• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: