Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
sek.1 - специалист
На лазера в осми блок са ми рязали всякакви сложни форми и винаги с перфектно качество.
Харалампи - специалист
Пак те съветвам да пробиваш едно по едно, обаче ти си знаеш. Дълбокото пробиване не е много лесна работа. Добре е да слагаш по малко машинно масло, хем за охлаждане, хем да намали триенето на стружката в отвора и свредлото. По същата прочина трябва да се намалят оборотите и да се увеличи подаването. По този начин стружката става плътна и излиза по-бързо от отвора, без да отдава топлината си на сврелото.
Колкото до определянето на положението на отвора ... без център в средата на шайбата става малко по-трудно, но не е невъзможно. От външният диаметър на шайбата извади 30мм, колкото ти е диаметъра на делителната, делиш на 2 и нагласяш шублера на полученото. След това единия рог с който се мери външен диаметър подпираш на периферията а с другия драскаш в/у шайбата като я завърташ. Това трябва да е делителната. Това е малко грубо и неправилно ползване на шублера, ама като трябва да всършим работа ... След това по формулата по-горе определяш положението на отворите.
Вчера ти написах дълго съобщение (по-дълго от това) обаче се скапа форума (докато го писах) и не можах да ти го изпратя. Надявам се че не е късно.
sek.1 - специалист
Ако ти дават цена за лазерно рязане под един лев на бройка прави ги там със струговане и фрезоване със сигурност ще е по скъпо.
Fitibaldi - специалист
Харалампи написа:
Пак те съветвам да пробиваш едно по едно, обаче ти си знаеш. Дълбокото пробиване не е много лесна работа. Добре е да слагаш по малко машинно масло, хем за охлаждане, хем да намали триенето на стружката в отвора и свредлото. По същата прочина трябва да се намалят оборотите и да се увеличи подаването. По този начин стружката става плътна и излиза по-бързо от отвора, без да отдава топлината си на сврелото.
Колкото до определянето на положението на отвора ... без център в средата на шайбата става малко по-трудно, но не е невъзможно. От външният диаметър на шайбата извади 30мм, колкото ти е диаметъра на делителната, делиш на 2 и нагласяш шублера на полученото. След това единия рог с който се мери външен диаметър подпираш на периферията а с другия драскаш в/у шайбата като я завърташ. Това трябва да е делителната. Това е малко грубо и неправилно ползване на шублера, ама като трябва да всършим работа ... След това по формулата по-горе определяш положението на отворите.
Вчера ти написах дълго съобщение (по-дълго от това) обаче се скапа форума (докато го писах) и не можах да ти го изпратя. Надявам се че не е късно.
не са ми спешни и още го умувам. в 8 блок на ТУ ми дадоха много добра цена на метър срез и сега търся ламарина. за 100 шайби ми трябва четвърт квадратен метър, а навсякъде ме карат да купя 2 метра. 1-во, че няма как да я пренеса с колата и 2-ро, няма смисъл да давам 100 лв, като от тях ми трябва парче за 20 лв. ще проверя на още 1-2 места, където могат да ми дадат парчатии и ще видим какво ще правя.
иначе шайбите са от поцинкована ламарина и са доста меки. мисля, че няма да има проблем в пробиването им на по 10 бройки (30 мм).

Тема "фрезоване или струговане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: