Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Малко дисертации по темата. http://www.dissercat.com/search?keys=%D ... 0%BE%D1%80 Но са на руски. Надявам се да съм помогнал.
rosso666 - специалист
truff написа:
Малко дисертации по темата. http://www.dissercat.com/search?keys=%D ... 0%BE%D1%80 Но са на руски. Надявам се да съм помогнал.
Проблемите с ламинарния поток

Всеки топлотехник знае, колко важна е турбулентността на горещите газове, отделените при изгарянето на сместа от гориво и въздух. По тази причина производителите на котли търсят и постоянно усъвършенстват конструкцията им в посока постигане на оптимална турбулентност на газовете. Именно с турбулентността на горещите газове възникват проблеми при някои, предимно по-стари в техническо отношение, триходови котли. Когато постъпва в тръбите, горещия газов поток е турбулентен. Но при движението си в тях потокът става ламинарен. Проблемите се дължат на образуването на слой от газове с по-ниска температура, разположен непосредствено до вътрешната повърхност на тръбата. Температурата на горещите газове, вътре в тръбата е значително по-висока от тази на образувания слой. Следователно, той играе нежеланата роля на бариера, която възпрепятства топлоотдаването.

Постигането на максимална турбулентност

За решаването на описания проблем се използват т.нар. турболатори. Предназначението им е да не допускат потока от горещи газове да стане ламинарен. Технически запазването на турбулентността на потока се постига чрез различни решения - диафрагми, планки, спирални лопатки и др. Най-общо, всички водещи производители на пламъчнотръбни котли залагат на специфични решения, за да се запази турбулентността на горещите газове и да не се допусне образуването на бариера, понижаваща ефективността на котела. Монтирането на турболатори не само не допуска превръщането на потока в ламинарен, но и съдейства за повишаване на турбулентността му, т.е. способства за повишаване на КПД на котела. Обикновено турболаторите се монтират на последния ход на котела.

Друго важно предназначение на турболаторите е да се постигне относителна равномерност в дебита на потока горещи газове, преминаващи през тръбите. За целта се използват различни специфични като конструктивно изпълнение турболатори. По този начин, чрез избягването на топлинната стратификация на тръбите, на практика се увеличава живота и се интензифицира топлообмена през стените им, коментират специалисти. В заключение, би могло да се отбележи, че турболаторите се разглеждат като ценово ефективно решение за намаляване на температурата на газовете в димохода, т.е. за постигане на по-висок КПД. :prayer:
Колега благодаря за линка
rosso666 - специалист
Колега Ганев дай да пренесем темата за този вид котли тук.... да не задръстваме други теми....
Искам да те попитам гогато и монтираха горелката измериха ми КПД-то на готела при работа с горелката.
Интересно ми е колко градуса ще премериш на първата камера на котела(така наречения бункер ) СПоред мен тази голяма камера трябва да се оползотвори по някакъв начин... с допълнителна серпентина или с някакъв вид турболатор.
Горелката фероли беше с горивна камера тип "туба " нали къде излиза огъня в първата камера или между двете...
n.ganev - майстор
1. В темата за горелки Фероли мисля беше ноември м.г. бях писал, че точно в тази камера измерих около300градуса и на изхода пак бяха около 125-130гр. така че смятам че тези котли са доста добре сметнати и усвояват отдадената топлина от горелката. Днес просто не ми остана време да измеря отново, но утре живот и здраве смятам да сваря малко пукница и задължително ще измеря.
2. Фероли излъчва пламъка по подобие на нафтовите горелки, т.е. при добри настройки пламъка изглежда като ореол около " тръбата " на горелката, който е в жълт до бял цвят.
3. Всяка система си е идентична и си иска отделни настройки.
4. Ако случайно имаш път в региона Габрово, В. Търново - Заповядай може и да сме си полезни но побързай, че и виното и дивото са на свършване :partyman:
P.S.Миналата година по това време като купих котела не бях махнал ламарината, която при дърва и въглища се поставя над първата вертикална риза и температурата в първата камера беше 130-135градуса, а в димоотвода - 180.
rosso666 - специалист
Колега сега точно мислех да сляза и да видя дали ще се качи температурата на изходните г'зове АКО СЛОЖА ОБРАТНО ЛАМАРИНАТА НА ПЪРВАТА КАМЕРА.... но ти ми спести време-благодаря.Щом си ги мерил и преди(температурите в различните секции) недей да си губиш времето.
КОлега от кое зависи появта на конденз в комина и вредни ли е ??? Ако намаля температурата на изходните газове под 120 градуса (до около 80)дали ще се увреди тягата на комина и дали с вдигане на по-висок комин ще се компенсират нещата.
n.ganev - майстор
Докладвам - температура в първа камера 285гр, втора камера / с поставени тухли / 335гр, димни газове 125-135гр, котел 64-65гр. при работа на горелката на първа степен.
rosso666 - специалист
Колега при мене на първа степен на горелката(около 5.5киловата) теемпературата на изходните газове е около 90градуса целзии
n.ganev - майстор
Къде ги мериш тези градуси? Ако това е температурата в средата на димоотвода точно след изхода на котела и както при мен в момента е +1,5гр. на вън смятай, че утре сутринта ще протече чернилка отвъншната страна на комина както ми се случи в началото на януари когато Тдимни газове " ги накарах да паднат " под 110.
rosso666 - специалист
Да точно след изхода съм поставил сондата...
Напоследък колега забелязвам че по стените на котела се образува черна 'мантия" от сажди.Преди това саждите бяха по-скоро бежов прах.От какво може да е тази промяна????

Тема "Въпрос за Будерус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: