Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
И при мен е камина с водна риза и с такива пънченца я карам. Турих една тесла за сравнение но пак изглежда малко. Това в дясно кръгличкото е с диаметър нкъде 25 санта. Под него не си правя труда да ги и цепя. като почна да качвам дръвца ше снимам дърварника.
Но най важното е да са сухи дръвцата. Мокрили са голяма част от топлината утива да се изпарява водата от тях за да излезе през комина. Та запасявайте се от рано да има време да съхнат.

Прикачен файл

P1180048.JPG
maxuel82 - специалист
Снимай и камината ,може да е с по-голямо огнище и да има повече жар ! Но най-вероятно проблема при мен е че дървата са мокрички ! :? Тази пролет ще се запася от рано ще ги нарежа и нацепя и ще ги сложа под сушина да съхнат цяло лято !
lov - майстор
То от снимка няма как да се разбере без много обяснения.Камината е по контура на стената от зад. Тоест не е с права задна стена. Нещо като неправилен петоъгълник.Двете задни стени са под прав ъгъл и са по 55 санта За ориентир на размерите от пред и трите стъкла са от печка Раховец.Така че площта на самото огнище не е никак малка. Водната риза е от страни и отгоре като на височина стига до средата на решетката че и малко отгоре. Над нивото на горния плот са разположени шахматно хоризонтално 2'' тръби на равни разстояния тръби. Които са към водната риза.Някъде към 6-7 метра бяха вече не помня. Ползвам два самостоятелни комина в паралел и над мене има 3 етажа. Така че и тягата ми е добра.
Отдавна е прегоряла поне от 2-3 часа и и сложих тия двете пънчета за фасон на снимката. В момента от вън е -7.5 в стаите е 23.
Толкова се е затлачила че я карам само на тлеене и трябва като стане по студено да им направя една профилактика със загряване до 100'С' че да се смъкне клея от стените.
Ама то че друга работа много ама и мързела също. :lol:

Прикачен файл

P1190049.JPG

Прикачен файл

P1190050.JPG

Прикачен файл

P1190051.JPG
phoenix - специалист
Понеже много хора започват тема и не казват какво са направили до край, да докладвам аз.
Промих цялата система с вода под налягане в двете посоки като спирах всички радиатори и един по един ги промих през разширителния съд, включително и камината. В резултат на това в банята по пода се натрупа един пръст с черна мизерия. Супер доволен запалих пак звяра и.... пак завря. Отивам долу, отварям филтъра, пак задръстен. Промиването го правех без мрежата на филтъра. Явно обаче се размърда всичката гняз и почти веднага след пускането на помпата се задръсти. Толкова плътно се беше наджипкал че едвам минаваше каквото и да е. Плътен цилиндър от кал. До полунощ го чистих още 10-тина пъти през половин час. След почти една седмица, го отварям снощи и гледам чистичък си е вече. Камината я пробвах закова си на 80 градуса и спи.
Това е. Промиване и чистене на филтъра. Сложих и 2 литра концентрат на антифриз за всеки случай, хем е мазничък, хем предпазва от корозия.
lov - майстор
От как съм я направил 9-10 години, вече не помня кога беше, един единствен път съм отварял филтър да видя как е положението. Напълно си беше чист. Сега малко в началото на сезона ми се наложи да точа системата че правих едни реконструкции не си направих труда даже да погледна като гледах какво изтече. Бистра вода при условие че когато я зареждах преди калиевия бихромат ми беше останал в символично количество и не ми се разправяше да диря да добавям.
syncho - майстор
phoenix поздравления! Дано да ти се запази по-дълго така.

Тема "С какво се чисти водата при наличие на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: