Честито и със здраве да ги ползваш! Това хартиеното, дето му викаш филтър е рекуператора. Устройството му не е нещо особено. Представи си 1 квадратен лист поликарбонат! В него нали има множество вътрешни канали. 2 лист се слага с каналите, завъртяни перпендикулярно на долните. После трети, четвърти и т.н. Накрая получаваш една призма. Да разположим стените на призмата по посоките на света - изток, запад, север, ... (доста сложно обяснявам, ама не ми идва по-простичко). Та ако на тая призма почнеш да им духаш от север на юг, вятъра ще мине само през половината от поликарбонатчетата - тези, на които отворите са разположени към вятъра. Същото се случва и в другата посока (изток-запад), но в останалата част от поликарбонатчетата. Така двата потока не се смесват, но имат много голяма контактна повърхност, през която обменят температурите си. Сам виждаш каналчетата и на твоите.
Викаш, продават резервни такива. Колко струват? С нетърпение ще чакам да споделиш температурите. Имам една теория, че е възможно такъв тип топлообменник да вдигне над 50% ефективност, но на практика не съм го виждал още.
С един вентилатор с 2 турбинки ли е, че не се разбира много?
Викаш, продават резервни такива. Колко струват? С нетърпение ще чакам да споделиш температурите. Имам една теория, че е възможно такъв тип топлообменник да вдигне над 50% ефективност, но на практика не съм го виждал още.
С един вентилатор с 2 турбинки ли е, че не се разбира много?