• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
Честито и със здраве да ги ползваш! Това хартиеното, дето му викаш филтър е рекуператора. Устройството му не е нещо особено. Представи си 1 квадратен лист поликарбонат! В него нали има множество вътрешни канали. 2 лист се слага с каналите, завъртяни перпендикулярно на долните. После трети, четвърти и т.н. Накрая получаваш една призма. Да разположим стените на призмата по посоките на света - изток, запад, север, ... (доста сложно обяснявам, ама не ми идва по-простичко). Та ако на тая призма почнеш да им духаш от север на юг, вятъра ще мине само през половината от поликарбонатчетата - тези, на които отворите са разположени към вятъра. Същото се случва и в другата посока (изток-запад), но в останалата част от поликарбонатчетата. Така двата потока не се смесват, но имат много голяма контактна повърхност, през която обменят температурите си. Сам виждаш каналчетата и на твоите.

Викаш, продават резервни такива. Колко струват? С нетърпение ще чакам да споделиш температурите. Имам една теория, че е възможно такъв тип топлообменник да вдигне над 50% ефективност, но на практика не съм го виждал още.

С един вентилатор с 2 турбинки ли е, че не се разбира много?
eurogas - специалист
Точно така, един вентилатор движи две доста мощни турбинки, скоро ще разбера колко струват филтрите, утре мисля да поръчам два броя да си имам за смяна, като ходят майсторите за удължители ще ми купят и филтри.

Забелязвам, че на хубав въздух се спи по-продължително, дали си внушавам, но определено ми е по-сладък съня, винаги съм обичал да спя на отворен прозорец, сега ще го имам целогодишно, това е голяма екстра за мен !!! :)
bulhomes2 - майстор
Чудесно са го събрали японците. Остава КПД-то да видим...
radius - майстор
На мен ми се струва, че с датчиците на булхоумс ще е по-достоверно измерването. С нетърпение чакам да чуя цената на филтрите и да започвам да мисля за направа на самоделка.
Като знам политиката на съвременните марки, ми се струва че филтъра ще е 350лв, което поставя под въпрос смисъла от самоделка.
bulhomes2 - майстор
Ако ще правиш самоделка по питите - една идея. Раздели мислено питите на 2 или 3 части и направи потоците да минават на зиг-заг през нея. Важно е потоците да са един срещу друг (да не са в една посока). Така ще изкараш поне 10-15% по-голямо КПД от същата пита. И вентилаторите ги слагай да смучат от питата, не да духат към нея!
eurogas - специалист
Днес монтирахме второто тяло, всичко е ОК, на въпроса ми за цена на филтрите, отговора беше че климаком които са официални вносители на Мицубиши, все още не са внесли филтри, понеже съвсем скоро били пуснали тези рекуператори в продажба.

Скоро се очаква да имат налични, и тогава ще ми звъннат за уточняване на цена и евентуално да си поръчам резервни, иначе ми направи впечатление в инструкцията пише да прахосмукам филтъра, видимо е от твърда хартия, наподобява поликарбонатна плоскост, но забраняват миене с вода, явно водата го мокри и поврежда, оставам с впечатление че не се сменят толкова често тези филтри. :)
Последна промяна от eurogas на чет окт 31, 2013 6:02 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Бе ти се филтър му викаш. Те ли ти казаха, че е филтър? Щото нали ти обяснихме, че е топлообменник. Филтър ти е само черното дунапренче.
eurogas - специалист
Употребата на тази благина се оказа голямо удоволствие, влагомерите показват изключително ниска влажност, никога не бях виждал стойности от 15 % които сега са постоянни, досега рядко е падал до 30% през лятото на отворени прозорци, а с рекуператора без въобще да отварям прозорец държи 15%, дори в хола където има кухненски бокс, при готвене няма абсолютно никакъв конденз.

За мен това е много важно, детето ми има алергия, ниската влажност подтиска развитието на плесени и мухал, а пресния въздух е много важен при алергични състояния, искренно съжалявам че толкова късно намерих това устройство, струва си всеки лев от цената, още чакам оферта за топлообменника, с него всеки ще може сам да си сглоби съвсем евтино такава машинка. :)
bulhomes2 - майстор
Вече е студено. Мери ли го с термометри?
eurogas - специалист
Не съм мерил поради липса на време, искам навън да падне поне до -10, надявам се скоро да имам точни числа. Според мен не се усеща спад на температурата в стаята докато работи рекуператора, или ако има такъв е съвсем малък, осезаемо от машинката духа лека по-хладен въздух, при мен отоплението е на газ, и отоплителната система поддържа зададената температура автоматично, затова няма как да регистрирам с уред охлаждането на стаята. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: