Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
ср яну 15, 2020 11:16 pmStenli 84 написа:
В. Тръбите са изолирани но съдържат много вода затова идва големия разход, тръбата инсталация е с повече вода от котела с радиаторите сигурно.
Котелното извън къщата ли е и тръбите външно ли минават та ги обвинявате за големия разход на гориво?
Stenli 84 - специалист
чет яну 16, 2020 8:38 amшоп написа:
ср яну 15, 2020 11:16 pmStenli 84 написа:
В. Тръбите са изолирани но съдържат много вода затова идва големия разход, тръбата инсталация е с повече вода от котела с радиаторите сигурно.
Котелното извън къщата ли е и тръбите външно ли минават та ги обвинявате за големия разход на гориво?
Котелното се намира в мазето тръбите минават по целия първи етаж аз отоплявам втория както и по тавана които не се отопляват, второ съдържат повече вода от колкото котела и радиаторите,
VLADO66 - майстор
Две години брах ядове с чамови пелети, които явно бяха правени от кой знае какъв боклук.Не стига, че разхода голям, ами и температурата на водата не можеше да се вдигне повече от 55 градуса.Преди Нова година намерих пелетите/букови/, които горих преди тези злополучните и се родих- разхода падна с около 20% и водата заспа на 60 градуса.Та това, че струват 420лв. тона/малко по скъпи от масовите по Околовръстното на София/ отвсякъде си заслужава.
Stenli 84 - специалист
чет яну 16, 2020 9:03 amVLADO66 написа:
Две години брах ядове с чамови пелети, които явно бяха правени от кой знае какъв боклук.Не стига, че разхода голям, ами и температурата на водата не можеше да се вдигне повече от 55 градуса.Преди Нова година намерих пелетите/букови/, които горих преди тези злополучните и се родих- разхода падна с около 20% и водата заспа на 60 градуса.Та това, че струват 420лв. тона/малко по скъпи от масовите по Околовръстното на София/ отвсякъде си заслужава.
Да така е пелети са голям проблем.
morfei1 - специалист
чет яну 16, 2020 5:56 amStenli 84 написа:
Котела е изцяло пелетен със странично разположена горелка, 25 kw и двете. Горелката влиза в модулация и пада на 10 kw след около час, час и половина работа потдържа 55 гр на изходящата вода връщащата е около 42-43 градуса.
Настройките са :
Пускане пелети 1-6 секунди
Изчакване: 13-13 секунди
Вентилатор: 40 - 50%
Температурата на димните газове е 120 гр на 25 kw и 85 гр на 5 kw мощност.
Следя температурата директно през горелката монтирал съм датчик със сонда 10 см в комина pt 1000.
Имам поставен турболатор във втория ход на котела това е общо взето.
Тази горелка с тези настройки ако шнека прави 1.5кг. за 6мин, това зареждане и пауза, минималната и мощност е около 8 - 9kwh в момента, което е много, защото всичките ти радиатори на 55C вода са 9 - 9.5Kwh. Максимума ти е 25Kwh в момента, което е двойно повече от това, което могат да оттадат радиаторите ти при 80C вода. А на теб горе долу 10kwh ти е максималната мощност от която горе долу имаш нужда при отрицателни температури. Според мен е разумно да я намалиш до реални 15-5kw, със 6 степенна модулация 5-10C, 65C на водата и котелчето ще заспи, стига да го оставиш да работи постоянно. Може да се заиграеш и с вентилатора, но това зависи от куминЯ и пелетите. При мен мощност 14 - 4.5kwh вентилатора е на 35% макс, мини. 30% и гори доста добре. Както казах, с вентилатора по-внимателно и с повече наблюдения, щото при всеки е различно, зависи от куминЯ, моя явно е кораФ.

Кажи първо кажи колко подава шнека за 6мин. при обезвъдушаване, предполагам си около 1.5кг. но все пак го замери ако можеш?

Почвам да си мисля, че разхода ти не идва от отворената стара инсталация, не че и той не е фактор, но.... нагласи първо горелката, после влизай във филми :idea: .

Ако решиш и продължиш да го ползваш on/off, високата максимална не е проблем, но минималната трябва да падне до към реални 5kw.
Дали котела ще работи 1час на 25kw за да стопли или 2часа на 12.5kw е все тая от към разход.

Водния обем на твоят котел е 50л., на моят Бисолид е 100л. Отделно имам двойно повече радиатори от теб, но 14 - 4.5kw мощност ми е предостатъчна да подържам 24C навсякъде с темп на котелната вода окоол 60C. Разход между 2 - 3 торби при 24/7 работа според зависи от външната температура.

3-4 ри сезона бях в същото положение като теб, висок разход, въпреки че пак не го изключвах. Истината е че стандартните настройки на тази горелка, не стават за малки системи. Реалнтата минималната мощност е различна от обявената Нещата се настройват ръчно, според всяка инсталация, отнема време и наблюдения докато постигнеш перфектност :) .
Последна промяна от morfei1 на чет яну 16, 2020 9:49 am, променено общо 1 път.
Stenli 84 - специалист
чет яну 16, 2020 9:23 ammorfei1 написа:
Котела е изцяло пелетен със странично разположена горелка, 25 kw и двете. Горелката влиза в модулация и пада на 10 kw след около час, час и половина работа потдържа 55 гр на изходящата вода връщащата е около 42-43 градуса.
Настройките са :
Следя температурата директно през горелката монтирал съм датчик със сонда 10 см в комина pt 1000.
Тази горелка с тези настройки ако шнека прави 1.5кг. за 6мин, това зареждане и пауза, минималната и мощност е около 8 - 9kwh в момента, което е много, защото всичките ти радиатори на 55C вода са 9 - 9.5Kwh. Максимума ти е 25Kwh в момента, което е двойно повече от това, което могат да оттадат радиаторите ти при 80C вода. А на теб горе долу 10kwh ти е максималната мощност от която горе долу имаш нужда при отрицателни температури. Според мен е разумно да я намалиш до реални 15-5kw, със 6 степенна модулация 5-10C, 65C на водата и котелчето ще заспи, ситга да го оставиш да работи постоянно. Може да се заиграеш и с вентилатора, но това зависи от куминЯ и пелетите при мен с мощност 14 - 4.5kwh вентилатора е на 35% макс, мини. 30% и гори доста добре. Както казах, с вентилатора по внимателно и с повече наблюдения, щото при всеки е различно.

Кажи първо кажи колко подава шнека за 6мин. при обезвъдушаване, предполагам си около 1.5кг. но все пак го замери ако можеш?

Почвам да си мисля, че разхода ти не идва от отворената стара инсталация, не че и той не е фактор, но.... нагласи първо горелката, после влизай във филми :idea: .

Ако решиш и продължиш да го ползваш on/off, високата максимална не е проблем, но минималната трябва да падне до към реални 5kw.
Дали котела ще работи 1час на 25kw за да стопли или 2часа на 12.5kw е все тая от към разход.

Водния обем на твоят котел е 50л., на моят Бисолид е 100л. Отделно имам двойно повече радиатори от теб, но 14 - 4.5kw мощност ми е предостатъчна да подържам 24C навсякъде с темп на котелната вода окоол 60C. Разход между 2 - 3 торби при 24/7 работа според зависи от външната температура.

3-4 ри сезона бях в същото положение като теб, висок разход, въпреки че пак не го изключвах. Истината е че стандартните настройки на тази горелка, не стават за малки системи. Нещата се настройват ръчно, според всяка инсталация, отнема време и наблюдения докато постигнеш перфектност :) .
Да разбирам имаш предвид да намаля подаването 1-5 или 1-4 и да по намаля вентилатора направих котела на 66 гр сега потдържа температура от около 62 63 гр
Stenli 84 - специалист
чет яну 16, 2020 9:47 amStenli 84 написа:
чет яну 16, 2020 9:23 ammorfei1 написа:
Настройките са :
Тази горелка с тези настройки ако шнека прави 1.5кг. за 6мин, това зареждане и пауза, минималната и мощност е около 8 - 9kwh в момента, което е много, защото всичките ти радиатори на 55C вода са 9 - 9.5Kwh. Максимума ти е 25Kwh в момента, което е двойно повече от това, което могат да оттадат радиаторите ти при 80C вода. А на теб горе долу 10kwh ти е максималната мощност от която горе долу имаш нужда при отрицателни температури. Според мен е разумно да я намалиш до реални 15-5kw, със 6 степенна модулация 5-10C, 65C на водата и котелчето ще заспи, ситга да го оставиш да работи постоянно. Може да се заиграеш и с вентилатора, но това зависи от куминЯ и пелетите при мен с мощност 14 - 4.5kwh вентилатора е на 35% макс, мини. 30% и гори доста добре. Както казах, с вентилатора по внимателно и с повече наблюдения, щото при всеки е различно.

3-4 ри сезона бях в същото положение като теб, висок разход, въпреки че пак не го изключвах. Истината е че стандартните настройки на тази горелка, не стават за малки системи. Нещата се настройват ръчно, според всяка инсталация, отнема време и наблюдения докато постигнеш перфектност :) .
Да разбирам имаш предвид да намаля подаването 1-5 или 1-4 и да по намаля вентилатора направих котела на 66 гр сега потдържа температура от около 62 63 гр
Твойте настройки какви са към момента.
morfei1 - специалист
НЕ! По този начин ограничаваш САМО максималната и мощност и степените и на модулация, тоест ще изключиш първите две степени на горелката, а според мен не ти е там основния проблем.

Замери си дебита на шнека за 6мин при обезвъдушавне и премери количеството пелети на електронна везна. Пиши колко е количеството, да видим къде си в момента, пък после ще смятаме, ква мощност ще настройваме.

В горивната камера образува ли се нагар-шлака, едно такова, черно къде трябва да го ръчкаш с отверка за да падне, с изтръскване не пада. Това е белег за силен вентилатор или кофти пелети. Как се държи фото сензора на различните мощности, в какъв диапазон играе от 0 - 100?

Каква е зоната за модулация, колко градуса е?

Аз в момента съм с мощност 14 - 4.5Kw, Вентилатора е 30% - 35%, зареждането ми е 1 - 6 с паузи 25 - 25. Ма не бързай към горелката да ги прилагаш, това че работи добре при мен, не значи, че ще работи и при теб :!:
Последна промяна от morfei1 на чет яну 16, 2020 10:13 am, променено общо 2 пъти.
Stenli 84 - специалист
чет яну 16, 2020 9:59 ammorfei1 написа:
НЕ! По този начин ограничаваш САМО максималната и мощност и степените и на модулация, тоест ще изключиш първите две степени на горелката, а според мен не ти е там основния проблем.

Замери си дебита на шнека за 6мин при обезвъдушавне и премери количеството пелети на електронна везна. Пиши колко е количеството, да видим къде си в момента, пък после ще смятаме, ква мощност ще настройваме.

В пепелника ти образува ли се нагар-шлака, едно такова, черно къде трябва да го ръчкаш с отверка за да падне, с изтрюскване не става? Това е белег за силен вентилатор. Как се държи фото сензора на различните мощности, в какъв диапазон играе от 0 - 100?

Аз в момента съм с мощност 14 - 4.5Kw, Вентилатора е 35% - 30%, зареждането ми е 25 - 25.
Аха ясно ще премеря шнека в камерата се образува лек нагар но и пелетите не са много добри сега си взех на трон с тях няма проблем, 25 - 25,ти е зареждането или времето между зареждането 1-6 е секундите пускане на пелети
morfei1 - специалист
чет яну 16, 2020 10:06 amStenli 84 написа:
Аха ясно ще премеря шнека в камерата се образува лек нагар но и пелетите не са много добри сега си взех на трон с тях няма проблем, 25 - 25,ти е зареждането или времето между зареждането 1-6 е секундите пускане на пелети
25 - 25 е паузата ми при зареждане
1 -6 е времето ми за зареждане
Това при дебит на шнека 1.4кг. за 6мин., примерно миналия сезон дебита на шнека ми беше 1.5кг., това вече зависи от пелетите. Съответно се правят корекции, в паузите за да постигнеш същата мощност за час.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: