Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Petyr - специалист
takezo написа:
Petyr написа:
И аз съм за запазване на височината. Етажа над теб отоплява ли се? Ако искаш икономия на енергия може да го свалиш до 3 метра, като сложиш над гипсокартона пароизолация, а над нея 20 см вата.
С новата дограма си намалил инфилтрацията (обмяната на въздух), и е добре помещението да е с по-голям обем, а да не говорим, че 3 метра отварят много стаята.
Т'ва с прословутата пароизолация може и да го пропуснеш ...попитай картонджиите в сайта колко от тях са слагали...не повече от 2%...

А тези 20 сантима вата :shock: ...са си нЕк'во супер презастваховане , ама откъдето и да го погледнеш :roll:

С другото в поста на Petyr съм съгласен .
Навсякъде по света, където има традиция при сухото строителство, го правят с пароизолация. У нас защо я пропускат не ми е ясно, може би се надяват, че навън не е толкова студено, колкото в Норвегия и няма риск да се появи мухъл и влага зад ватата, но гаранция няма, а на теория както и да го гледаш, точката на оросяване остава във ватата. Аз лично не бих рискувал без пароизолация.
[Разбира се, всеки може да рискува с пароизолацията която латекса дава (ако не е случил на модерните в последно време дишащи латекси). Най-доброто разбира се е дишащ латекс картон и след това пароизолационно фолио, защото гипсокартона е много добър акумулатор на влага и лесно може да се подържа здравословна влажност в помещението]

А за 20-те см. вата, то не е презастраховане. Гледам, че си смятал повърхнината на стените, ама на четирите, все едно стаята е бунгало с 4 външни стени. Отделно от тавана бяга най-много топлина, заради конвекцията, та ако над него не се отоплява от тавана ще се губи повече енергия отколкото от стените (все пак имаш и 6 кв. прозорци) :)

Като и без друго иска да слага картон, стаята е 16 кв. ако сложи 5 см вата, ще му излезе 0,8 кубика. При 40 лв.кубик излиза 32 лв. А ако сложи 20 см ще му е 128 лв. Или 4 пъти по-добра изолация, за 96 лв разлка. Някак си смешно звучи, като знаеш че за няколко зими ще се изплати. Разбира се, ако над него се отоплява, изобщо няма необходимост от тези 20 см. да слага 5 за звукоизолация и за разликата от 5 градуса и това е.

Просто и без друго ще хвърли пари за този таван, по-добре да сложи още 100 лв. които ще му се върнат многократно.

Petyr, съгласен съм на 100 % ... :wink:
модератор: takezo
jelo - помощник
над стаята е таван
Petyr - специалист
jelo написа:
над стаята е таван
Който предполагам не се отоплява. Слагай повечко изолация, няма да съжаляваш - изплаща се, а и ефекта се усеща веднага.

Като пример ще дам завиване с 2 или 3 одеяла. Става ти по-топло, защото топлината отдавана от тялото не се губи. Същото е и със стаята, като я завиеш с 4 слоя по 5 см вата, то топлината която преминава нагоре е по-малко. Грубо казано, зависимостта при топлопреминаването е линейна, т.е. при 4 пъти по-дебела изолация ще преминава 4 пъти по-малко енергия.
prascho - майстор
таван на височина 3 метра и 20 см вата отгоре или нищо!
rulom - модератор
prascho написа:
таван на височина 3 метра и 20 см вата отгоре или нищо!
Не е ли малко късно за съвети :wink:
jelo - помощник
тавана се получи супер (поне според мен) мога да прата снимки, ако желаете
shpaci - напреднал
:) Даваи да го видим де
The_FAN - специалист
След 3 страници дебати си е направо задължително :-D

Тема "Съвет за окачен таван на две нива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: