• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
професионал - специалист
Какви "майсторлъци" съм видял от такива "дипломирани работници", че даже и олимпиада спечелили - два покрива по 250 кв., без да ползват нито един анкер или поне дюбел пирон - всички греди хванати към бетона с джилязо N8 пробивайки косо гредата! И още какви ли не дивотии (пак от същата бригада) - наставка на маия в зоната на стрехата, държаща се главно от челните и ламперията (маията е 16/16), при положение, че тази част от покрива се намира на 2,7м от земята. :lol:
schuldiner - майстор
Ти вземи питай що така правят, може да ти е полезно. Ако искаш, мога и аз да ти обясня. Иначе си прав по принцип, че "дипломираните" са въздух под налягане... то ако документа правеше майстора....
vk - специалист
Аз дотук разбирам, че има два варианта, две нива (две цени)
а) бригада мангали от Самоков, които искат по 10 лв. за пренареждане на керемиди /без ремонт и подмяна на носещата конструкция/
б) българска бригада(или фирма) които искат 20 - 25 лева за същото
в) самостоятелно човек да го прави, по-бавно, доколкото големите резерви са в труда./разбира се, ако човек не прави с друга професия пари, респ. няма време/
stenmark - специалист
Не е точно така.Давам пример с мен.Моя покрив сам си го правих и съм убеден че съм го направил доста по-добре от хора с това което се занимават.Това мое твърдение се дължи на ходене на обекти изпълнени от хора желаещи да го направят.Е нека спомена че все пак аз съм в сферата на строителството и затова изпълнението не ми е било проблем,но не ми е професия да правя покриви.Бих казал че е въпрос на късмет да попаднеш на човек,който да ти изпълни това което искаш.Цените на тези/българите/които се занимават с това е почти една и съща,но изпълнението е от земята до небето.За Вадим и schuldiner всички знаят че се справят ,но и професионал е в тази графа където си изпълняват нещата както трябва .
vk - специалист
Другото което ми прави впечатление, в тази и другата тема "ремонт на покрив" няма направена калкулация:
летвички - толкова е цената
мушама - толкова е цената
керемиди - според вида и марката им - толкова е цената
Ламарина-поцинкована - от големите фирми доставчици на метали - Хъс, Юпитер стомана, Балканстийл, Металснаб - да се види колко е?
труд - толкова е цената
И така всеки да види какво се получава. Макар да можем да се разходим по големите складове за строителни материали и да си направим тази калкулация.
Последна промяна от vk на пон апр 22, 2013 8:47 pm, променено общо 1 път.
mitron - специалист
stenmark написа:
Митрон,отначало какво питаше сега къде заби.Дори и да искаш втори етаж не плочата го носи.Тия основи как ги виждаш и как прецени че ще дигаш нагоре.Вадим е прав направи си пояс и като толкова искаш още стаи направи надзид и таваните горе да станат на скат.С тая плоча се вкарваш в сериозен филм и не е майтап ,ако мислиш и сам да си смяташ арматура и т.н.Само да вметна,двускатния покрив няма маия и улама.
Аз просто обяснявам и споделям какво искам да се случи не че съм тръгнал сам да права плоча и колони и т.н.,а пък за смятането на каквото и да е желязо не съм аз човека.Защо така ми обяснявате с недомлъвки аз ако знам къде какво да направа и какво да сложа няма да питам.Вадим ти си много прав че съм за конструктор.
VLADO66 - майстор
Според мен по-правилният подход е човек да направи информиран избор за качествените материали,защото покрив се прави веднъж на 30 -40 години и ако няма възможност по-добре да се поотложи отколкото да нахвърля нещо на покрива.Има и още нещо-цената на труда като себестойност/когато не си го правиш сам/ в общата картинка се качва в последните години/тази тенденция не е алчност а обективно обстоятоятелство/ и не си заслужава използването на материали с компромисно качество.Не става въпрос за използването на материали топ оф дъ топ-ще ви дам един пример,правих един навес на вилата над терасата,наковах ламперията и най-удобния вариант впредвид отдалечения транспорт беше да го покрия с вълнообразни листове.Е,вече 12-13 г. капчица не е капнала.Комшията си прами покрива с такива листове и си взе леко по-евтини уж немски и на петата година покрива вече му е черен/при оригинален цвят червен/ а и подочух че прокапвал тук таме.
Вадим Владимиров - специалист
vk написа:
Другото което ми прави впечатление, в тази и другата тема "ремонт на покрив" няма направена калкулация:
летвички - толкова е цената
мушама - толкова е цената
керемиди - според вида и марката им - толкова е цената
Ламарина-поцинкована - от големите фирми доставчици на метали - Хъс, Юпитер стомана, Балканстийл, Металснаб - да се види колко е?
труд - толкова е цената
И така всеки да види какво се получава. Макар да можем да се разходим по големите складове за строителни материали и да си направим тази калкулация.
Ами хайде да го направим. Само да те предупредя, че това са цените на складовете. За да дойдат във вид готов за монтаж е необходимо да се доплати. А няма нищо по-добро, за мен лично, от това собственика сам да си достави материала. Сам ще си го кача на покрива.
ring - напреднал
Аз си направих цялостен ремонт на покрива преди 2 години. Къщата е 66 м2, покрива е 100 м2. Сменил съм всичко от тавана нагоре. Греди, фолио, летви, керемиди Брамак, метални улуци, изолация от вата 15 см. Нямам дъсчена обшивка. Без пари за работа. Сумата излезе 6000 лв (+храна 500 лв). Имам точен отчет на Exel почти за всеки пирон и цената на материалите и транспорта е 60 лв/м2.
Работата беше извършена от 3-ма души за 15 дни.
Вадим Владимиров - специалист
Излял си и пояс, с армировка. Купил си кофражни дъски за да си направиш кофража за пояса. Дървения материал си му платил ДДС-то, импрегнирал си го. Сигурно и капаците си ги направил по системата на сухия монтаж. Сигурно всички обшивки са с ламарина с полиестерно покритие, улуците и водосточните тръби и те са от ламарина с полиестерно покритие.А, забрави и да кажеш какъв ти е покрива. Сигурно е 6-скатен, като при колегата.
Не смятайте, какво сте дали. А вижте с какво направихте компромис. Евала на тези ,които сами си правят ремонтите на покрива. Труда е тежък и то доста. Но да се биеш в гърдите, че евтино ти е излязъл покрива, най-малкото е некоректно към другите.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ремонт на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: