• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
curkosi написа:
Преди 2 години го купих за да спира потока на топлата вода към серпентината на бойлера при 70 градуса,обаче нещо или аз не го вързах или не ми върши работа за конкретният случай с бойлера.
А дали са му продали точно това, което е искал или вентила си е стандартен? Такъв какъвто се слага на конвектори, подово и т.н.
curkosi - напреднал
Здравейте майстори и специалисти,
В бойлера няма отделно гнездо за свързване на термодатчик,обикновен е само със серпентина.При всички случаи като демонтирам вентила отново ще го разгледам внимателно трябва да го разгадая.Резултатът ще бъде споделен с Вас колеги.
bulhomes2 - майстор
При опитите може да загрееш осезателя и със сешоар, за да не го вариш.
Тани - модератор
Е кажи каква е целта на вентила, за да не гадаем. За да не пуска студена вода в серпентината или да спре топлата вода като загрее бойлера. Това са две различни системи.
curkosi - напреднал
Здравейте отново майстори и специалисти,
Бях малко на почивка и сега се захващам със системата.Източих водата и свалих обсъжданият вентил,топнах ампулата във топла вода и започнах да духам :) .Същият е отворен постоянно(стрелка наляво),като врътнах главата на 50 затвори наляво и започна да духа надолу.Та сега Ви питам ще го бъде ли за монтаж при котела или не.

Прикачен файл

Изображение090.jpg
filmatoplo - майстор
:) Става ,но ако е директно свързан само с 1 помпа , и без хидравличен изравнител (малък буфер) инсталацията ще работи на импулси , тоест ще има едно изчакване на циркулация през радиаторите -докато циркулацията е през малкия кръг :wink: .В един момент това почти няма да се забелязва , защото ще става за по няколко секунди , но влошава много дебита през радиаторите :wink: .Поставете буфер който е с вместимост два пъти , или поне колкото литража на радиаторите и тръбната разводка .За да ви стане ясно -буфера е един вид Мяха на Гайдата - свириш си , поспираш да надуваш , но в мяха си има резерв който спомага свирнята да не спира за известно време :lol: .Е ся който не разбра , здраве да е :) .
kyxap - специалист
Е тоз път го обясни, евала :prayer: :drinkers:
filmatoplo - майстор
:-D Определено примера пасва :rock: , а относно трипътния вентил -нагласяш го в студено положение на 65 градуса ,намираш извода който не реагира на топлината (свободния ) и го свързваш към помпата свързана непосредствено преди входа на котела .Другите два извода от вентила които реагират по температура ги свързваш така -този който е отворен под 65 градуса го свързваш на тетка на изхода на котела , този който в студено положение е Затворен го свързваш на идващата -връщаща от радиаторите , ако има буфер от него .А патрона -сензора го поставяш в гилза потопена на тръбата непосредствено на входа на котела , да мери постъпващата вода в него .Така никога в котела няма да влезе вода с температура под 60-65 градуса , но и помпата на малкия кръг (която се намира между вентила и входа на котела ) трябва да е нагласена да включва поне от 60 градуса .Цифрите са наизуст , може и на 70 гр. да се настрои вентила :) .
curkosi - напреднал
Наистина добро обяснение :prayer: .Досега бях с 10литров разширителен съд ,сега ще слагам 33литров.(отворена с-ма).Ще свърши ли работа-Топло.
AntonBM - специалист
Излиза, че аз все пак съм познал как работи този вентил. Още в началото предположих, че работи, както го е описал и curkosi.
Вентила става за монтаж на котела. Става и за регулиране на кръг за водно подово. И за бойлер става само, че датчика се слага на бойлера, а не на входящата тръба. Хубав си е вентила, не са пари хвърлени на вятъра.
Филма +1. =D>
Точно си обяснил как да си го сложи на котела. Имам само 1 забележа, да маха тези намаления (преходи) в диаметъра. Най-малките диаметри да са на 3-пътния вентил, а след него веднага да минава на поне 1”.
За котел 23 kW при инсталация с радиатори с водно съдържание около 250 литра стига отворен разширителен съд от минимум 16 литра. С 33 литров няма да имаш грижи.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "Относно термостатичен трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: