• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 39
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nikolson - майстор
ЗАДЪНВАТ вероятно.
shishkov78 - специалист
Да това имам в предвит. Вече се наобядвах ще се постарая да не изяждам букви. :partyman:
infomar
hidrazin написа:
Прясно мляко с вода 1:10 - фунгицид. Може към него да се прибави стрептомицин.
:partyman:
Отговорът беше прекалено ясен но все пак да се опитам да уточня :?: .
Предполагам, че млякото е прясно кравешко или овче, козе, НЕ СВАРЕНО.
Стрептомицинът е "СТРЕПТОМИЦИН ФЛ 1ГР Х 10" - Стрептомицин е аминогликозид, ефикасен срещу причинителите на туберкулоза, както и много грам-отрицателните бактерии и някои грам-положителни микроби (като Staphylococcus). Други болести, при които Streptomycin е показан са чума, бруцелоза, чревни заболявания. Цена около 20-24 лв. ПРЕДПОЛАГАМ, че се слага по един грам на 10 литра разтвор :?
hidrazin - майстор
"СТРЕПТОМИЦИН ФЛ 1ГР Х 10" - това е цената на 10бр. х 1гр. Дозата - един грам (едно шишенце) на пръскачка.
Млякото - обезмаслено. Някъде използват и кисело мляко.
Да уточня - само съм чувал но лично не съм пробвал.
:partyman:
infomar
Благодаря за уточнението. Малко повече информация:
Прясното мляко е естествен фунгицид
Прясното мляко е идеалният фунгицид /препарат за борба с гъбички и плесени/ за фермерите, които желаят да отгледат екологично чисти краставички, показва изследване на бразилски учен, цитиран от "Ню сайънтист". То успешно се бори с плесен по листата на растенията, известна като Sphaerotheca fuliginea, срещу която сега съществуват само химически фунгициди. Фунгицидните качества на млякото били открити от Вагнер Бетиол от селскостопанската лаборатория в Жагариуна в Бразилия. Бетиол, който търсел евтини начини за борба срещу растителните заболявания, забелязал, че вторичните продукти от мандрите имат положителен ефект. Когато направил експерименти с краставици и с прясно мляко, той открил, че млякото е не по-лош фунгицид от най-използваните сега химични препарати, фенаримол и беномил. Бетиол поливал два пъти седмично тежко заразени растения със смес от една част краве мляко и девет части вода и след 2 - 3 седмици забелязал, че повечето от тях са оздравели. Млякото е желателно да се обезмасли. Маслото запушва дихателните отверстия на растенията. По-полезно и практично е да се консумира.

Тази седмица ще пробвам на домати и краставици.. тиквички и тикви... Пък каквото стане. Поне не е отровно :?

п.с.
В шише със запушалка слагате синап, около 1/20 до 1/10 от обема. Количеството не е съществено. Доливате догоре с вода, запушвате и оставяте в стаята за около 24 часа. С получения извлек пръскате КРАСТАВИЦИ, ДОМАТИ..., като го разреждате около 10 до 20 пъти. Ако е много топло може да ферментира - познава се по газирането, когато го отпушите. Не е фатално, но въздействието е по-слабо. Не ви трябват предпазни средства, не е отровно, а само лютиво при попадане в очите например. Все едно да си намажете горчица в очите.За всякакви растения става (поне в зеленчуковата градина), но не като алтернатива на Бордолезовия разтвор (БР). Това е само за брашнести мани. Например - Leveillula taurica при доматите, Sphaerotheca fuliginea - Oidium ambrosiae при тиквовите и т.н. БР контролира други проблеми - главно гъбични. Като картофена мана - Phitophora infestans, бактериоза - Xanthomonas vesicatoria и Pseudomonas tomato, алтернария - Alternaria porri; различни струпясвания, сачмянка по костилковите и др. Ползва е и Шампион. Това е съвременен вариант на БР, приготвен по съвременна технология, готов за употреба. При домашното приготвяне на БР винаги има шанс сместа да не е точна и да се получат пригори на растенията при употреба. Най-вече ако варта е в повече - тя е калциев хидроокис, който е по-слаб от содата каустик - натриев хидроокис. Но "изгаря" растенията.
Болшинството поражения по растенията са от гъбички.
Шампион, както и БР, е в списъка на препаратите за органично (екологично) отглеждане на растения за храна. Те са контактни препарати - остават и действат само на повърхността на растенията и лесно се измиват преди приготвяне на храната.

http://media.snimka.bg/s1/0165/026574781-big.jpg?r=0
ivanovbg - майстор
Един малко тъп въпрос. По колко пъти на ден се поливат краставиците под мулч и с капково в оранжерия? И горе долу поливна норма на ден за 1 растение или на м2.
shishkov78 - специалист
Мое мнение! В големите жеги вечер или сутрин рано. Аз ги поливам като има нужда/проверявам влажността/ Това важи не само за краставиците.
ivanovbg - майстор
Как я проверяваш влажността? Нали отгоре има фолио? Когато и да пипна си е все влажно.

За мен идеята е да го автоматизирам малко. Засега ползвам един бидон от 100 литра на около 2 метра височина и към него съм вързал капковото. Изпразва се за около 10 часа. Оранжерията е 12 квадрата и има 3 реда по 6-7 корена. Засенчил съм я с мрежа - 30% че иначе става много жега въпреки че е отворена.
infomar
ivanovbg написа:
Как я проверяваш влажността? Нали отгоре има фолио? Когато и да пипна си е все влажно.

За мен идеята е да го автоматизирам малко. Засега ползвам един бидон от 100 литра на около 2 метра височина и към него съм вързал капковото. Изпразва се за около 10 часа. Оранжерията е 12 квадрата и има 3 реда по 6-7 корена. Засенчил съм я с мрежа - 30% че иначе става много жега въпреки че е отворена.
Колега влажността се мери по три-четири начина, както са ме учили съселяните:
1. С влагомер.
2. Взимаш една шепа и ако го стиснеш в ръка и ако става на рехава топка, значи е добре, но ако се разпада - поливай.
3. На око - гледай на 3-5 см прави дупка и виж дали е влажно видимо - ако е влажно, значи е добре, ако започне да съхне - поливай
4. По схема - поливай на всеки трети или четвърти ден без значение каква е влажността.
Всички препоръчват поливане сутрин, после вечер в краен случай, но не и през деня. Това важи разбира се ако успееш да полееш сутринта за 30-60 минути всичко, както е при мен - около 7-8 часа сутринта съм готов, но ако се проточи до обед ..... :? .
Зависи от типът на почвата - глинеста, песъчлива... а бе от много неща... какъв зеленчук поливаш... дали е пълнолуние :lol: Фолио не съм ползвал, но влажността си е влажна каквото и да сложиш и мисля, че се разсъждава еднакво във всички ситуации.
ivanovbg - майстор
Аз в момента ги поливам сутрин и вечер по около литър на корен и за сега се държат добре, но не знам дали е достатъчно. Сутрин лискам по една лейка върху найлона за регулиране на влажността и до вечерта е изсъхнала. Бях забравил да го спра в събота и изтече целия бидон до сутринта - дано не съм ги удавил. То до какво ли не води студената бира в добра компания :-D Та затова исках да измисля някаква автоматика... Последната ми идея е да му направя дупки през определено количество и само да местя маркуча.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 39

Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: