• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
За топлата вода може и такава да е цената, но за електроенергията силно се съмнявам и ще кажа защо.

За тукашните цени съм чул, че 3 киловатова инсталация напълно достатъчна за автономно захранване на къща и възможност за продажба на остатъка на тукашното енерго излиза около 28000 евро.

За 1 киловат не вярвам да е под една трета от тази цена. Дори и една шеста да е пак излиза много над 1500 евро.

Иначе колекторите за водата са си горе-долу на цената, която споменаваш, но в евро. Точна цена не мога да кажа, но май са около 2000 евро и малко горница.
единак - специалист
"Искам да те питам и как си решил проблемите с конденза по метала, вентилацията на помещенията, вибрациите на конструкцията, корозоустойчивостта."

Аз пак да напомня какво питах в първа страница. И да напомня, че ако отговаряш само на удобни за теб въпроси, а за другите обвиняваш, че някой се заяжда, темата наистина си губи смилъла.
Мисля, че има какво да покажеш. Освен това със сигурност ще се помогне на много хора, дори и да си сбъркал някъде, или пък да е можело да се направи по-добре. Иначе става като шопа и магарето на съседа...
Тани - модератор
ArturDent написа:
Ооооо. наистина можем да спорим.

Когато навремето учих, (бат Чефо е учил на същото място), ни караха освен, например да смятаме пад на напрежение, да се смята и икономическа ефективност - изплащане на инвестицията за 8, 10 или максимум 12,5 години. И това без отчитане на инфлацията
Точно за това в селата няма нормално електрозахранване. Смяташ, сматаш и винаги ти излиза неизгодно да захранваш едно село с ток. Това е истината. Затова се правят огромни компромиси с сечението на кабели и т.н за селата.

Та на темата - някой да ми даде пример за по-евтина енергия от конвенционалните източници. Но това да включва и първоначалната инвестиция. И режиините разходи.

Като писах горе за слънчевата енергия , определено имах предвид за топла вода , а не за електроенергия! То не че някой ще тръгне да произвежда ток на дърва , но да уточня!

Тази година на панаира питах дали не е паднала цената на фотоволтаиците . Спрегнаха ми цени около 2 евро на ват! Отделно инвертор , за акумулатори не ми се и мисли! По мои спомени , когато имах някакви такива мераци само инвертора беше на цената , която споменава Стефан за цялата инсталация. Ако не вярва мога да потърся офертата , въпреки че е от преди 3 години!

А за топлата вода - и аз бях оптимист отделих от бюджета 2500 лева миналата седмица за 200литров бойлер с 2 серпентини и 2 панела по 2,7м2. В крайна сметка с много големи отстъпки с идеята да монтитам за нашия регион техните продукти , за 2668 лева "събрахме " инсталация само с един колектор и без помпената група. Е вярно че трябваше да купя 50 метра тръба , за да ползвам пълната отстъпка , а ще ми трябват само 30. Та от личен опит - първоначалните сметки почти винаги излизат криви! С помпена група инсталацията ще мине над 3000 лева!

Засега ще ми спестява малко над половината от годишните разходи за топла вода т.е. около 30-40 лева на месец значи ако приемем че нямам режийни (за да не се изказвам неподготвен нека някой каже колко са горе долу) системата ще се изплати за 6-10 години. С добавянето на още няколко колектора обаче въпреки по-голямата инвестиция , възвращаемостта ще е по-бърза! Идеята ми е в последствие колекторите да станат над 5 и да подпомагам и отоплението, но на този етап къщата няма изолация и това ще е безумие!Тогава инвестицията ще се възвърне още по-бързо!

При изолацията на Стефан , може да се помисли и за подпомагане на отоплението!
mitaka_vk - специалист
Ето малко цени за алтернативните. Също има и доста интересна информация. Има и други сайтове ама ме мързи да ги пусна сега. Лично аз съм за вятърна енергия или хибридна, ама всеки си преценява сам.

ПП Колко хубаво ще е като се елиминира един от монополистите в БГ /а те хич не са малко, и изобщо не злоупотребяват :lol: :lol: /

ППП Преди време попаднах на едни къщи които се захранваха основно с възобновняеми източници, ама не си спомням в кой сайт. Интересното беше че бяха в България, може би колегата който обясняваше за термоблоковете преди няколко дни показа същите къщи ама не съм много сигурен.
Тани - модератор
Хубав линк! Явно цените на инверторите са паднали . Или аз не си спомням добре цената !

Чудя се дали да променя името на темата за енергонезависими къщи или просто да разделя темата?
EmoZ - специалист
2000 евра само за панелите, 250 евра мин. за крепежи, подходящ инвертор на щека около 750 евра, акумулаторите около 1000 евра и ги закръглихме на около 4000 кинта (8000 БГН). Окабеляване и малко непредвидени около 10-15% и си станаха 'десетка' в лева. В общия случай има смисъл, ако нямаш друга алтернатива.

Компютърно управление, какво ще рече това.

Моят съвет е ако си решил, да правиш такова нещо, пусни си ел инсталацията на два кръга, като разделиш консуматорите.

п.п. Стефане ако си толкова 'твърд', че 'ше го правиш, дай географските координати на мястото, да ти пусна една симулация да видиш какво ще извадиш за 20 години и дали има смисъл.
mitaka_vk - специалист
Мен лично повече ме грабна вятърната и хибридната система. Идеята е за лично ползване повече отколкото да продавам електричество.
Проблема е че не мога да изкарам качествени данни от нета за ветровете в Софийското поле че и малко по нагоре :)
Стефан - майстор
EmoZ написа:
. дай географските координати на мястото, да ти пусна една симулация да видиш какво ще извадиш за 20 години и дали има смисъл.
Ето
Последна промяна от Стефан на съб фев 13, 2010 2:26 pm, променено общо 1 път.
kalanak - напреднал
Съвсем случайно се запознах с човек който има ветрогенератор от 10 киловата и се заприказвахме.Според неговите думи не давал нито лев за ток а дори продавал на енергото около 20 30 процента.Склонен съм да му вярвам защото мястото беше много ветровито и генератора се въртеше много бързо.Даже човека каза преди години се прецакала спирачката на витлото и тя отлетяла на 40 метра.Само при положение че е ветровито според мен няма по ефективно захранване на нискоенергийни къщи от ветрогенератор, в комбинация със слънчев колектор за топла вода. :)
mitaka_vk - специалист
И аз това си мисля, само не мога да разбера как са ветровете в софия и ще се получили това. Съответно трябва да се види колко ток е необходимо за къщата ззащото ми дават на мен 13 киловата макар че мисля че реално ще е по малко. И още нещо че парцела е малък и трябва да се прецени къде може да се постави съоръжението.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Къща от термопанели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: