Всичко за дърводелството
lecki - специалист
Много добре е станало (то когато ти идва от вътре няма друг начин),
само че много остри ъгли.
Аз харесвам заобленото (само в мебелите ). :-D
bulhomes2 - майстор
baharkadirov написа:
В този ред на мисли....Как да изсуша този "резен " от топола...С диаметър 70 см и дебелина 30 см....
Туй па за к'во ти е? Доколкото знам тополата е най-некачествената и евтина дървесина. Съдя по това, че в един завод, в който работех, от топола правеха опаковките на струговете. А там всичко бе сведено по китайски - всичко от каквото може да се спести - да се спести.
EDI - майстор
Не можеш го изсуши така на труп.Трябва разбичване и после сушене.
profesionalist_wood - майстор
Разбичена орехова талпа съхне по 10 см на година.....
big_death - специалист
Може да има няква идея колегата да го дяла тоя кютюк да речем за фигурка :? :roll: :razz: :wink:
bulhomes2 - майстор
profesionalist_wood 10 см или 10 мм?
baharkadirov - специалист
bulhomes2 написа:
Туй па за к'во ти е?

Не знам за какво ще използвам този резен.....но го харесах...като размер...
Бяха ги разтоварили пред едно заведение на село....и си изпросих това....
Та така....
А ако ми подхвърлите идея.....ще се опитам да я реализирам.... :)
И друга питанка имам....От какъв материал мога да изработя .....статив за рисуване.... :?
bimbaeco - майстор
Тава може да го използваш като "дъска" за рязане - като на снимката по-долу. Ножът не се изтъпява, понеже не реже влакната, а попада между тях (представи си ги като вързани в сноп клечки за зъби). За тази цел може да го използваш и без да го сушиш, ако го мажеш с масло, което не гранясва и е предназначено за контакт с храни - в Икея продават такова.
Ако го сушиш, сложи го в хартиен плик да стои поне една година, защото иначе ще се спука (ролята на плика е да намали и изравни скоростта на отдаване на влага).
Тополата не е некачествен материал. По-здрава е от чама, но е най-меката дървесина от широколистните. Не я използват за мебели, защото става на петна. Ако мебелите се боядисват, тополата е идеален материал, защото жилите не се личат и не е пореста, така боята се изглежда гладка и равномерно нанесена.
Ако не обелиш кората, ще се развъдят дървояди.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (95.97 KиБ) Видяна 3215 пъти
baharkadirov - специалист
Интересна хрумка ....Може и като декоративна маса да послужи....Стига да запазя и кората....
Иначе ми стои.....много разголено...... :wink:
bimbaeco - майстор
Ако оставиш кората, ще си вкараш таралеж в гащите.
Ако ти се струва голо, може да сложиш някакъв декоративен метален обръч, примерно от мед или нещо подобно.

Тема "Мебели от кофражни дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: